A fi buni unii cu alții e ceva ce se învață de mic. Dacă e să scormonesc în amintirile mele, despre bunătate am învățat-o de la ai mei. Tata este un om care, de când îl știu, indiferent că se simte sau nu bine, dacă i se cere ajutorul, imediat sare. Așa a fost mereu și niciodată nu s-a gândit că face asta ca să primească ceva la schimb, ci doar din omenie. Mama e blândă, c-așa e ea. Mamaia a fost un om tare bun și cu vorbele bune la ea întotdeauna. Și-apoi, chiar și când făceam baschet, tot te ajuta o colegă atunci când te depășea adversarul. La școală, mai trăgeai cu ochiul la colega dacă nu știai ceva, mai șopteai, încercai pe cât posibil să ajuți.

E o perioadă în care am scris mai mult despre bunătate. Așa s-a nimerit. Și acum citesc cartea „De ce e bine să faci bine”, scrisă de dr. David R. Hamilton, care m-a uimit prin numărul mare de studii făcute despre bunătate de-a lungul timpului, tocmai pentru a arăta că a face bine, a fi bun înseamnă în primul rând sănătatea creierului tău, starea ta de bine și chiar propria longevitate.

Ziua Mondială a Bunătății (World Kindness Day)

N-aș fi scris articolul acesta dacă nu aș fi aflat că tocmai azi, într-o zi de 13 noiembrie, sărbătorim World Kindness Day, adică Ziua Mondială a Bunătății. Asta cu toate că, din câte înțeleg, nu e încă o sărbătoare recunoscută în mod oficial.

Prima dată s-a sărbătorit în anul 1997 și de atunci, an de an, oamenii din întreaga lume sunt încurajați să fie mai buni unii cu alții, să doneze bunuri pentru cei nevoiași și li se vorbește și mai mult despre bunătate. Numai că actele de bunătate nu se rezumă doar la ideea de a dărui ceva anume, ci inclusiv la gesturi. De exemplu, când ții ușa cuiva, când faci un compliment fără ca persoana respectivă să se aștepte, când ajuți un bătrân să treacă strada, când scrii cuiva o poezie sau câteva rânduri din inimă, când îmbrățișezi pe cineva fără motiv și altele, tot despre bunătate e vorba.

„Mișcarea Mondială a Bunătății” a însemnat o declarație comună despre bunătate. Un simplu eveniment s-a transformat într-o adevărată oragnizație. În 2019, Mișcarea însemna apartenența a 27 de state. Tot atunci a devenit și o organizație non-guvernamentală, cu sediul în Elveția. Scopul a fost ca tot mai multe state să lucreze împreună, să-și dea mâna pentru a face o lume mai bună și mai plină de compasiune, prin promovarea faptelor bune, a lucrurilor pozitive.

Zece citate despre bunătate

Despre bunătate s-ar putea scrie pagini întregi. Firea omului este să fie bun, iar dacă un copil vede exemplul de bunătate în preajma sa, sigur va fi un adept al bunătății la maturitate. Totuși, există oameni care cred că a fi bun te poate duce de multe ori în extrema cealaltă și poți fi luat peste picior. Chiar și așa, reacția celorlalți n-are nicio legătură cu tine, ci spune multe despre ei. Așa că… fii bun, nu doare!

Bunătatea te face mai fericit, e ca un medicament. În plus, sunt studii care au arătat că bunătatea ajută sănătatea inimii, acționează împotriva depresiei și anxietății, te face mai sociabil și chiar acționează împotriva durerilor. Iată cum definesc alții bunătate:

• „Valoarea unui om stă în ceea ce poate dărui, nu în ceea ce e capabil să primească.” (Albert Einstein)

• „Bunătatea exprimată în cuvinte creează încredere. Bunătatea extrimată în gândire creează profunzime. Bunătatea exprimată prin dăruire creează iubire.” (Lao-Tse)

• „Nu recunosc alt semn al superiorității decât bunătatea.” (Ludwig van Beethoven)

• „Fii bun ori de câte ori este posibil. Și întotdeauna este posibil!” (Dalai Lama)

• „Numai când facem binele dobândim ceva ce răii nu pot avea: liniștea și pacea- bunurile supreme.” (Nicolae Steinhardt)

• „Bunătatea este limbajul pe care surdul îl poate auzi și orbul îl poate vedea.” (Mark Twain)

• „Într-o lume în care poți fi orice, fii bun!”

• „Uneori e de-ajuns să faci o faptă bună și să arăți grijă ca să schimbi viața cuiva!” (Jackie Chan)

• „Nicio faptă bună nu are sfârșit. O faptă duce la alta. Exemplul pozitiv e urmat de cei din jur. O singură faptă bună trimite rădăcini în toate direcțiile, iar din acestea ies vlăstari noi și apoi copaci. Cel mai important efect al bunătății sufletești pentru ceilalți e că și ei devin mai buni.” (Amelia Earhart)

• „Fii bun, căci fiecare om pe care îl întâlnești are o bătălie interioară de dus.” (Platon)

Provocarea celor 21 de zile de fapte bune

Cartea „De ce îți face bine să faci bine” are la final și o provocare pentru cititori: 21 de zile de bunătate.

Dacă v-am povestit despre cele 21 de zile în care manifești recunoștința, iată că acum vă propun ceea ce ne propune dr. David R. Hamilton: 21 de zile de bunătate. În carte sunt oferite 50 de exemple de fapte bune, însă le voi scrie când voi povesti cartea, într-un articol separat. Revenind, ce trebuie să faceți în aceste 21 de zile:

• luați un jurnal, o agendă, un caiet;
• treceți în fiecare zi ce faptă bună ați făcut, scrieți cum v-ați simțit. Descrieți un pic, dacă știți, și cum ați reușit să influențați persoanele ajutate. Nu uitați să faceți câteva fapte bune și în mod anonim, dacă e posibil, evident.
• la finalul celor 21 de zile trageți linie și concluziile.

 

sursa foto pricipala: https://www.freepik.com/free-vector/hand-drawn-world-kindness-day-illustration_32442981.htm#fromView=search&page=2&position=4&uuid=5ee5a526-e358-4c4b-bbca-c5bf95d68579

Author