„Viața ar fi infinit mai fericită dacă ne-am putea naște la vârsta de optzeci de ani și ne-am apropia treptat de cea de optsprezece ani.”(Mark Twain)

 

              Din cale-afară spun că nu-s nici prima, nici ultima persoană care s-a gândit să le facă o bucurie vârstnicilor. Ideile circulă liber și cu cât mai multe fapte bune, cu atât mai bine. Sau cel puțin așa cred eu. „Mărțișor pentru bunici” e posibilitatea de a fi vestitorul primăverii pentru cei care sunt neputincioși, chiar dacă și-ar dori să fie vioi și să mute munții din loc. Bătrânețea e grea la noi în țară. Bătrânii noștri sunt mereu arătați cu degetul ba din cauza pensiilor (care sunt un drept, nicidecum vreun ajutor social), da din cauză că-și vând votul pe te miri ce. Totuși, un lucru uită generația noastră: că bătrânii spurcați de unii sunt bătrânii noștri- părinții și bunicii care ne-au crescut și care au construit România bucată cu bucată. Potrivit www.niciodatasingur.ro, 1 din 4 vârstnici din mediul urban se simte singur. Mai ales acum, după doi ani de pandemie, statisticile au crescut îngrijorător, iar datoria noastră umană, în măsura posibilităților, e să facem ceva. Așadar…

Ce este „Mărțișor pentru bunici”?

  •  în luna lui martie, când toți ne bucurăm de mărțișoare, de flori, de primăvară, sunt unii bătrâni care n-au curaj să zâmbească. Ei doar bifează o altă zi și, s-o spunem drept, se gândesc că mai bine i-ar chema pământul. Cu o simplă floare nu se face primăvară, dar poate fi un început…

 

  • un mărțișor înseamnă un mărțișor simbolic și un pachețel cu câteva dulciuri. La cum a fost gândit, costul ajunge la vreo 27-28 lei. Am stabilit că până pe 1 martie (orientativ) mă ocup să strâng mărțișoarele și-apoi, pe la jumătatea lunii martie, să ajungem la beneficiari.

 

  • unde vor ajunge mărțișoarele? Sincer, mi-aș fi dorit să găsesc câteva povești ale unor bătrâni de prin județ, numai că timpul e din scurt. De aceea, am vorbit cu cei care coordonează unitățile medico-sociale din județul Iași (Răducăneni, Bivolari și Budăi) și am stabilit că vom merge să-i bucurăm pe cei care sunt beneficiarii centrelor. În total, 150 de suflete (55 la Răducăneni, 60 la Bivolari și 35 la Budăi, cu vârste cuprinse între 45 și 103 ani). Deci, 150 de mărțișoare. Și tare-aș vrea să spun un lucru… coordonatorii mi-au zis că lor nu le lipsește îngrijirea sau alimentația, ci afecțiunea. Că o vizită chiar și cu mân goală îi bucură doar pentru simplul fapt că îi întreabă cineva de sănătate, mai schimbă o vorbă, văd o față nouă. Recunosc, aproape că mi-au dat lacrimile la așa veste. Așa că… vă invit să contribuiți și cu prezența.

 

  • de ce pentru vârstnici? Pentru că sunt atașată de bătrâni. Mama are 72 de ani și tata are 76. Nu mai am bunici. Bine, eu am avut o singură bunică, pe mamaia, care ne-a părăsit în urmă cu 13 ani… știu de la ai mei cât de greu e să nu te mai poți deplasa, să n-ai cu cine schimba o vorbă, să fii singur într-o încăpere în care se aude doar ecoul. Bătrânii n-au avut șansele noastre, asta-i realitatea. Au muncit din greu, au chinuit, au trăit război, foamete, comunism, „idei” pe care cu greu le-am accepta noi, cei crescuți cu libertatea-n mână și drepturi cât încape.

 

  • în principiu, acțiunea o desfășor cu ajutorul prietenilor și colaboratorilor mei, mereu la datorie la astfel de activități. Însă cum sharing is caring, am zis că poate mai sunt și alte persoane care vor să știe detalii despre campanie și doresc să se implice. Deci, dați-mi de veste, vă rog.

 

  • până acum, vreau să mulțumesc celor care au spus DA: Ciprian, Lavinia, Răzvan, Maria, Silviu, Oana- prin asociația ROR, Liviu, Evelin (care mi-a scris din ziua în care am lansat campania și a spus că va pune la dispoziție fructe) și celor prăjitoriei de cafea Maison du cafe (www.maisonducafe.ro )- care au lansat și o campanie prin care oferă campaniei „Mărțișor pentru bunici” 10% din costul comenzilor plasate la sortimentele care nu sunt în nicio promoție. Asta până acum, în doar câteva zile.

„Un popor care nu-și iubește bătrânii nu are viitor!”

Author