Nici nu mai știu când am văzut prima dată serialul Friends. Oricum, nu cred că la vremea la care era în vogă. Rețeta aparent simplă a avut un succes răsunător: se iau șase prieteni foarte buni care, deși trec prin tot felul de situații, rămân împreună. Se prezintă viața lor, situații deloc străine pentru fiecare dintre noi. Când am citit cartea lui Matthew Perry, adică a lui Chandler Bing, c-așa îl știe o lume întreagă, m-am gândit la fiecare episod în care a fost nevoit să joace cu tot zbuciumul de care povestea în carte. Aici e măiestria oricărui artist: nu contează ce e în sufletul tău sau dacă ai primit o veste proastă, trebuie să fii conectat la rol, să-ți duce treaba la bun sfârșit.

Friends e mai mult decât acei șase prieteni care își petrec tot timpul împreună. Friends vine la pachet cu câteva lecții pe care le înțelegi doar dacă privești serialul cât se poate de atent. Friends abordează teme cât se poate de actuale și azi, dar poate că regizorul le-a abordat cu maxim curaj în urmă cu 30 de ani. Umorul serialului, glumele acelea simple, la care râzi, nu te superi… simplitatea din absolut tot ce ți se prezintă, de la amenajarea casei la stilul vestimentar al personajelor. Situațiile de viață. Renunțările. Încercările multiple și profesionale, dar și în viața personală, în căutarea sufletului pereche. Toate sunt povești care, mai devreme sau mai târziu, sunt parte din noi. Friends e din vremuri în care interacțiunea umană era alta. Oamenii, deși nu aveau la îndemână atâtea metode a fi conectați, erau mai aproape unii de alții ca niciodată. Friends e dovada că prieteniile adevărate rezistă pentru totdeauna. Și vorbește despre onestitate, non-judecată, curaj, acceptare și câte și mai câte.

Serialul Friends arată cum oamenii au supraviețuit frumos și fără telefoane mobile și internet

Ce simplă era viața pe-atunci… nu contestă nimeni rolul tehnologiei în ziua de azi, doar că azi pare aproape imposibil să-ți imaginezi viața fără telefon mobil, social media și mai ales internet. Totuși, atunci, lumea se găsea chiar și așa. Îmi amintesc episoadele în care cei din Friends încep să deprindă cum e cu calculatorul, cu mailul și mai ales acel epispd în care Ross își pierde din cauza unei erori, a unui virus, întreaga prezentare pe care trebuia să o susțină în fața celor mai renumiți paleontologi. Tot firul epic din serialul Friends e construit în jurul traiului simplu, normal, cu probleme de tot felul și frământări care mereu sunt de actualitate.

Serialul abordează teme care la noi de-abia au început să capete contur și care stârnesc tot felul de reacții

Păi… Friends a fost primul serial care și-a asumat experimentul de a prezenta pentru prima dată o nuntă lesbi. Știți prea bine că Ross a fost părăsit de soția cu care avea un băiețel pentru o altă femeie. La un moment dat, cele două se căsătoresc. Copilul rămâne cu fosta soție. În plus, Phoebe are preocupări extrem de actuale, cum ar fi grija pentru mediul înconjurător și vegetarianismul. În plus, tatăl lui Chandler și-a lăsat familia pentru un bărbat, a devenit femeie între timp. Deci, apare tema transexualilor. Cât despre mama lui Chandler, aceasta este o cunoscută vedetă care vorbește despre sex fără niciun fel de inhibiție.

Monica e disperată după copii. Își dorește să devină mamă. E motivul pentru care se desparte de Richard, care era cu aproape 25 de ani mai în vârstă decât ea. Dacă mă gândesc la cum comentează lumea în ziua de azi când citește astfel de știri, îmi dau seama cât de evoluați erau americanii acum 30 de ani. Pe Monica, nimeni nu o acuză că se iubește cu Richard din interes, că e ceva necurat și putred la mijloc.

Apoi, după ce Monica și Chandler se căsătoresc și află că e imposibil să devină părinți pe cale naturală, decid să adopte. Aleg o mamă tânără. Toată lumea e conștientă de faptul că ea va dărui copilul imediat ce îl va naște. Se vorbește deschis despre subiect.

Și să nu uităm că Phoebe acceptă să poarte copiii propriului frate. Și asta doar pentru că soția fratelui este prea în vârstă pentru a mai putea duce o sarcină la bun sfârșit, procedura este costisitoare și ei nu-și permit să dea rateuri. Așa că Phoebe devine mamă surogat pentru fratele ei. Dă naștere propriilor nepoți.

sursa foto: elle.ro (reuniunea actorilor din Friends pentru film)

Serialul îți arată că poți rămâne prieten foarte bun și cu fosta/ fostul, chiar și atunci când ei sunt parte din același grup strâns de prieteni

Ross și fosta soție păstrează o relație extrem de decentă unul cu celălalt după divorț. Apoi, Ross și Rachel, rămân prieteni după ce se despart. Sigur, nu după ce se evită, grupul pare cumva nevoit să aleagă între cei doi. Prin dialog, își dau seama că pot rămâne prieteni și chiar să-și facă tot felul de confidențe din noile relații, să-și ceară sfatul. Apoi, când Joey și Rachel încearcă să formeze un cuplu, Ross este supărat la început. Doar că acceptă, își dă seama că e important ca ei să fie fericiți. Iar ca peisajul să fie complet, Rachel și Ross devin părinți, deși nu mai formează un cuplu. Asta nu îi face să se împace. Chiar dacă stau o perioadă împreună, imediat după nașterea copilului, rămân doar colegi de apartament. Își prezintă noii parteneri, se susțin reciproc să iasă la întâlniri și să cunoască alți oameni.

Serialul Friends e și despre capacitatea de a te adapta la diferite situații. Arată nu e nicio rușine să muncești orice. E despre vis și mai ales despre cum să nu renunți niciodată chiar dacă ai fost refuzat

Serialul debutează cu Rachel, în rochie de mireasă, tocmai fugită de la altar. Crescută ca o răsfățată, se vede pusă în fața realității: e nevoită să se descurce singură, să muncească pentru prima dată în viață, să-și taie cardurile de la tatăl ei. Cu alte cuvinte, să facă cunoștință cu viața adevărată. Se angajează chelneriță. E un job pe care îl detestă și-l face prost, doar că e singura modalitate de a face bani. Totuși, nu renunță la visul ei de a lucra în domeniul modei, unde va ajunge în cele din urmă, după ani. Ceea ce arată că nimic nu se întâmplă peste noapte.

Monica se visează chef bucătar. Doar că drumul până acolo e plin de alte joburi care nu-i fac plăcere. Cum ar fi, de exemplu, acela în care ajunge la un fast-food, cu perucă și cu sâni falși, într-o uniformă roz. Sau când face mâncare pentru înmormântări.

Joey, dacă îl analizezi în amănunt, e un actor mediocru. Merge la probe degeaba, iar rolurile primite sunt chilipiruri. Rolul din celebrul serial Days Of Our Lives îl face celebru. Numai că arată și că celebritatea, dacă nu știi cum să o gestionezi, e efemeră. Câștigă foarte mulți bani, dar îi pierde cu la fel de mare ușurință.

Ross este paleontolog. Asta și-a dorit să fie dintotdeauna și și-a urmat visul. E luat la mișto de prieteni, dar nu-i pasă. Phoebe face masaj. Și doar crede că are talent la cântat. Cât despre Chandler, nimeni nu știe cu ce se ocupă, dar câștigă foarte bine. Aflăm de-abia mai târziu, când începe să lucreze în publicitate.

Serialul Friends e despre acceptarea faptului că fiecare este diferit, cu bune și rele. Nimeni nu judecă pe nimeni. Și mereu se susțin reciproc la bine și la rău

Joey e încet la minte, dar asta nu-l exclude din grupul de prieteni. Nici Phoebe nu excelează, dar toți ceilalți îi acceptă așa cum sunt, fără să le reproșeze treaba asta vreodată. În plus, serialul e și despre diversitatea caracterelor. Phoebe, de exemplu, a fost abandonată de mama ei. Nu are școală, a crescut pe străzi și are o soră geamănă cu care nu prea-și vorbește. Nu are nicio problemă să militeze împotriva lucrurilor care o deranjează. Rachel, așa cu fițele pe care le are, e iubită de prietenii ei. Nu e judecată, ci acceptată, inclusiv atunci când pare să aibă derapaje. Monica este obsedată de curățenie, maniacă aproape. Toată lumea știe asta, dar o acceptă. Iar Chandler, el face glume pe care numai el le înțelege de multe ori, dar prietenii lui nici că se supără.

Susținerea e permanentă între cei șase prieteni. Așa se întâmplă când Ross rămâne fără job. În plus, Chandler aproape că îl întreține pe Joey. Toți fac chetă când Monica este concediată și nu știe ce să facă cu viața ei. Și același comportament îl adoptă toți și în cazul lui Rachel. Când unul suferă, suferă toți. Și când unuia i se întâmplă ceva wow în carieră sau în viața personală, toți sunt fericiți pentru el.

Glumele din serialul Friends pot părea nemuritoare, dar și greu de acceptat în zilele astea. Serialul are un umor aparte

Probabil că multe glume promovate în serial i-ar face pe mulți tineri să ridice din sprâncene. Ideea e că atunci, nimeni nu se supăra de la glume nevinovate. Ross face mișto de sor-sa pentru că era grasă când era mică. La fel și Chandler. Bine, Chandler e definiția glumelor în Friends și nu reușește să facă față atunci când e provocat să nu mai facă glume proaste pentru câteva zile. E imposibil să nu râzi la Friends, chiar și când știi pe de rost secvența și ceea ce urmează.

sursa foto: g4media.ro

În serialul Friends, se promovează sănătatea: toți sunt împotriva fumatului, unii aleargă, nimeni nu face exces de alcool, iar de droguri nici nu se pomenește

Dintre toți prietenii, Chandler este cel care cochetează cu fumatul. Comportamentul îi este dezaprobat cu fermitate, toți caută să-l ajute să se lase. Apelează la tot felul de trucuri. Renunță, se apucă iar, renunță din nou. Nimeni n-are probleme cu alcoolul în film. Spun în film, căci în realitate, în cartea sa, Matthew Perry recunoaște că a avut mari probleme cu alcoolul și că a filmat beat în marea majoritate a scenelor.

Ross și Rachel. Rachel și Ross. O iubire cu multe: un copil făcut împreună când ei erau despărțiți, o despărțire cu multe lacrimi și lecții, o nuntă din greșeală în Vegas și lista poate continua până la happy-end-ul de la finalul serialului

Ross o iubea pe Rachael de când era copil. A ținut ascuns treaba asta. Nu i-a mărturisit pentru că i-a fost teamă de respingere. Ajung împreună din întâmplare, după ce vizionează o casetă de la balul de la finalul liceului. Povestea lor de dragoste curge frumos și liniștit până când Rachel ajunge să lucreze în lumea fashion-ului și Ross devine gelos. Se despart. Și deși Ross o ține pe-a lui cu eterna „eram într-o pauză” atunci când se culcă cu o necunoscută, Rachel nu poate trece peste.

Se căsătoresc la beție în Las Vegas și divorțează pentru că nu erau un cuplu. Petrec o noapte împreună și așa li se naște fiica. În continuare, ei nu formează un cuplu. Ross e expert la capitolul divorțuri pentru că până să rămână pe bune cu Rachel, la finalul filmului, mai bifează un mariaj eșuat: acela în care, în fața preotului, rostește numele lui Rachel în locul numelui celei cu care urma să se căsătorească.

Totuși, Ross și Rachel mai arată încă ceva… sunt capabili să-și crească fiica împreună, cu toate că nu se împacă, adică nu decid să-și mai dea o șansă ca și cuplu. Se susțin reciproc în relațiile pe care fiecare le dezvoltă cu alte persoane. Îi unește o prietenie și un copil. Și o iubire care oricum va ieși la iveală pentru totdeauna, la încheierea serialului.

 

sursa foto principală: perfecte.md

Author