„Doriți o poză?”, ni s-a adresat tânărul îmbujorat și de frig, dar și de o doză de bun simț care se simțea de la distanță. Ne arată și ce-ar trebui să primim în cazul în care răspunsul este pozitiv: o foaie A4, ca de ziar, un „ziar de oameni fericiți” pe străzile din Oradea, cu poza noastră. Cât costă? Dai cât vrei și numai dacă vrei, întrucât tot îți oferă acest dar.
Am postat povestea pe pagina de Facbook Revista InSociety și impactul a fost uimitor
Am acceptat fotografia. Am primit „Ziarul de oameni fericiți”. Am mulțumit, am făcut câțiva pași, m-am oprit și m-am întors. M-am gândit că sigur e o poveste în spate. Și nu m-am înșelat deloc…
Uite că nu am întrebat cum îl cheamă pe băiat, dar am aflat că e un tânăr din Ucraina, stabilit în Oradea de doi ani, împreună cu surorile sale. Face școală aici, vorbea chiar bine românește. A fugit din calea războiului. Are numai 15 ani. Și-a lăsat acolo părinții și bunicii. Evident că le-a fost greu, dar a fost cumva singura șansă de a fi bine și în siguranță. N-am întrebat dacă se vor întoarce acasă în momentul în care va fi liniște și la ei, dar mă gândesc că oricine vrea să-și strângă în brațe părinții și bunicii, mai ales la o vârstă așa fragedă.
„Doriți o poză?”, a fost întrebarea la care, recunosc, inițial am vrut să spun nu. Numai că am văzut ideea de pagină de ziar și cum eu sunt o nostalgică a produselor tipărite, am zis că merge o așa amintire de pe Calea Republicii din Oradea.
Modest, timid și cu un bun simț aparte. Așa ni s-a adresat. N-a zis nicio clipă „vă costă atât” și nici n-a fost impertinent, așa cum avea să fie un tânăr pe Dealul Cetății. Un copil deschis. Deschis să ne arate cum funcționează mașinăria cu care reușește să-i surprindă pe trecători.
Cum i-a venit ideea de a face fotografii pe stradă, de a le imprima în acest mod și cum funcționează totul
Ideea nu-i aparține. S-a inspirat din ceea ce a văzut în alte țări. A văzut cum funcționează, a „construit” mașinăria și a dat drumul la treabă.
Aerul vintage face totul. Are în mâini un aparat cu aspect vintage. Iar „producția” se face într-un geamantan retro, în care este o imprimantă și un mecanism mai tehnic care permite ca aceasta să funcționeze. Mi-a mai explicat încă niște detalii, dar nu le-am reținut.
Mai sunt și alte orașe din țară în care se fac astfel de fotografii stradale
Oamenii au reacționat neașteptat la postarea făcută pe pagina de Facebook Revista InSociety. Multe comentarii de apreciere. Altele, pe lângă subiect. Dar nu asta-i important. Interesant este că unii mi-au arătat că această idee se găsește și în Timișoara sau alte orașe din țară. Frumos. Indiferent cine sunt acești tineri și ce poveste au în spate, fac o chestie drăguță. Și reușesc să aducă zâmbete. Artiști. Artiști stradali. Dacă-i întâlniți oriunde, nu îi ocoliți. Mai ales că primiți o amintire. Una care începe cu întrebarea „doriți o poză?”