Natura conferă o senzație de libertate pe care o înțeleg cei mai bine cei care iubesc drumețiile prin pădure. Natura e liniște și spectacol. Nu cred că există persoană care să nu se simtă mult mai confortabil după ce petrecere câteva ore în mijlocul unei păduri, departe de zgomotul și stresul orașului. Când urcam spre cascada Duruitoarea, la fiecare popas mă uitam la copaci. Pe unii îi sorbeam din priviri de-a dreptul, fiind impresionanți nu doar prin dimensiune, ci inclusiv prin rădăcinile ieșite și la suprafață ori scorburile care te ademeneau să arunci un ochi și să-ți lași imaginația să zburde… La coborâre m-am apucat să îmbrățișez câțiva copaci și să le vorbesc. Am aflat despre beneficiile silvoterapiei, termen care definește gestul de a îmbrățișa un copac și de a te conecta cu acesta, odată cu documentarea pentru acest articol. Știam doar că e o practică terapeutică, nimic mai mult. Totuși… silvoterapia acționează la nivelul organismului și are efect antidepresiv, reduce stresul și te scapă de durerile de cap. În plus, stimulează buna funcționare a inimii, crește imunitatea, are efecte în procesele inframatorii și ajută la oxigenarea mai bună a creierului.
Îmbrățișează un copac preț de 10-15 minute, câteva zile la rând și-ai să observi o îmbunătățire a stării de spirit. Chiar dacă la început s-ar putea să-ți pară ciudat gestul, îți vei mulțumi mai târziu. Japonezii, de exemplu, sunt obișnuiți să stea cât mai mult timp în preajma copacilor. Ei au inclusiv un program național- Shinrin-Yoku (care cuprinde 44 de păduri acreditate), prin care sunt încurajați să facă „băi de pădure”. Ba mai mult, Coreea de Sud a investit în anul 2015 aproape 140 de milioane de dolari în dezvoltarea unui centru axat pe vindecarea cu ajutorul terapiilor în/ prin pădure (sursa: https://www.elephantjournal.com/2015/05/take-tree-hugging-to-the-next-level-through-shinrin-yoku-medicine-of-the-forest/ ).
Conexiunea cu natura înseamnă eliberarea din noi a tot ceea ce este negativ și îmbrățișarea unor emoții și gânduri pozitive. Mulți dintre cei care obișnuiesc să iasă des în natură și să facă drumeții prin pădure au observat că se simt mai relaxați și mai detașați de problemele cotidiene. Oricât de obosit ai fi într-o drumeție, mereu vei găsi puterea de a mai face un pas și încă un pas, și încă un pas… Totuși, mare grijă la copacii pe care îi alegem pentru a-i îmbrățișa! Potrivit adevarul.ro „sunt trei categorii de copaci: copacul donor, care oferă energie, copacul captator, numit şi copac vampir, care îţi ia din energie, şi copacul neutru. Este recomandat ca persoanele care se simt devitalizate, dar şi cele anxioase şi depresive, să îmbrăţişeze copaci donori. Şi copacii captatori pot fi benefici pentru sănătate, fiind recomandaţi persoanelor hipertensive sau care sunt extrem de agitate mental, emoţional şi fizic”. Astfel, pentru e resimți pe deplin beneficiile interacțiunii cu copacul, trebuie să știm ce copac să alegem, întrucât copacii își dezvoltă propriul câmp magnetic. Acest lucru înseamnă că pe măsură ce conexiunea dintre om și copac devine mai strânsă, omul începe să preia din energia arborelui și, nu-i așa?, nimeni nu-și dorește să preia niciun fel de energie negativă. Îmbrățișăm un copac pentru a ne elibera noi de energii negative, nu pentru a le prelua pe cele arborelui. Asta nu înseamnă că trebuie să respingem anumiți arbori, ci să petrecem un timp moderat în preajma lor. Sunt așa-numiții arbori-vampir.
Fie că vorbim despre tei, stejar, brad sau oricare alt arbore, îmbrățișați un copac pentru a vă convinge de efectele terapeutice. Mulțumiți naturii pentru generozitate. În definitiv, de roadele arborilor ne-am convins de multă vreme de beneficiile curative pe care le au, fie că vorbim de ceaiuri, fie de produsele de îngrijire personală care au în compoziție extract din diferiți arbori.
Un comentariu