Citeam că luna noiembrie e luna dedicată adopției animalelor bătrâne, „Adopt a Senior Pet Month” mai exact. Mi-am îndreptat atenția spre câini, evident, nu doar pentru că îi ador de când eram mică, ci și pentru că Argo este un câine bătrân. Argo e câinele pe care tata l-a găsit în Grădina Botanică din Iași și l-a adus acasă. Când am mers la veterinar, mi s-a spus că are undeva la 6-7 ani. Cum au trecut vreo trei ani de-atunci, a ajuns, cel mai probabil la 10 ani…
În padocuri, puțini sunt cei care caută să adopte un câine bătrân
Cred că acesta ar fi primul motiv pentru care ar trebui să îți îndrepți atenția spre adopția unui câine bătrân: nu-l prea vrea nimeni, ajung să fie ultima opțiune pentru cineva care vrea să adopte un câine. Cei care vin în adăposturi vor pui, vor câini tineri, care să aibă energie și vitalitate. Cu ochii lor triști și cumva resemnați de orice speranță care i-ar face să mai creadă că vor părăsi adăpostul. Câinii bătrâni aproape că nici nu mai îndrăznesc să îi privească în ochi pe cei care și-ar dori să adopte un câine.
Un câine bătrân este mai calm, are deja obiceiurile formate și cel mai probabil îți va fi și mai recunoscător dacă decizi să-l iei acasă
Procesul de îmbătrânire e cam același ca la oameni. Un câine bătrân nu mai are aceeași vlagă ca un câine tânăr. Asta înseamnă că se va mișca mai greu când va face plimbări. Nu va avea la fel de mult chef de joacă asemenea unui junior și va căuta mereu să se odihnească. E firesc, articulațiile încep să-l lase, capacitatea de rezistență la efort nu mai e aceeași.
Când ne referim la calmitatea unui câine bătrân, ne gândim și la faptul că are deja o personalitate, obiceiuri formate și e mai puțin predispus să facă tot felul de pagube prin casă.
Când adopți un câine bătrân îi salvezi și prelungești viața
Ce se întâmplă cu un câine bătrân dacă nu îl vrea nimeni? Păi… dacă e într-un padoc, cel mai probabil devine condamnat la eutanasiere. Își va găsi sfârșitul, cu toate că nimeni nu are curaj să recunoască treaba asta. Adăposturile și-așa sunt mult prea aglomerate, mă îndoiesc că-i trimit înapoi pe străzi. Cât despre cei care sunt deja pe străzi, soarta rămâne la fel. Acești câini bătrâni se vor gudura pe lângă fiecare trecător, în speranța că va căpăta ceva de mâncare, o mângâiere și chiar un simplu gram de atenție.
Așadar, să zici că salvezi viața unui câine bătrân atunci când îl adopți nu e prea mult spus, e chiar un adevăr… iar asta îl va face să-ți fie recunoscător peste măsură.
Un câine bătrân îți va însenina zilele, te va iubi necondiționat și va fi acel refugiu de care ai nevoie pentru a fi în liniște și armonie
Sigur că și un câine junior/ tânăr îți poate oferi același lucru, numai că un câine bătrân va înțelege mult mai ușor că nu ai niciun chef de joacă. De altfel, el s-ar putea să nu aibă chef de joacă. Îi va fi suficientă o mângâiere și că se cuibărește lângă tine.
Citeam zilele astea că o simplă mângâiere sau îmbrățișare a unui animal de companie înseamnă și mai multă oxitocină, atât de necesară pentru starea noastră de bine. Nu contează că e vorba despre un câine, o pisică sau alt animal de companie, ideea e că ai doar de câștigat atunci când alegi să ai un animăluț în preajma ta zi de zi.
Dacă nu poți să adopți un câine bătrân, poți măcar să promovezi cauza, să faci fapte mici sau chiar să ajuți la padocurile locale
Oricât de mare iubitor de animale ai fi, s-ar putea să nu poți să adopți un câine bătrân sau junior. N-ai timp, nu-ți permiți financiar, nu ești pregătit, motivele sunt suficiente și variate. În schimb, poți să faci lucruri care nu te costă mai nimic. De exemplu, poți să mergi la un padoc și să ajuți acolo, să stai în preajma animalelor și să le arăți afecțiune. Apoi, dacă știi povestea unui câine bătrân, împărtășește-o cu ceilalți. Sau caută să strângi tot felul de bunuri pe care să le donezi unui padoc. Sunt fapte bune mici, dar care contează enorm nu doar pentru animale, ci și pentru starea ta de bine!
Care e povestea „Adopt a Senior Pet Month”
Inițiativa aparține ASPCA și Petfinder și are scopul de a promova adopțiile animalelor bătrâne, care au și ele nevoie de o casă plină de iubire. De cele mai multe ori, aceste animale ajung în adăposturi abandonate din diferite motive. Fie stăpânii nu își mai permit să le țină din cauze financiare, fie au murit, fie s-au îmbolnăvit. Așa că ASPCA și-a propus să arate cât de mult bine își face cineva care alege să salveze un câine bătrân sau o pisică sau orice alt animal de companie.
Cum să îngrijești cum trebuie un câine bâtrân
Dacă ai ales să adopți un câine bătrân, trebuie să ții cont de câteva sfaturi, astfel încât să-i oferi o îngrijire corectă. De la bun început trebuie să știi că speranța de viață a câinilor este diferită. Un câine de talie mică trăiește, în medie, cam 12 ani. În cazul câinilor de talie mare, speranța de viață e și mai mică…
Odată cu îmbătrânirea apar și problemele de sănătate. Cele mai multe și des întâlnite sunt bolile de inimă, bolile renale, bolile care țin de articulații. De aceea, se recomandă un control de rutină la medicul veterinar la intervalele pe care acesta le stabilește. Doar așa reușești să previi anumite afecțiuni. Urmărește inclusiv dantura și dacă observi depuneri de tartru sau alte probleme, programează o vizită la veterinar pentru un periaj.
Și câinii sunt stresați. Ei simt aceste schimbări comportamentale asemenea oamenilor, așa că s-ar putea să îl observi mai agitat sau dimpotrivă, mai moleșit, mai dornic să doarmă decât să se joace. Ce poți să faci e să accepți, să-l lași în pace și să-i susții noile obiceiuri.
Un câine bătrân este mai inactiv din punct de vedere fizic. Articulațiile încep să sufere, nu mai are același tonus. Fix ca la oameni. Caută să-l ajuți. Ai grijă la mișcările bruște pe care le poate face. Nu de alta, dar eu am simțit cum e să alergi cu câinele în brațe pentru a găsi un veterinar care să-l pună pe picioare după ce a făcut un salt de pe pat pe podea și ceva a făcut „poc”. Am povestit aici toată întâmplarea.
Mare atenție la alimentație. Alege hrană bogată în vitamine, care contribuie la o sănătate mai bună a câinelui tău. Vorbește cu veterinarul și vezi ce recomandări îți face, mai ales că odată cu îmbătrânirea animalului, trebuie să fii atent și la greutatea acestuia. Astăzi se găsesc suficiente suplimente alimentare și pentru animale, așa că ai de unde alege ce e mai bun pentru animalul tău de companie.
Continuă să îi arăți iubire, vorbește cu el și joacă-te. Îi menții starea de sănătate și va vedea că nu devine o povară. Chiar dacă pare ciudat, orice stăpân de animale îți va spune că animalul său înțelege perfect tot ceea ce îi spui.
Sursa foto principală: https://www.freepik.com/free-photo/grayscale-selective-focus-hot-sad-dog-looking-out-window_10605989.htm#fromView=search&page=4&position=10&uuid=ef65e6b5-b023-4103-94ac-60b2dd797d87