Martha Stewart n-a făcut altceva decât să le arate oamenilor cum poți să ai bun gust și fără să ai bani. Promova luxul simplu, la îndemâna oricui. Nici ea nu s-ar fi gândit că pasiunea pentru bucătărie și grădinărit o va face prima femeie miliardară din SUA și cea mai bogată femeie din lume.

Documentarul Martha de pe Netflix e povestea celei care a fost, cel mai probabil, primul influencer al lumii. Și-a dat seama că poate face bani din viața sa. A cucerit publicul prin autenticitate. Ea chiar gătea, grădinărea, era artizan. Martha Stewart era Martha Stewart. Tocmai de aceea a și ținut să fie totul în jurul ei. Un imperiu multimedia organizat ca un sistem solar. I-a reușit, dar când părea că nimic nu-i stă în cale, imperiul a început să i se clatine. Dintr-o prostie, dintr-o neatenție poate, din dorința unora de a-i da o lecție pentru că prea părea de neoprit. Și când a ieșit din închisoare, Martha a făcut ce a știut ea mai bine să facă, s-a reinventat.

„Când nu te mai schimbi, nu mai exiști!”

Martha Steward rămâne un brand incontestabil. Brandul ei a rezistat timpului și provocărilor pentru că mereu a fost autentică. A cucerit prin creativitate și bun gust. A fost mereu relevantă pentru oameni, pentru cei ca noi toți. Nu s-a considerat niciodată o superfemeie, ci doar și-a văzut de drum. Da, a îmbrățișat perfecțiunea, doar că și-a dat seama cu timpul că și imperfecțiunea poate fi acceptată. A eșuat în relațiile de iubire. Dar chiar și așa, Martha a mers mai departe și a știut mereu să renască atunci când nimeni nu se mai aștepta. Este cea mai în vârstă femeie care a apărut pe coperta Sports Illustrated. E activă pe social media. E cool. A fost și mereu va rămâne cool și pe placul oricărei generații. Chiar și cu toate defectele ei. În definitiv, e om.

Cele două reguli ale Marthei Stewart: și-a propus să învețe în fiecare zi ceva nou, a căutat mereu golurile și s-a întrebat ce poate face ea ca să le umple. Amprenta tatălui

„Vezi un câmp, te gândești ce grădină frumoasă ai putea să faci. Vezi o floare care nu e la locul ei, cauți ceva în loc”, spune Martha Stewart spre finalul documentarului. Asta a făcut mereu. A căutat soluții.
Toate aceste deprinderi și le-a însușit de la tatăl ei. Era un om dur, exigent, perfecționist. Ca Martha. Ea era unul dintre cei șase copii ai familiei, dar poate cea mai pricepută la grădinărit și treburi casnice. Era cumva forțată să facă astfel de treburi pentru că familia ei n-o ducea prea bine cu banii, așa că tatăl ei s-a gândit că le-ar prinde bine să se autogospodărească.

Mariajul, palma încasată de la tatăl ei, cum a ajuns prima femeie agent de bursă de pe Wall Street și începutul a ceea ce urma să fie imperiul Martha Stewart

A început să fie fotomodel în copilărie. Astfel, când a ajuns la colegiu, nu poate spune că nu era cunoscută. Întâlnirea cu Andy, cel care avea să-i devină soț, a fost mâna destinului poate. Vedea mereu prin fața colegiului o femeie care se plimba într-o mașină scumpă. Într-o zi, femeia a oprit-o și i-a zis că vrea să îl întâlnească pe fiul ei. A fost iubire de la bun început. Blândețea lui Andy n-avea nimic de-a face cu stilul dur al tatălui, cu care fusese obișnuită.

Când s-a dus acasă să anunțe că se mărită cu Andy, tatăl Marthei a plesnit-o și i-a spus cu toată convingerea „niciodată!”. Motivul era că Andy era evreu. Avea 19 ani. N-a contat. Nunta a avut loc, iar apoi, cei doi au plecat într-o călătorie în Europa, care a durat câteva luni. Călătoria a fost revelatoare pentru Martha Stewart, cea care a văzut potențial în tot ce înseamnă artă, arhitectură, bun gust.

sursa foto: https://people.com/martha-stewart-attends-premiere-new-netflix-documentary-martha-8731262

Socrul ei era agent de bursă. I se părea un domeniu extrem de ofertant, așa că a vrut să experimenteze și ea Wall Street-ul. A devenit nu doar prima femeie agent de bursă, ci și unul dintre cei mai buni. Așa a început să stea printre miliardari. Câștiga foarte bine, doar că era ceva ce o enerva la culme pe Martha în lumea bursei: faptul că nu putea controla totul. Vedea cum clienții ei pierd sume considerabile, așa că n-a mai vrut să facă asta.

S-au mutat în Connecticut, acolo unde au găsit o fermă superbă, dărăpănată. Martha s-a pus imediat pe treabă. Turkey Hill, casa care a făcut-o celebră, locul unde Martha și-a dat seama că treburile gospodărești nu sunt de neglijat, a devenit o splendoare. A devenit locul unde a pus bazele primei afaceri, cea de catering. Tot ce livra era gătit în casă.

Soțul ei era președintele celor mai importante edituri din SUA. Au început să fie gazdele celor mai fanteziste petreceri. Așa s-a întâmplat ca la una dintre acestea, Marthei să i se propună să scrie o carte. A acceptat, dar doar cu condiția ca aceasta să fie o carte așa cum o vrea ea, nu să i se impună. Era povestea ei. Autentică. Ea nu voia să fie o simplă carte de bucate, voia să educe publicul. Ea era cartea. Tot ce era în carte era ea. Ea le arăta femeilor cum pot să facă lucruri fancy cu puțină imaginație și îndemânare, fără să arunce sume imense de bani.

Divorțul de Andy, carte după carte, ideea de a face o revistă

Andy a înșelat-o cu o angajată, în propria casă. Era una dintre persoanele pe care Martha Stewart o ajutase pentru că nu avea unde să stea. După 27 de ani, soții Stewart divorțau. Pentru Martha, cea avidă de perfecțiune și care nu accepta eșecul, căsnicia ei fusese un eșec. Doar că asta nu o doboară. Martha se afundă și mai tare în muncă. De fapt, asta a făcut mereu: a muncit. La un moment dat, spune că perioada în care a stat în închisoare a fost ca o vacanță. A avut timp de odihnă. Ea voia perfecțiunea. Între timp, odată cu vârsta, a înțeles că și imperfecțiunea poate fi acceptată.

Editura își dorea ca Martha să se rezume la numai o carte pe an. Ceea ce era de neconceput pentru ea. Așa a apărut ideea de a face o revistă. A mers la câteva trusturi, însă nimeni n-a înțeles ce vrea ea să facă, de ce ar da cineva bani pe așa ceva. Degeaba le explica Martha că despre stilul de viață poți să scrii la nesfârșit, mulți erau bărbați în acele companii și nu înțelegeau cum e cu treburile gospodărești. Totuși, Time a fost de acord, i-a dat o șansă. Așa a apărut Martha Stewart Living. Martha era deja un nume, parteneriatul cu Kmart mergea brici, nimic nu-i stătea în cale. Practic, Martha Stewart a fost promotorul a tot ceea ce înțelegem azi prin DIY (do-it-yourself). Ea asta făcea…

Listarea la bursă, cum a devenit cea mai bogată femeie din lume, declinul, atacurile din presă și perioada din închisoare

Martha nu făcea lucruri pe care nimeni nu le putea face. Ea doar le făcea mai bine. Asta a început să deranjeze. Atacurile presei au început în anii ’90. Se spunea despre ea că e un om foarte rău, care se comportă urât cu angajații. Era o femeie de gheață, de neclintit. Doar că toate aceste trăsături, dacă erau puse în cârca unui bărbat, n-ar fi deranjat, ci dimpotrivă. Eh, Martha Stewart era femeie. Și era o femeie care ajunsese cea mai bogată femeie din lume printr-o afacere care avea la bază treburile casnice, adică activități atribuite femeilor în marea lor majoritate.

În 1999, compania Marthei Steward este listată la bursă. Doi ani mai târziu, încep problemele. Toate de la un medicament, Erbitrux, care promitea să fie o salvare pentru mai multe boli. Era prietenă cu cel care îl inventase, investise câteva acțiuni. Vinde acțiunile cu doar două zile înainte ca medicamentul să nu primească avizele necesare. Fără să vrea, Martha Stewart intră într-un scenariu la care nu s-ar fi așteptat vreodată și nici nu l-a anticipat. Suma pentru care tranzacționase era oricum ridicolă, 45 000 de dolari. Pentru cea mai bogată femeie a lumii, suma asta era un chilipir. Dar nu prejudiciul conta, ci numele.

sursa foto: https://people.com/martha-stewart-attends-premiere-new-netflix-documentary-martha-8731262

„Am fost un trofeu pentru procuratură!”, condamnarea, lunile de închisoare, pierderea a peste un miliard de dolari și roast-ul care a relansat-o pe Martha Stewart și i-a adus colaborarea cu Snoop Dog

Mărturia din sala de judecată a celei mai bune prietene a îngropat-o la propriu. Martha Stewart, așa cum spune ea, a fost „un trofeu pentru procuratură”. Era acuzată de o infracțiune despre care inclusiv procurorul a zis că nu există. Doar că Martha a fost acuzată și de faptul că a mințit FBI-ul. Acuzarea și condamnarea Marthei au părut mai degrabă un mod prin care autoritățile americane le spuneau bogaților lumii că sunt cu ochii pe ei, că nu le vor scăpa.

A fost condamnată la 5 luni de închisoare și alte 5 de arest la domiciliu. Povestește despre perioada în care a fost închisă, când totul i se părea gri. De la serele neîngrijite până la tot ce însemna acel loc. Din primele zile a fost trimisă la carceră doar pentru că și-a permis să atingă un gardian. Totuși, când și-a dat seama că n-are ce face și trebuie să vadă cum își umple timpul, a început să facă din închisoare o oportunitate. Le-a vorbit deținutelor despre afaceri și le-a ajutat să își facă planuri de afaceri. Apoi, a ajutat la bucătărie, la seră. Martha a devenit simbol și în închisoare.

În tot acest timp, imperiul ei s-a prăbușit. A pierdut peste un miliard de dolari. Mereu i s-a atras atenția că nu e în regulă să construaiscă totul în jurul unui singur nume. „Ce se va întâmpla dacă are un accident?”, a fost întrebarea tuturor. Nu s-a întrebat nimeni ce se va întâmpla dacă va fi condamnată. În clipa în care a ieșit din închisoare, primul lucru pe care l-a făcut a fost să meargă la muncă.

A urmat o perioadă în care Martha a avut câteva formate de emisiuni care nu o reprezentau deloc și apoi dispărut din lumina reflectoarelor. În anul 2015, când cariera lui Justin Bieber era în cel mai scăzut punct, a invitat-o pe Martha într-un show de roast. Martha n-a fost avertizată că se va face mișto și de ea, ci că va trebui ca ea să spună glume. Martha Stewart a arătat atunci o față pe care nu o știa nimeni: avea umor, unul inteligent chiar. I-a cucerit pe toți, a ridicat sala în picioare. Și cel mai important, l-a cunoscut pe Snoop Dog, cu care a început o emisiune. A fost momentul în care Martha Stewart cucerea o nouă generație, publicul tânăr. A fost momentul în care și-a recăpătat identitatea. Și așa a început o nouă eră Martha Stewart.

Author