Știam de multă vreme despre atelierele de pictură de la cafeneaua Grinch, din Fundație, organizate de Asociația Kreativis. Știam datorită pictoriței Cezara Moraru (cu care ai stat de vorbă aici), cea sub a cărei pensulă se desfășoară întreaga activitate, dar și datorită jurnalistei Maura Anghel și Geaninei Enache, inițiatoarele proiectului. Pe scurt, mi-am făcut timp să învăț să mâzgâlesc pe pânză, că n-aș putea spune „să pictez” pentru că nu știu dacă am mai avut vreo șansă să desenez ceva în ultimii 20 de ani. Voiam de mult să merg, chiar vorbisem cu Cezara că aș vrea să fac pregătire cu ea sau cum s-o fi numind treaba asta în arta desenului. În primul rând, pentru mine, căci e o formă de relaxare. Apoi, de ce să mint, pentru că trăim într-o lume nebună, unde unul a dat peste 100 000 de euro pentru un „tablou” pe care era lipită o banană. 🙂 . Și cum mie-mi place abstractul, care permite felurite interpretări ale artei, o bucățică din mine mi-a zis că n-ar fi rău să mă „aventurez” (promit să anunț când voi avea măcar zece picturi realizate și le voi lansa buzunarelor generoase :-))).

La final, așa a arătat „muza” mea. Abstract, foarte abstract.

 

 

                   Și-am ajuns la Grinch. Și după ce s-au strâns toate persoanele înscrise la atelier, a apărut și Cezara care, când a început să ne vorbescă și să ne prezinte tema, mi-am zis că are chef de glume. Fiind în săptămâna în care-l celebrăm pe Brâncuși, Cezara ne-a dat ca sursă de inpirație „Muza adormită” (creată de Brâncuși în anul 1910, expusă în galerii din mai multe state, reprezintă un „cap fără trup, cu marcarea trăsăturilor feței”, scrie https://ro.wikipedia.org/wiki/Muza_adormit%C4%83 ) . De cum s-a anunțat tema, în sala s-a stabilit că așa n-avea cum să iasă picturile noastre. Numai că Cezara ne-a liniștit- „nu trebuie să copiați, vă inspirați și puneți pe pânză viziunea voastră”. Viziune care s-a dovedit a fi diferită de la persoană la persoană. Și-am pornit pictura… contur, schiță, panică, zâmbet, dezamăgire, eu cu pânza și un desen în gol. Am cerut ajutor și l-am primit. Și la început, și la final. Și chiar dacă nu mi-am dorit să iasă în așa nuanțe… nu se știe niciodată încotro se duce imaginația.
                Ideea e că mi-a plăcut tare mult întreaga experiență. Am ieșit dintr-o zonă de confort. Am făcut ceva nou după mult timp, mai ales că-mi doream să desenez sub îndrumarea unui specialist. Atmosfera a fost tare friendly. Pe unele dintre „pictorițe” le știam personal sau din mediul online. Ideea în sine îmi place pentru că e un mod minunat de a te relaxa după o zi de muncă, e o provocare. E târziu când scriu, deci s-ar putea să mi fie și alte motive… concluzia: mă mi duc!

  • Costul e 80 lei (bani pentru care primești pânza, culori, pensule) iar la final pleci acasă cu „opera”.
  • Nu știu dacă se țin în fiecare joi, de la 18. Locația știu sigur că e mereu Cafeneaua Grinch. Dar pe Facebook Asociației Kreativis găsiți detalii, în caz că sunteți interesați.
  • Participarea se face cu o prealabilă programare.
Cezara Moraru, în plin proces de exemplificare
Cezara Moraru a explicat fiecare etapă de creație.

 

Author