Parcă nu se mai termină calvarul câinilor comunitari. Îmi par tot mai mulți și parcă fără vreun final fericit. Un câine n-ajunge pe stradă dacă un om nu-l aruncă în stradă. Numai că uităm asta și strâmbăm din nas când auzim de campanii care au în vedere salvarea unor suflete care n-au greșit cu absolut nimic… Adoptă un câine nu e un îndemn, ci un sfat. Un sfat venit din partea mea, un om care a făcut asta și observă de câțiva ani tot ce scris.

Te încurajez să adopți un câine maidanez pentru că și eu am făcut asta

                         Am un câine salvat de pe străzile din Iași. E un maidanez drăgălaș, în vârstă acum de 7-8 ani, spun medicii. E mic, docil, are ochi de înger și de-abia așteaptă să se gudure pe lângă noi de fiecare dacă când ne întoarcem în casă. Chiar și când am fost plecați doar până la magazin.

                         Dar despre Argo am scris aici. Și acum, uitându-mă la el cum trece printr-o perioadă în care sănătatea i s-a schimbat brusc, după ce a căzut de pe pat, parcă mi-e și mai drag de el. Plângem unul cu celălalt și ne încurajăm reciproc. „Te vei face bine!”, îi zic. Și cu ochii aceia calzi parcă-mi spune „am încredere că așa va fi!”. Numai că rândurile de mai jos nu sunt despre Argo. Vreau să te încurajez să adopți un câine dintr-un adăpost sau de pe străzi. Și îți voi spune și de ce e în avantajul tău să faci asta.

Argo, câinele care și-a găsit OMUL LUI. A avut noroc și după vreo 4-5 ani de hoinărit pe străzi, e al nostru, face parte din familie.

Adăposturile de câini sunt pline. Haideți să facem ceva!

                             N-am avut niciodată un câine de rasă. Și Bello, și Puk, ambii au fost corcituri. Dar asta nu ne-a împiedicat să-i iubim fără măsură. Zilele astea, văzând câteva fotografii de la un padoc din Iași (cel de la Miroslava, despre care abia acum am aflat că există; în Iași e și padocul de la Tomești; câini pntru adoptat găsiți și la asociațiile care luptă să îi salveze- Save our Paws e tot din Iași), mi-am spus că n-ar fi rău să scriu și eu câteva cuvinte despre ce cadou îți faci dacă adopți un câine.

                            Doar că înainte de a-ți face acest cadou, chiar te rog să te gândești foarte bine dacă ești pregătit să îți iei o astfel de responsabilitate. Da, faci o faptă bună. Dar câinele are nevoie de atenție, trebuie să îl scoți afară ca să-și facă nevoile, trebuie să ai grijă de el ca de un membru al familiei. Nu e ca o pisică pe care o lași încuiată în casă. Trebuie să știi cu cine îl lași când pleci câteva zile. Va căuta joacă în momentele în care poate că tu n-ai chef de el. Dar va veni cu boticul acela pe sub mâna ta de te va îndupleca. Apoi, un câine înseamnă și costuri. Ai nevoie să îi cumperi hrană, jucării, accesorii, să mergi la doctor și în caz că face vreo afecțiune, chiar trebuie să fii pregătit să suporți toate cheltuielile tratamentului.

De ce să iei un câine de pe stradă sau dintr-un adăpost

                               Orice animal de companie îți umple sufletul cu afecțiune, iubire, emoție, bucurie. Doar că animalele abandonate au și mai mare nevoie de oameni care să-i iubească și să le ofere un cămin. În caz contrar… nici nu vreau să mă gândesc, deși știu că ajung să fie eutanasiați în decurs de câteva zile de la venirea în adăpost în caz că nu se-ndură nimeni să vină și să-l adopte.

Așadar, câteva motive inspirate de pe Animal Society:

  • când adopți, salvezi! Adoptă un câine și îl salvezi și pe el, dar și pe tine. Pentru că vei avea atâtea de câștigat… Sunt mulți câini care își caută un stăpân. Unii sunt în adăposturi, unii sunt pe străzi. Își așteaptă OMUL LOR;
  • dacă adopți un câine, contribui la combaterea comerțului ilegal cu animale de companie. Și în România a crescut cererea de animale de companie. Asta i-a determinat pe unii să facă speculă. E suficient să te uiți pe site-urile cu anunțuri;
  • nu te costă niciun ban; ține cont că dacă adopți un câine dintr-un adăpost, acesta e deja microcipat, deparazitat, sterilizat și cu vaccinurile la zi. Asta înseamnă că nu mai plătești tu toate astea.
  • un câine care a stat pe străzi e călit, are un sistem imunitar mult mai bine dezvoltat. Viața pe străzi e o luptă pentru supraviețuire și pentru animale, așa că medicii veterinari spun că au un fond genetic mai bun și chiar o speranță de viață mai mare.
  • dacă adopți un câine îți faci și ție un bine. Și la cât haos e în vremurile pe care le trăim, chiar ai nevoie de echilibru psihic. Un câine ți-l oferă.
De exemplu, acest puiuț e în adăpostul de la Miroslava. Aranjat, orice câine arată bine…

Adoptă un câine: beneficii pentru sănătatea ta

                         Dacă tot am spus că-ți faci un bine și ție dacă adopți un câine, îți enumăr doar câteva beneficiile pe care le vei resimți pe propria piele:

  • faci o faptă bună. Știi ce stare de bine îți dă o faptă bună? Se aplică și aici, deci adoptă un câine.
  • studiile arată că persoanele care au un câine sunt mai puțin anxioase și mai puțin stresate. Și cum știm că de stres nu scapă nimeni, de ce să nu recurgi la un astfel de „tratament”? Adoptă un câine!
  • un câine te menține în formă, faci mișcare în fiecare zi pentru că te plimbi cu el în fiecare zi. Deci, ești mai sănătos dacă ai un câine.
  • persoanele care au un câine au un sistem imunitar mai bun;
  • se pare că oamenii care au câini ajung mai rar la medic. Asta pentru că un câine îi ajută să se mențină sănătoși. Oferă cu generozitate stăpânului toată energia pe care o au doar-doar acesta să fie cât mai bine;
  • și câinii ne oferă lecții de viață. Ne învață loialitatea, generozitatea, blândețea, compasiunea și, așa cum spuneam, ne responsabilizează;
  • un câine te ajută să treci cu mai mare ușurință peste momentele dificile din viața ta, peste supărări și te face să nu te mai simți singur. Vei fi mereu însoțit de un suflet drag care îți spune din privire și-ți arată prin gesturi cât de mult te iubește, că e alături de tine, că te înțelege și că îți vrea binele în mod real;
  • dacă ai anumite afecțiuni, află că un câine nu doar că te pot ajuta să te recuperezi, însă există câini care chiar își pun în alertă stăpânii când simt că sănătatea acestora e șubredă.

 

                                   Nu e nevoie să-ți spună vreun specialist toate astea. Orice om care are un câine știe că așa e pentru că le trăiește în fiecare zi. „Adoptă un câine!” nu e un simplu îndemn. E ca un strigăt al unui suflet aflat în necaz și care-ți cere ajutorul. Nu e ușor să fii proprietarul unui câine, dar starea aia de bine și tot ce stârnește în tine chiar merită să îți asumi responsabilitatea de a deveni stăpânul unui câine.

Sursa foto: pinterest

 

sursa foto reprezentativa: freepick.com

Author