E deja cunoscut programul gratuit pe care Aeroclubul României îl pune la dispoziția tinerilor care vor să obțină licența de pilot de planor (am povestit aici cum am trăit eu zborul cu planorul), aeronave ultraușoare (las un articol despre cum am văzut eu Iașul dintr-o astfel de aeronavă) sau PPL (Private Pilot Licence/ doar contra cost) ori de parașutist. În fiecare an, tinerii care au între 15-23 de ani se pot înscrie la cursurile gratuite de aviație ale Aeroclubului României. Locurile sunt limitate, iar concurența destul de mare.
„Dacă au până în 23 de ani, trebuie doar să vină în fiecare ianuarie într-unul din cele 15 aerocluburi teritoriale, să discute cu colegii mei. Aceștia le vor explica care sunt pașii ca să ajungă să zboare sau să sară cu parașuta gratuit, în Aeroclubul României. Bineînțeles, cei care nu mai au vârsta, o pot face contra cost. Cât timp ai o licență medicală, poți să zbori (…)
România, prin Aeroclubul României, oferă șansa oricărui tânăr să intre gratuit în domeniul aviației, chiar dacă aici, la Aeroclub, nu poți să devii pilot de linie.
Noi ne ocupăm de sport. Poți ajunge să faci performanță și să ții pe tine tricolorul, așa cum facem noi, adică eu și colegii mei. Reprezentăm România și România are, la nivel mondial, o tradiție foarte cunoscută în domeniu, atât în aviația civilă, cât și în cea sportivă și militară. Suntem recunoscuți pentru că am contribuit la dezvoltarea acestui domeniu de la nașterea lui.”, a explicat George Rotaru, directorul general al Aercolubului României, în interviul pe care mi l-a acordat pentru www.insociety.ro, pe care îl puteți citi în întregime aici.
Care e perioada de înscriere
Înscrierile încep pe 8 ianuarie 2025 și se încheie pe 7 februarie 2025. Toate documentele necesare vor fi urcate exclusiv pe o aplicație online, deci nu puteți depune dosarul la sediile teritoriale ale Aeroclubului României. Aceasta aplicație va fi lansată în timp util și toate noutățile pot fi urmărite pe site-ul https://aeroclubulromaniei.ro/page/cursuri-gratuite .
Pentru candidaţii cu vârstele cuprinse între 15 împliniţi (modulul teoretic al cursului poate fi început la vârsta de 15 ani, iar cel practic în zbor / salt la minim 16 ani împliniţi) şi 23 de ani neîmpliniţi, Aeroclubul României oferă posibilitatea efectuării gratuite a cursurilor pentru disciplinele planorism, paraşutism, şi avion ultrauşor în limita locurilor disponibile în fiecare Aeroclub Teritorial. Criteriul pentru ocuparea locurilor gratuite va fi constituit din notele obţinute la examenul de absolvire a modulului teoretic al cursurilor.
Pentru obţinerea licenţei de pilot de avion (PPL(A)) se vor efectua numai cursuri contra cost.
Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să te poți înscrie
- Vârsta minimă de 15 ani împliniţi la începerea programului teoretic de instruire;
- Vârsta minimă de 16 ani împliniţi la începerea programului practic de zbor/ salt
- Deţinerea unui certificat medical minim clasa 2 eliberată în conformitate cu standardele PART-MED
- Înălțimea trebuie să fie între minim 155 cm și maxim 190 cm, iar greutatea trebuie să fie între 45 de kg și maxim 100 de kg.
Ce vei studia
- Legislaţie aeronautică şi reglementări;
- Cunoaşterea paraşutei;
- Performanţe de zbor/ salt şi planificarea zborului/ saltului;
- Performanţe umane;
- Meteorologie;
- Proceduri operaţionale;
- Principii de zbor/ salt.
Ce poți să faci după ce termini aceste cursuri de aviație/ parașutism
Cei mai buni dintre cursanți vor avea șansă să aibă o carieră în aviația sportivă. Asta înseamnă că Aeroclubul României îi poate selecta în vederea completării loturilor naționale. Practic, acolo se vor pregăti mai intens și apoi vor putea participa la competiții internationale, unde vor reprezenta România.
Apoi, mulți dintre piloții de linie au început să iubească aviația după ce au urmat cursurile Aeroclubului României. Deci, e un bun start dacă vrei să fii pilot de avion.
„După obţinerea licenţei, tinerii care prezintă aptitudini vor fi selecţionaţi în loturile Aeroclubului României, unde îşi pot completa şi desăvârşi pregătirea, se vor antrena și vor participa la competiții și demonstrații aeronautice. De asemenea, aceasta poate constitui fundamentul unei viitoare cariere profesionale în aviaţie, eventual chiar în cadrul Aeroclubului României, cea mai mare parte dintre instructorii de zbor ai organizaţiei noastre provenind din rândrile foştilor cursanţi. Pregătirea în cadrul loturilor judeţene se efectuează în etape, este direcţionată către obţinerea de performanţe în sporturile aeronautice şi este supusă unui proces continuu de selecţie în urma căruia tinerii pot ajunge să reprezinte România la competiţii interne şi internaţionale de profil. Sportivii care prezintă aptitudini, participă regulat la pregătire şi obţin rezultate la concursuri vor fi selecţionaţi pentru acordarea de programe de pregătire subvenţionate în vederea obţinerii de licenţe şi calificări suplimentare (PPL(A), acrobaţie aeriană, etc.)”, se arată pe https://aeroclubulromaniei.ro/page/cursuri-gratuite .
Dacă nu te mai încadrezi cu vârsta, poți urma cursurile de zbor?
Sigur că da, poți să înveți să zbori la orice vârstă. Doar că nu le poți face gratuit, ci contra cost. Ai toate detaliile pe https://aeroclubulromaniei.ro/ – rubric Cursuri de zbor – Școală.
