Natura conferă o senzație de libertate pe care o înțeleg cei mai bine cei care iubesc drumețiile prin pădure. Natura e liniște și spectacol. Silvoterapia chiar e o bună modalitate de a lua ce-i mai bun din orice minut petrecut în natură. Nu cred că există persoană care să nu se simtă mult mai confortabil după ce petrecere câteva ore în mijlocul unei păduri, departe de zgomotul și stresul orașului. Când urcam spre cascada Duruitoarea, la fiecare popas mă uitam la copaci. Pe unii îi sorbeam din priviri de-a dreptul, fiind impresionanți nu doar prin dimensiune, ci inclusiv prin rădăcinile ieșite și la suprafață ori scorburile care te ademeneau să arunci un ochi și să-ți lași imaginația să zburde…

Câteva beneficii ale silvoterapiei

La coborâre m-am apucat să îmbrățișez câțiva copaci și să le vorbesc. Am aflat despre beneficiile silvoterapiei, termen care definește gestul de a îmbrățișa un copac și de a te conecta cu acesta, odată cu documentarea pentru acest articol. Știam doar că e o practică terapeutică, nimic mai mult. Totuși, silvoterapia acționează la nivelul organismului și:

  • are efect antidepresiv;
  • reduce stresul;
  • te scapă de durerile de cap.
  • în plus, stimulează buna funcționare a inimii;
  • crește imunitatea;
  • are efecte în procesele inframatorii;
  • ajută la oxigenarea mai bună a creierului.

Îmbrățișează un copac timp de minin 10 minute și vei simți o stare de spirit mai bună                

Îmbrățișează un copac preț de 10-15 minute, câteva zile la rând și-ai să observi o îmbunătățire a stării de spirit. Chiar dacă la început s-ar putea să-ți pară ciudat gestul, îți vei mulțumi mai târziu.

Japonezii, de exemplu, practică în mod regulat silvoterapia, adică sunt obișnuiți să stea cât mai mult timp în preajma copacilor. Ei au inclusiv un program național- Shinrin-Yoku (care cuprinde 44 de păduri acreditate), prin care sunt încurajați să facă „băi de pădure”. Ba mai mult, Coreea de Sud a investit în anul 2015 aproape 140 de milioane de dolari în dezvoltarea unui centru axat pe vindecarea cu ajutorul terapiilor în/ prin pădure (sursa: https://www.elephantjournal.com/2015/05/take-tree-hugging-to-the-next-level-through-shinrin-yoku-medicine-of-the-forest/ ).

                  

Alege copacii potriviți pentru că există și arbori-vampir

Conexiunea cu natura înseamnă eliberarea din noi a tot ceea ce este negativ și îmbrățișarea unor emoții și gânduri pozitive. Mulți dintre cei care obișnuiesc să iasă des în natură și să facă drumeții prin pădure au observat că se simt mai relaxați și mai detașați de problemele cotidiene.

Oricât de obosit ai fi într-o drumeție, mereu vei găsi puterea de a mai face un pas și încă un pas, și încă un pas… Totuși, mare grijă la copacii pe care îi alegem pentru a-i îmbrățișa!

Potrivit adevarul.ro  „sunt trei categorii de copaci: copacul donor, care oferă energie, copacul captator, numit şi copac vampir, care îţi ia din energie, şi copacul neutru. Este recomandat ca persoanele care se simt devitalizate, dar şi cele anxioase şi depresive, să îmbrăţişeze copaci donori. Şi copacii captatori pot fi benefici pentru sănătate, fiind recomandaţi persoanelor hipertensive sau care sunt extrem de agitate mental, emoţional şi fizic.”

Pentru e resimți pe deplin beneficiile interacțiunii cu copacul, trebuie să știm ce copac să alegem, întrucât copacii își dezvoltă propriul câmp magnetic. Acest lucru înseamnă că pe măsură ce conexiunea dintre om și copac devine mai strânsă, omul începe să preia din energia arborelui și, nu-i așa?, nimeni nu-și dorește să preia niciun fel de energie negativă. Îmbrățișăm un copac pentru a ne elibera noi de energii negative, nu pentru a le prelua pe cele arborelui. Asta nu înseamnă că trebuie să respingem anumiți arbori, ci să petrecem un timp moderat în preajma lor. Sunt așa-numiții arbori-vampir.

Fie că vorbim despre tei, stejar, brad sau oricare alt arbore, îmbrățișați un copac pentru a vă convinge de efectele terapeutice pe care silvoterapia le oferă cu atâta generozitate. Mulțumiți naturii pentru tot. În definitiv, de roadele arborilor ne-am convins de multă vreme de beneficiile curative pe care le au, fie că vorbim de ceaiuri, fie de produsele de îngrijire personală care au în compoziție extract din diferiți arbori. Energia arborilor se simte, așa că e bine să știi și ce beneficii îți aduce fiecare.

Ce beneficii are SALCIA

Salcia este copacul despre care se spune că preia energia negativă. Astfel, e recomandat să îmbrățișezi o salcie mai ales dacă vezi totul în culori întunecate, ești o persoană negativă. Îmbrățișați o salcie timp de 30 de minute, mai ales în anotimpul de primăvară, de preferat în intervalul orar 19-21. Interesant este că specialiștii recomandă inclusiv purtarea unei brățări din crenguțe de salcie mai ales în acele perioade în care vi se pare că pământul vă fuge de sub picioare.

Cum te ajută TEIUL

este cunoscut pentru proprietățile pe care le are pentru combaterea stresului, anxietății și chiar a stărilor depresive. Ideal este să apelați șa tei atunci când înflorește. Specialiștii spun că are o putere vindecătoare crescută mai ales în primele 21 de zile din momentul în care înflorește.

Ce face NUCUL pentru starea ta de bine, deși e cunoscut drept arbore-vampir

Nucul e inclus în categoria vampirilor energetici. Asta înseamnă că n-ar trebui să fie plantat chiar lângă casă. Totuși, dacă vă odihniți 5-10 minute sub un nuc, veți simți liniște. Are efect asupra afecțiunilor inflamatorii și înlătură energiile negative atunci când stați la umbra nucului.

SALCÂMUL, remediu împotriva stresului

Salcâmul este considerat copacul care te ajută atunci când ești obosit și stresat. Silvoterapia, în cazul salcâmului, presupune minim 20 de minute în preajma acestuia, fie îmbrățișându-l, fie rezemat.

DUDUL tratează durerile de cap

Este un bun remediu atunci când te doare capul. Trebuie doar să îmbrățișezi un dud preț de 20-30 de minute și vei simți cum mintea e mai limpede, starea de bine te cuprinde, iar energiile bune îți învăluie organismul.

STEJARUL și proprietățile purificatoare pentru minte și suflet

Silvoterapia cu stejar este recomandată pentru purificare. Se pare că stejarul este văzut drept aliatul cel mai puternic pentru energii bune. Între orele 21 și 5 are cea mai mare intensitate a puterii energetice. Nu trebuie decât să te așezi sub un stajar și să fii liniște, să meditezi, să te conectezi cu natura și atunci ai să vezi cum totul capătă sens și claritate.

Rănile din dragoste sunt specialitatea MESTEACĂNULUI

Mesteacănul este vindecător pentru rănile sufletești. Aliat al femeilor și copiilor îndeosebi, mesteacănul liniștește sufletele rătăcitoare atunci când acestea își caută puterea pentru a găsi răspunsuri și a merge mai departe. În plus, mesteacănul este folosit și atunci când există probleme de piele. Alte beneficii: contribuie la întărirea sistemului imunitar, ține virușii și bacteriile la distanță și face în așa fel încât starea de bine să fie chiar vizibilă. Ce poți să faci este să pui câteva frunze de mesteacăn într-un săculeț și să lași acest săculeț deschis, pe timp de noapte. Nu e suficient să faci asta doar o dată, creează-ți un obicei zilnic.

Carpenul este copacul care acționează energetic cel mai rapid

Se spune despre carpen că acționează foarte rapid și eficient atunci când te simți slăbit. Nu trebuie să stai mai mult de 5-10 minute sub brațele acestuia pentru a-ți reveni din apatie. Atenție, nu forța nota cu timpul petrecut în preajma acestuia pentru că energia pozitivă te poate da peste cap în sens negativ dacă faci abuz!

 

 

 

 

 

 

Author