În Ajunul Crăciunului, Papa Francisc a deschis Poarta Speranței. A fost semnul că a început Anul Sfânt sau Jubileul. Poarta Sfântă sau Poarta Speranței se deschide doar cu ocazia Jubileului. Este vorba despre ușa situată în partea dreaptă a atriumului bazilicii. Obiceiul datează din secolul al XV-lea. Vaticanul așteaptă aproape 32 de milioane de credincioși să treacă prin acest loc sfânt în Anul Sfânt 2025.
De ce se spune că ți se iartă păcatele
Catolicii spun că asta face Anul Sfânt: îți iartă păcatele. În anul Jubileului, puterea credinței e și mai mare, iar Biserica Catolică acordă și mai multe indulgențe celor care dau dovadă de smerenie și dăruiesc fapte bune. În Anul Sfânt e vorba mai mult ca oricând despre credință, solidaritate și speranță.
Din motive ce țin de sănătatea Papei Francisc, la acest Jubileu, poarta a fost împinsă, nu lovită cu ciocanul. E un gest simbolic, prin care Poarta Sfântă rămâne deschisă tot timpul anului. E Poarta care unește creștinul cu Domnul. Tocmai de aceea se consideră că atunci când treci printr-o astfel de Poartă Sfântă, nu se creează doar o conexiune specială cu Dumnezeu, ci are loc o adevărată convertire a omului întru cuvântul lui Hristos.
Aici puteți citi mai multe informații despre alte Jubilee care au avut loc de-a lungul timpului: https://ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=202412110 .
E timpul speranței
„E timpul speranței!”, a spus Papa Francisc în omilia din seara de Ajun, în care a anunțat Anul Sfânt, anul „pelerinilor de speranță”. Papa a mai subliniat faptul că e nevoie să redescoperim bucuria pe care ne-o dă întâlnirea cu Dumnezeu, astfel încât să contribuim la transformarea în bine și reînnoirea spirituală a lumii.
„Nouă, tuturor, ne revine darul și angajamentul de a aduce speranța acolo unde s-a pierdut: acolo unde viața este rănită, în așteptări trădate, în vise frânte, în eșecuri care spulberă inima; în oboseala celor care nu mai reușesc să facă față, în singurătatea amară a celor care se simt învinși, în suferința care sapă în suflet; în zilele lungi și goale ale deținuților, în camerele înguste și reci ale săracilor, în locurile profanate de război și de violență. Să ducem speranța acolo, să semănăm speranța acolo.
Jubileul se deschide pentru ca tuturor să li se ofere speranța, speranța Evangheliei, speranța iubirii, speranța iertării. Și, întorcându-ne la Iesle, să vedem duioșia lui Dumnezeu care se manifestă pe chipul Pruncului Isus și să ne întrebăm: „Se află oare această așteptare în inimile noastre? Se află oare această speranță în inimile noastre? […] Contemplând bunăvoința lui Dumnezeu care învinge neîncrederea și temerile noastre, contemplăm și măreția speranței care ne așteaptă. […] Fie ca această viziune a speranței să lumineze drumul nostru zilnic.” (omilia Papa Francisc, sursa: https://www.vaticannews.va/ro/papa/news/2024-12/papa-francisc-poarta-sfanta-craciun-2024-jubileu.html)
sursa foto: https://www.catholica.ro/2024/12/24/papa-francisc-deschide-poarta-sfanta-pentru-a-inaugura-jubileul-anului-2025/