În vremuri în care suntem tot mai conectați online, scrisul de mână pare a fi un obicei care doar îți amintește de școală. Și dacă e să-mi plece amintirile în acei ani, Doamne, cât am mai scris de mână! Pagini întregi la fiecare curs, efectiv ne durea mâna de la atâta scris de mână. Recunosc, scriu de mână. Scriu de mână în jurnal, când notez idei, când las un mesaj acasă. Inclusiv în jurnalul financiar folosesc scrisul de mână, cu toate că aș putea foarte bine să descarc o aplicație care să-mi țină evidența veniturilor și mai ales a cheltuielilor. Dar nu!
Când am urmat cursurile de la Academia de Journaling și în perioada în care am ținut câteva cursuri de scris în jurnal, am învățat câteva beneficii pentru sănătate pe care ți le aduce scrisul de mână, chiar dacă nu le conștientizezi pe moment.
Și primul care-mi vine în minte este îmbunătățirea capacității de memorare. Îmi amintesc că în toată perioada în care am mers la școală, mai ales la facultate, învățam cu ajutorul scrisului de mână. Rețineam mult mai ușor dacă citeam cu voce tare și scriam de mână ceea ce spuneam prin vorbe. Apoi, e dovedit că modul în care informația e transmisă creierului prin scrisul de mână e mult mai util decât acela prin tastare, de exemplu. Nu mai zic cât mesaj se pierde prin limbaj verbal.
Nu, azi nu mai scriu la fel de frumos ca în liceu. Mi-am stâlcit scrisul de mână rău tare, dar oricând mă simt bine în prezența unui pix și a unei foi de hârtie. De altfel, orice idee care-mi vine o trec pe hârtie, o scriu de mână. Așa dezvolt orice. Unii cred că înseamnă mai multă muncă, însă eu am observat că sunt mult mai creativă cu foaia de hârtie în față și un pix în mână decât atunci când deschid un document word pe laptop.
Care este istoria zilei scrisului de mână
Celebrarea scrisului de mână datează din 1977 și are loc pe 23 ianuarie. Atunci, învățătorii și-au dat seama că oamenii își pierd abilitățile de a scrie de mână. Că nu mai văd scrisul de mână ca pe o artă, o trăsătură individuală a fiecăruia, care-și pune amprenta asupra personalității noastre. Hmmm, actual, nu?
Potrivit datelor, mesopotamienii au fost primii care au început să scrie de mână. Se întâmpla în anul 3400 î.Hr. Tehnica și obiceiul au fost preluate apoi de egipteni, romani și restul europenilor.
Ce beneficii îți aduce scrisul de mână
Specialiștii sunt îngrijorați de faptul că oamenii renunță tot mai mult la obiceiul de a scrie de mână. O știre care datează din 2022, a celor de la Știrile Pro TV, arată că mai ales tinerii preferă să scoată telefonul și să dea un mesaj audio decât să scrie un mesaj. Acest lucru e extrem de nociv pentru sănătate, pentru capacitatea de memorie. De exemplu, în țările nordice, elevii nu mai scriu de mână aproape deloc, lucru care poate arăta bine doar la suprafață…
S-a dovedit că persoanele care scriu de mână reușesc să structureze mult mai bine o idee și să rețină mai ușor informațiile. Asta înseamnă că scrisul de mână antrenează creierul, îl pune la lucru, îl ține activ.
Scrisul de mână acționează ca o formă de terapie, deci este și o excelentă metodă de introspecție. Iar aici putem da exemplul scrisului în jurnal, care e o excelentă terapie pentru care n-ai nevoie de mari resurse, pe care o poți implementa de unul singur. Trebuie doar să-ți creezi o atmosferă liniștitoare și confortabilă, să ai la îndemână un instrument de scris, un caiet sau o foaie și să-ți așterni gândurile fără niciun fel de opreliști. Asta înseamnă că scrisul de mână te ajută să te detensionezi, să elimini gândurile negre care nu-ți dau pace. Oferă calm, liniște, eliberare.
Scrisul de mână stimulează creativitatea. Ideile curg mai ușor atunci când scrii de mână.
Scrisul de mână, atunci când e folosit pentru a trimite cuiva o scrisoare sau o felicitare cu orice ocazie, e dovadă de afecțiune și emoție. E un gest personal, care arată în mod real că acea persoană s-a gândit la tine. În scrisul de mână de pe o scrisoare găsești întreaga personalitate a celui care o scrie.
Când scrii de mână obiective sau pur și simplu liste, nu doar că le reții mai bine, dar cumva reușești să le duci la îndeplinire mai ușor.
Exercițiul repetiției, prin scrisul de mână, acționează ca un calmant. Chiar dacă atunci când eram mici ni se părea o pedeapsă să scriem de nu știu câte ori o anumită propoziție, de fapt, totul era un exercițiu, un mesaj puternic în realitate, menit să ne facă să înțelegem anumite chestiuni.
Când scrii de mână, ai capacitatea de a analiza mai bine informațiile. Astfel, prin scrisul de mână, care oricum te obligă să fii mai concentrat asupra acestuia, dobândești și o mai bună gândire critică.
Scrisul de mână ne dezvoltă limbajul și capacitatea de vorbire. Chiar dacă ți se pare că nu au legătură, cititul și scrisul depind una de cealaltă și ne oferă posibilitatea de a ne exprima ideile într-un mod mult mai facil.
Scrisul de mână poate grăbi procesul de vindecare pentru anumite boli. Cum? Pentru că pacientul își exprimă în scris întreaga experiență. Asta îl face mai conștient de ceea ce trăiește și reușește să își povestească fiecare trăire.
Dar nu e vorba doar despre eliberare, ci și despre motivația pe care ți-o oferă activitatea de a scrie de mână. Cât timp scrii de mână în fiecare zi că te vei face bine, creierul începe să proceseze mai bine informația și va acționa în direcția care trebuie. Ca la manifestație.
Când scriem de mână, vedem mult mai clar și obiectiv totul, ceea ce ne ajută la îndeplinirea obiectivelor. Ne arată drumul.
***sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/close-up-hand-writing-notebook_14411978.htm#fromView=search&page=3&position=20&uuid=97dc200f-6873-4b9d-86d6-77fb0926b70c&new_detail=true&query=hand+writing