Recunosc, sunt una dintre persoanele pentru care Revelionul nu e nimic altceva decât o noapte ca oricare alta. Asta și pentru că sora mea e născută pe 1 ianuarie și asta făcea ca-n prima zi a anului, casa să fie plină cu invitați. Mereu am considerat trecerea în noul an ca o simplă legătură, nu neapărat un moment festiv sau cu o semnificație aparte. Au fost ani în care sărbătoream împreună cu prietenii, dar sunt și mai mulți ani de când efectiv dorm. N-am crezut niciodată în aceste superstiții de Revelion și nici că le-am respectat. Doar că anul acesta, căutând să văd ce rețete să fac, mai ales că se reîntregește familia, adică sor-mea va fi acasă după vreo 14 ani, am aflat câteva chestii interesante, cum ar fi…
Ce superstiții de Revelion țin românii în noaptea dintre ani
31 decembrie aduce mereu acel entuziasm că gata, de mâine schimbăm foaia. Oare? Ok, mai trece un an, dar nu e ca și cum noi ne-am schimba peste noapte. Aici e ceva mai mult de lucru, iar momentul potrivit e atunci când ești pregătit, fără a ține cont de o zi anume. Chiar și așa, e aproape imposibil să nu fi auzit că:
- e chiar drăguț să porți haine noi la petrecerea de Revelion. Faptul că te înnoiești pare a fi semn de prosperitate și noroc, de aceea e una dintre acele superstiții de Revelion care te face să te simți bine. Sigur, nu știu dacă e careva care nu se bucură atunci când își ia ceva nou, face o achiziție dorită.
- ai sărit vreodată într-un picior, pe piciorul drept mai ales, de Revelion? Simbolistica are legătură cu depășirea cu bine a momentelor dificile care vor urma. Cumva, se sare peste ghinion.
- unii aruncă o monedă într-o apă în noaptea dintre ani. Gândul e că așa vei avea un an prosper din punct de vedere financiar. Totuși, să nu uităm că noi oricum aruncăm câte un bănuț în orice fântână. Iar cel mai cunoscut loc din lume unde se practică această superstiție e Fontana di Trevi.
- nicio masă nu trebuie să fie goală de Revelion. Bogăția meselor e semn că anul viitor va fi cu mult belșug.
- să porți roșu nu doar pentru a avea parte de iubire, ci și pentru a te feri de deochi și a atrage în viața ta numai energii pozitive și vibrante.
- spectacolul artificiilor și petardelor. E un show care nu e deloc pe placul animalelor, însă oamenii consideră că toate aceste bubuituri alungă spiritele rele, ghinionul și orice e negativ.
- să ai bani la tine, asta știe toată lumea că trebuie să faci de Revelion. Cică așa vei avea bani tot anul, deci vei avea un an prosper. Sigur, de preferat e și să nu intri în noul an cu datorii.
Ce alimente aduc noroc și merită să fie consumate de Revelion
Struguri
Când vorbim despre superstiții de Revelion, e imposibil să nu ne ducem cu gândul la consumul de struguri. Ca să fie totul bine în anul care vine, strugurii trebuie să fie cât mai dulci. Se consumă 12 bobițe de struguri, câte una pentru fiecare lună a anului. Și e important să-ți pui și câte o dorință odată cu aceste bobițe. Deci, vei avea 12 dorințe pentru noul an, dorințe pe care puterea magică a strugurilor va avea grijă să le transforme în realitate. În alte locuri din lume, de exemplu în Portugalia, strugurii sunt înlocuiți cu smochinele, însă simbolistica e aceeași.
Sarmale, pește, nuci și un păhărel de tărie
Să mănânci sarmale în noaptea dintre ani înseamnă că vei avea parte de bucurii și noroc. Nu știu care-i legătura exactă și de ce se consideră așa, însă sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sărbători.
Peștele e simbol al norocului și abundenței. De aceea, printre aceste superstiții de Revelion regăsim și consumul de pește. Mai mult, se spune că așa, te vei strecura cu mai mare ușurință printre problemele curente și vei găsi soluții la timp pentru orice te frământă.
Nucile sunt oricum excelente pentru sănătate. Așa că tocmai de asta sunt preferate pentru masa de Revelion. Cumva, prin asta arăți că îți dorești să fii sănătos anul care urmează. Că dacă sănătate e, orice e posibil.
Alcoolul nu este bun pentru sănătate. Totuși, se încadrează la superstiții de Revelion dintr-un simplu motiv. Se spune că alcoolul îți dă curaj, așa că dacă bei un păhărel de tărie în noaptea dintre ani, anul care vine îți va aduce mai mult curaj să faci orice, fără să te mai gândești la frică și alte scenarii negative.
Ce să nu mănânci de Revelion dacă vrei să nu ai ghinion
Atenție, chiar dacă puiul este una dintre cărnurile preferate pentru consum, de Revelion, ai face bine să nu consumi carne de pui. Se spune că nu aduce noroc. Legătura e cu faptul că puiul scurmă și așa ți se împrăștie norocul. Poți înlocui puiul cu orice alt tip de carne.
Un bănuț sub farfurie sau chiar pus într-o prăjitură ori mâncare
Printre aceste superstiții de Revelion am găsit și ceva interesant, mai mult o tradiție. În țări precum Belgia sau Grecia, sub farfurie sau în diferite mâncăruri ori prăjituri tradiționale se pune câte un bănuț. Cine are norocul să îl găsească în farfurie înseamnă că va avea un an excelent.
Sunt țări în care unii își fac un bagaj simbolic și se plimbă cu el prin casă chiar la miezul nopții
Eh, dacă ai gânduri de călătorie în noul an, iată o superstiție de Revelion tare interesantă. Din ce am citit, în America Latină se obișnuiește ca oamenii să-și improvizeze un mic bagaj în noaptea de Revelion și-l plimbă după ei, prin casă. Astfel, ți se deschid multiple șanse de călătorie în anul care vine.
Acestea sunt câteva superstiții de Revelion. Sigur, mai putem menționa aici faptul că nu e bine să speli rufe, să duci gunoiul, să mături orezul de la urători, să plângi sau să agăți calendarul în cui mai devreme de prima zi a anului. De altfel, pe 1 ianuarie e bine să nu dormi prea mult, asta dacă îți dorești să nu fii somnoros tot anul.
sursa foto reprezentativă: https://www.freepik.com/free-photo/woman-holding-sparklers-new-year-s-eve-party_10752536.htm#fromView=search&page=1&position=45&uuid=5f76a0e3-5c51-4a90-818b-1165419abda9&new_detail=true