Botezul Domnului sau Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Preoții anunță Epifania înainte cu câteva zile, din casă în casă, unde intră și lasă apă sfințită și câteva fire de busuioc, pentru pace, liniște, noroc și belșug. Românii au grijă să urmeze mai multe tradiții și superstiții de Bobotează, cu speranța că așa vor avea un an mai bun.
La ce e bună apa sfințită de Bobotează și ce simbolizează „cursa” pentru crucea aruncată în apă
De Bobotează, preoții sfințesc apele. Oamenii merg la slujba de Bobotează pentru a-și aduce în casă cât mai multă apă sfințită. Unii o vor bea, în fiecare dimineață, împreună cu bucăți de anafură și rostirea unei rugăciuni. Astfel, consideră că-și încep ziua într-o manieră spirituală, liniștită, iar asta îi ajută peste zi. De altfel, apa sfințită este folosită și pentru a mai stropi din când în când prin casă. Simbolistica ține de purificarea locului și îndepărtare a ghinionului și energiilor negative.
Tot de Bobotează, una dintre cele mai cunoscute tradiții are legătură cu aruncarea unei cruci într-o apă (râu/ lac/ o apă adâncă). Mai mulți tineri înoată până la cruce pentru a o recupera și a o aduce la mal. Astfel, cine reușește să facă asta va avea noroc tot anul.
Să nu te cerți cu nimeni și să nu fii supărat de Bobotează dacă vrei să-ți meargă bine
Se spune că e bine să fii liniștit în această zi sfântă. Dacă ești un om care crede în aceste superstiții de Bobotează, n-ai să te cerți cu nimeni. Nici n-ai să fii supărat. Asta în cazul în care nu vrei să ai ghinion în noul an.
Puterea lumânărilor și ce îți este interzis să faci de Bobotează
De Bobotează e bine să aprinzi lumânări în casă. Flacăra acestora are rol purificator. Luminează calea și alungă întunericul.
De altfel, de Bobotează, nu e bine să dai nimic cu împrumut, să nu speli rufele și nici să faci curat. Sunt printre cele mai cunoscute superstiții de Bobotează. În unele zone ale țării se fac și mâncăruri specifice, multe pe bază de pește. Mulți credincioși aleg să consume piftie și să bea vin roșu în această zi. În alte părți, mesele de Bobotează sunt la fel de îmbelșugate ca la Crăciun.
De ce se spune că busuiocul e ca un talisman norocos și trebuie să-l păstrezi
Busuiocul sfințit la Bobotează aduce armonie și prosperitate în casele oamenilor. De aceea, mulți văd busuiocul drept talisman norocos și-l păstrează cu sfințenie. E cunoscut faptul că din cele mai vechi timpuri, busuiocul era folosit pentru alungarea energiilor negative, în tot felul de ritualuri de purificare.
În tradițiile populare, busuiocul este folosit și pentru a avea câmpuri roditoare. Ceea ce se traduce prin belșug și bunăstare.
Se mai crede că busuiocul îi ajută pe oameni să fie mai buni, să nu se certe și să fie împăcați unii cu alții. Nu trebuie să oferim busuioc ca să iertăm sau să ne împăcăm cu cineva, însă atâta timp cât ai busuioc în jur în mod obișnuit, acesta îți dă o stare de calm și liniște, care te va ajuta să iei cele mai bune decizii și să acționezi cu bunătate.
Sunt zone din țară în care se merge cu colindul și de Bobotează. Colindătorii lasă crenguțe de busuioc în casele celor în care colindă, în semn de binecuvântare și gânduri bune.
Ce se face în ajun de Bobotează
În ajun de Bobotează, mulți credincioși țin post negru. Iau doar o gură de aghiasmă mare pe care o au din anii trecuți și petrec întreaga zi de 5 ianuarie în post și rugăciune. Cei care nu pot ține post negru optează doar pentru post simplu, prin care se abțin de la a consuma anumite alimente și preparate din carne, lapte, ouă, brânză.
De asemenea, în noaptea din ajunul Bobotezei, din 5 spre 6 ianuarie, una dintre tradiții și superstiții de Bobotează are legătură cu busuiocul pus sub pernă pentru a-ți visa ursitul. Pe vremuri, fetele mai puneau busuioc și sub streașina casei. Dacă dimineața găseau chiciură, era semn de bogăție.