Nu știu dacă v-ați gândit vreodată câte lucruri bune se ascund într-o îmbrățișare, însă acest gest extrem de simplu, dacă e făcut în mod conștient, e o excelentă terapie. Vi s-a întâmplat să îmbrățișați pe cineva la care țineți cu adevărat și să vi se pară cum întreg corpul freamătă, că e ca o descătușare? Dacă da, atunci să știți că nu vi s-a părut. Printr-o îmbrățișare, organismul nostru primește „suplimentele” naturale de care are nevoie pentru o bună funcționare. În plus, e un gest eliberator, nu doar unul plin de afecțiune și încredere.
Specialiștii vorbesc și de o frică de îmbrățișare
Părem tot mai distanți, iar asta e o cauză în plus pentru cei care au frică de îmbrățișare. Numai că această teamă, spun specialiștii, își are rădăcinile în copilărie și e semn, de cele mai multe ori, pentru o stimă de sine scăzută.
Psihologii susțin că oamenii care sunt obișnuiți de mici cu îmbrățișări vor continua să arate aceste gesturi și la maturitate, fără a urmări ceva anume. O vor face doar pentru că așa simt, iar într-o îmbrățișare de-a lor vei regăsi blândețe, compasiune și acel mesaj „te înțeleg și sunt alături de tine”.
Există persoane care nu suportă să fie atinse decât de oameni care le sunt extrem de intimi. Tocmai de aceea, atunci când sunt în comunitate și se întâlnesc cu cineva cunoscut, se tem ca nu cumva interlocutorul să se apropie prea mult. Chiar dacă vor spune că fac asta doar pentru că nu le place acest gest, în spate s-ar putea să fie un blocaj psihologic, dobândit cu ceva timp în urmă.
Așadar, dacă nu sunteți extrem de apropiat cu cineva, dacă vreți să-l îmbrățișați, întrebați înainte. Nu de alta, dar gestul trebuie să fie confortabil și pentru cel care primește îmbrățișarea, nu doar pentru cel care o oferă.
Care sunt beneficiile pentru sănătate pe care ni le putem lua dintr-o îmbrățișare
Psihologii spun că unele studii au arătat că o persoană adultă are nevoie de opt îmbrățișări pe zi ca să poată resimți din plin beneficiile acesteia:
În primul rând, îmbrățișările stimulează hormonul fericirii. Astfel, dacă apelăm la îmbrățișări cât mai des, e foarte posibil să observi că ai o stare de bine, te simți mai puțin anxios și stresat. Nu e de mirare că atunci când ne simțim tensionați, dacă cineva ne oferă o îmbrățișare, parcă-parcă începem să vedem lucrurile altfel.
O îmbrățișare e și semn de siguranță și confort. E clar că nu te poți apropia de oricine, iar atunci când o faci, o faci pentru că te simți în siguranță în preajma acelei persoane. Îmbrățișarea e un gest intim, e firesc să fie făcut atunci când te simți confortabil.
Când vine vorba despre relația copil-părinte, îmbrățișarea e și semn de încredere și susținere. E un gest care face parte din comunicarea non-verbală, dar care spune atât de multe… copilul primește mesajul că aparține familiei, că în sânul acesteia are afecțiune, ocrotire, tot ce-i trebuie pentru a se dezvolta armonios și sigur.
Orice îmbrățișare înseamnă mai multe celule albe în sânge, deci un sistem imunitar mult mai bun. Să nu te mire faptul că persoanele care obișnuiesc să ofere îmbrățișări sunt mai sănătoase.
Îmbrățișările ajută inima, o mențin sănătoasă. La fel cum ajută și creierul. Deci, sunt numai bune și pentru sănătatea mintală.
O îmbrățișare crește stima de sine și încrederea în sine. Așa cum spuneam și anterior, apare acel sentiment de siguranță, de acceptare. Asta înseamnă și că vei comunica mai ușor, vei fi o fire mult mai sociabilă, întrucât îmbrățișarea se poate traduce și prin conexiunea dintre unii cu alții.
Cei care sunt obișnuiți să ofere îmbrățișări sunt mai expresivi, mai calzi, mai buni și mai sociabili. Îmbrățișarea este o bună terapie pentru cei timizi.
21 ianuarie e Ziua Îmbrățișărilor
O zi a îmbrățișării le reamintește oamenilor afecțiunea, grija și compasiunea pe care ei le trimit printr-un gest la îndemâna oricui. Chiar dacă nu ai fost obișnuit de mic cu îmbrățișarea, poți învăța să oferi îmbrățișări celor dragi.
National Hagging Day datează din 1986, iar ideea a aparținut lui Kevin Zaborney. Acesta s-a gândit că îmbrățișările nu trebuie oferite numai la sărbători, așa cum mulți obișnuiesc. Argumentul e că o îmbrățișare emană o stare extrem de pozitivă, de care oricine are nevoie în orice moment, nu doar cu prilejul unor evenimente.
Ideea acestei sărbători stă și în încurajarea oamenilor de a-și arăta emoțiile, sentimentele, vulnerabilitățile.
National Hugging Day e și despre nevoia de a trece peste anumite bariere și limite. Vorbește despre suport și compasiune. Despre oameni, în toată splendoarea lor.
Știai că originea campaniei „Free Hugs” e din Australia și datează din 2004?
Am văzut cu toții oameni pe stradă care au cartoane pe care scrie „Free Hugs”, nu? Eh, campania are acuș două decenii. Ideea de „Free Hugs” a apărut prima dată în Australia. Ceea ce l-a făcut pe Juan Mann să iasă pe stradă și să ofere îmbrățișări gratuite a fost gândul că oamenii au nevoie de mai mult contact fizic unii cu ceilalți, e nevoie ca ei să se apropie mai mult. Nu contează că nu-l cunoști pe cel pe care îl îmbrățișezi, s-ar putea să-i faci un mare bine. Și același bine ți-l faci și ție. În momentul în care s-a gândit să iasă într-un mall și să îmbrățișeze necunoscuți, Juan Mann nu și-a imaginat că va da naștere unui fenomen mondial. El voia doar să nu se mai simtă singur și deprimat.
O americancă a făcut chiar o afacere din îmbrățișări. Și în Japonia a fost ceva similar
În urmă cu mai mulți ani, o americancă, Jackie Samuel, s-a gândit să facă bani din îmbrățișări pentru a-și plăti studiile și a-și întreține copilul. Aceasta a declarat la acel moment că reușește să facă și 250 de dolari pe zi.
Regula e simplă: plătești ca să fii ținut în brațe de ea timp de o oră. Nu ai voie să-i atingi alte părți ale trupului. Ea a declarat că mulți dintre clienții care au apelat la îmbrățișările ei au făcut-o pentru că nu treceau printr-o perioadă tocmai ok, iar alții au fost pur și simplu curioși.
Ideea a fost inspirată dintr-un film japonez, „Shimshima”. Personajul principal, o femeie divorțată, nu putea să doarmă singură. Și-a dat seama că se odihnește mai bine dacă doarme alături de cineva, așa că a înființat o afacere prin care oamenii plăteau alți oameni ca să vină să doarmă împreună, fără a exista niciun alt contact intim între ei. Ideea din film a fost preluată în viața reală de o firmă din Japonia și se pare că n-a dus lipsă de clienți.
***sursa foto principală: https://www.freepik.com/free-photo/medium-shot-women-hugging_28637686.htm#fromView=search&page=2&position=10&uuid=64960155-6da2-4545-8a02-d40533e7c83d&new_detail=true&query=hugs