Sunt mulți oameni care se declară credincioși, dar poartă cu ei un suflet rătăcitor. Nu-i spui hain, ci rătăcitor. Și asta pentru că am înțeles de-a lungul timpului că tot ceea ce facem are legătură cu noi, cu ceva moștenit sau uitat în interiorul nostru. Nu-i de vină nimeni altcineva de pornirile și ieșirile noastre. Postul e mai mult decât să nu mănânci „de dulce”. Postul este o curățare sufletească. E rugăciune, meditație, lucru cu tine însuți. Postul e despre cum reușești să faci fapte bune fără să-ți pese de „ce-ți iese”. Postul nu-i o pedeapsă și nici o povară. Cel puțin nu în accepțiunea mea…
Sunt mulți creștini care cred că primesc binecuvântare dacă se abțin de la carne, ouă, lactate și nu fac nimic în rest
Primul gând pe care l-am auzit la mulți când vine vorba despre post este „postestc, deci n-am voie să mănânc carne”. Păi dacă postul ar fi doar despre a nu mânca lactate și carne, vegetarienii ar duce un post o viață. Și nu-i chiar așa. În opinia mea, o faptă bună face mult mai mult decât trei zile în care te abții de la carne, ouă, lactate.
În trecut mai ales, erau rude care nu-și vorbeau cu anii. Probabil că mai sunt și acum. Se certau de la un petic de pământ sau orice altceva. Nu se suportau la propriu. Dar… posteau. Adică ei erau buni creștini care în posturi se abțineau de la mâncare, în schimb, sufletul îl lăsau acolo, undeva departe, rătăcitor prin cine știe ce meleaguri. La fel și cei care înjură de mama focului, care consideră violența domestică o chestiune absolut normală pentru că, nu-i așa, „sigur și-a meritat-o”.
Aveți grijă ce gânduri vă trec prin minte în perioada asta, căci poți să dai greș și cu vorba, și cu faptele, și cu gândul. Suntem un popor pentru care capra vecinului e mereu mai interesantă decât cea din curtea noastră. Poate ar fi cazul să terminăm cu prostiile astea. Poate că generațiile mai tinere au capacitatea de a înțelege că nu e grija ta ce face altul, câtă vreme nu te afectează cu nimic. Și poate renunțăm și la a mai cataloga oamenii. Sunt oameni și atât.
Fiecare are un bagaj emoțional în spate, un nivel de inteligență diferit, un drum distinct în viață, oportunități mai mari sau mai mici, un gram de noroc în plus sau în minus și tot așa. E cineva vinovat de toate astea? Probabil Cel de Sus, habar n-am. Nu degeaba avem tendința de a întreba „de ce, Doamne?”. Așa că jignirile n-ajung doar la cel jignit, ci și mai departe de-atât…
Începeți postul cu câteva pagini scrise în jurnal. Eliberați tot ce aveți pe suflet. Vorbiți cu voi înșivă și chiar cu Dumnezeu. Apoi, nu uitați să cereți iertare și să iertați
Nu începeți postul cu gândul „eu ce mănânc azi?”. Mai degrabă începeți să vă scrieți în jurnal tot ceea ce aveți pe suflet. Vorbiți cu voi. Vorbiți cu Dumnezeu. Căutați să aflați răspunsuri la un psiholog poate și apoi începeți să faceți mici schimbări, să reparați, să deveniți omul care cu siguranță sunteți- un om bun. Sau poate aveți un duhovnic. Nu știu, orice. Dar căutați să lucrați cu voi și uite, dacă postul vă transmite că acum e momentul să începeți să faceți asta, nu mai stați pe gânduri.
Profitați de exercițiul jurnalului și scrieți acolo și numele persoanelor cărora le-ați greșit de-a lungul timpului cu sau fără intenție. Să nu vă fie rușine și contactați-le. Spuneți-le ce simțiți. Și cereți iertare. De multe ori, acțiunile sau vorbele noastre n-au nicio legătură cu cel din fața noastră. Totul e în interiorul nostru. Și când înțelegem asta, apare o eliberare greu de explicat în cuvinte. Nici n-ar trebui să vă intereseze dacă primiți sau nu iertarea din partea celuilalt. Faptul că voi ați conștientizat că ați greșit și ați spus treaba asta, e suficient. Nu sunteți răspunzători pentru comportamentul pe care-l primiți la schimb. Voi v-ați făcut treaba. Și nu uitați să vă cereți iertare și vouă. Apoi, oferiți-vă o îmbrățișare. Una care să cuprindă conștientizare, acceptare, iertare, afecțiune și blândețe.
Postul e un bun prilej de a începe exercițiul celor „21 de zile de fapte bune”
Am mai scris despre această provocare. E un exercițiu pe care l-am citit în cartea „De ce e îți face bine să faci bine”. Și e foarte simplu. Nu trebuie decât să cauți să faci mici gesturi de bunătate timp de 21 de zile, câte unul pe zi. Nu contează că oferi ceva cuiva, că ajuți un bătrân să treacă strada, că faci o vizită la un azil de bătrâni sau pur și simplu dai o mână de ajutor acolo unde este nevoie. Important este să faci bine. Și dacă mergi pe drumul ăsta timp de 21 de zile, specialiștii spun că îți creezi un obicei care se sedimentează ca stil de viață.
Rugăciunea nu se rostește mecanic, trebuie să fii în conexiune cu Dumnezeu și prezent în fiecare vers citit
Postul înseamnă rugăciune. O auzeam pe Ozana Barabancea cum spunea că „am o putere fantastică prin rugăciune”. Cred ce spune, întrucât am simțit de multe ori același lucru. Nu vă imaginați că stau și citesc pasaje biblice sau dorm cu cartea de rugăciuni sub cap. Nu. Doar că eu, prin rugăciune, înțeleg și acel dialog deschis pe care îl ai cu Dumnezeu. Oriunde, oricând. Rugăciune e atunci când îi povestești Domnului absolut tot, fără teamă ori rușine. Rugăciunea e și recunoștință. E modul cel mai simplu de a spune mulțumesc.
Mama mea își începe dimineața citind dintr-o carte de rugăciuni. Eu, în schimb, spun Tatăl Nostru în fiecare seară, însă vorbesc cu Dumnezeu ori de câte ori am ocazia, mai ales atunci când merg în orice biserică și-mi iau câteva momente pentru mine și pentru El. Și am observat că e ceva vreme de când nu mai cer aproape nimic. Nimic în afară de sănătate. Sau dacă cer, cer lucruri mărunte și nu neapărat pentru mine. În schimb, mulțumesc în fiecare seară, prin rugăciune. Și ori de câte ori am ocazia.
Asta cred eu despre post. Oricum ar fi, dacă vă face bine, faceți cum știți. Dar nu priviți postul ca pe o povară. Postul este bucurie. Postul e conexiune cu Domnul, cu noi. Și e un prilej excelent de a începe să fim recunoscători. Chiar cred că dacă ne facem un stil de viață din faptele bune, recunoștință și găsim liniștea în mod real, Dumnezeu e mulțumit și ne răsplătește.
***sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/teenage-girl-with-praying-peace-hope-dreams-concept_3952238.htm#fromView=search&page=3&position=28&uuid=ef06a7ce-e80b-4049-9747-dfc2e960892c&query=praying