Când vine vorba despre C.J. Walker, „Milionară prin forțe proprii” nu e doar titlul documentarului de pe Netflix, e chiar o performanță pe care Cartea Recordurilor i-a recunoscut-o. Povestea lui Madam C.J. Walker e cât se poate de reală și cred că farmecul unor documentare sau cărți care prezintă personaje despre care poate chiar nu știam mai nimic e tocmai că te obligă să cauți informații și după ce ai terminat de văzut filmul sau de citit cartea. Cel puțin așa e în cazul meu. Nu știam că a existat Madam C.J. Walker, recunosc. Am zis să mă uit la documentar mai mult de dragul titlului, numai că m-a prins firul epic instant. Madam C.J. Walker e prima femeie de culoare care a devenit milioanară. Născută în 1867, Sarah Breedlove pe numele ei de dinainte de căsătorie, rămâne orfană la vârsta de șapte ani. A fost aproape nevoită să se mărite la 14 ani ca să scape și de abuzurile cumnatului său. Naște singurul ei copil, pe Lelia, la vârsta de 18 ani. Doi ani mai târziu devine văduvă și la două decenii distanță de acest moment se recăsătorește cu un specialist în publicitate, Charles Joseph Walker.
Sarah lucrează ca spălătoreasă. Așa o cunoaște pe Annie Malone, cea care avea deja o afacere bine pusă pe picioare, în domeniul frumuseții. Annie se ocupa de părul femeilor de culoare. Dezvoltase un produs care făcea părul să crească rapid, un produs aproape miraculos pentru femei. Sarah îi propune lui Annie să colaboreze, să devină partenere. Numai că Annie o umilește, îi spune că e doar o spălătoreasă și că nu înțelege cum ar putea crede că va reuși. Aceste jigniri pe care le primește de la Annie o fac pe Sarah o adevărată luptătoare pentru visul ei- acela de a dezvolta o linie de produse dedicate îngrijirii părului femeilor de culoare. Și de aici pornește aventura lui Sarah… începe să fabrice produsul lui Annie, în propria casă. Începe să-l vândă produsele ca un agent de vânzări, stârnește invidii și primește amenințări de la Annie. Sarah știe că i-a furat formula lui Annie, un secret cunoscut doar de ea și Charles, dar care va ieși la iveală atunci când Charles devine disperat să obțină divorțul, după ce o înșelase cu una dintre agentele sale de vânzări.
Ca să evolueze, decide să se mute cu familia în alt oraș. Pune pe picioare un mic laborator și un salon Nu trece mult timp și în oraș se mută și Annie Malone, atât de înverșunată e împotriva ei. Și-ncepe să o sape treptat. Mai întâi, îl ademenește pe ginerele lui Sarah să îi aducă informații. Apoi, se prezintă la o conferință la care Sarah spera că va obține finanțare pentru afacerea ei. Și tot așa… n-am să intru în detalii prea multe, că s-ar putea să nu mai doriți să vedeți documentarul de pe Netflix. Altceva vreau să subliniez…
Sarah Walker n-a cedat niciodată! Când abia s-au mutat în alt oraș, le-a luat foc atelierul improvizat dintr-o pură neglijență- ginerele s-a dus să fumeze o pauză și a uitat pe foc, nesupravegheat, întreg amestecul. Nici când a primit refuz după refuz de la cei care aveau bani și ar fi putut investi în afacerea ei. Mulți dintre bărbați aproape că nu i-au spus direct „ești femei, ce să discutăm cu tine?”. Când s-a dus la acea conferință a antreprenorilor, soțul i-a zis că a primit asigurări de la speakerul la care toți se uitau la ca un guru, că va veni la ei acasă, la cină. Sarah pregătește o petrecere în adevăratul sens al cuvântului. Speakerul nu vine. E dezamăgită. Are, totuși, în mâini suma de 500 de dolari, bani pe care îi dă avocatul ei, care-i și spune că după ce va veni speakerul în casa ei și va primi suport financiar de la acesta, vor fi mulți investitori. El vrea să fie primul.
Sarah Walker nu se lasă. Merge la întâlnirea societății doamnelor din lumea bună cum s-ar spune. Aici, Sarah le cere acestor femei să nu se mai ascundă în spatele soților lor, să nu mai tacă. Le spune că și ea a tăcut mult timp, dar nu mai vrea să tacă. Le amintește că multe sunt mai deștepte decât soții lor și cu toate astea se conformează să nu aibă un cuvânt de spus, se rezumă doar la treburi casnice, coafor și acțiuni minore. „Trăim într-o lume a bărbaților!”, e răspunsul pe care-l primește. Sarah e dezamăgită. Se duce la o nouă conferință a celebrului speaker și, în timp ce vorbește, soțiile oamenilor cu stare pe care tocmai le aranjase, intră în sală cu tot felul de produse și o susțin pe Sarah.
Numai că…Sarah primește iarăși o lovitură atunci când speakerul o ia să discute cu ea în spatele scenei și-i spune că industria frumuseții n-are nicio șansă și să înțeleagă că e femeie și locul ei e la cratiță, în gospodărie, nu să facă afaceri. Pleacă descumpănită de acolo. Crede că totul s-a ruinat. Doar că fix în momentul în care nu mai vede nicio soluție, la ușă sună membrele societății doamnelor din oraș și îi oferă sprijinul financiar de care Sarah avea nevoie pentru a pune pe picioare fabrica mult visată. Și de aici până la expansiunea imensă pe care o cunoaște imperiul creat din nimic aproape e un drum lung, de la care Madam C.J. Walker nu s-a abătut niciodată. A muncit pe brânci, nu s-a lăsat învinsă niciodată, nici măcar atunci când medicul i-a spus că e pe moarte… La un moment dat, pentru Madam C.J. Walker lucrau chiar 20 000 de oameni. De altfel, tocmai asta a spus ea mereu că va oferi: locuri de muncă, posibilitatea de a avea un trai mai bun, de a oferi familiilor siguranță și prosperitate. Era dorința ei de a-i ajuta pe cei ca ea, căci și ea a fost săracă, știa ce înseamnă să ai lipsuri, să fii văzut într-un anumit fel, să ți se spună în față să nu mai visezi pentru că oricum nu îți vei depăși condiția niciodată. Când are șansa, după ani de zile, să introducă produsele sale în cel mai cunoscut lanț de farmacii, renunță la contract pentru că agentele sale vin în curtea ei și protestează. Își dă seama că tot ce a creat a creat datorită lor, oamenilor care au lucrat cu și pentru ea. Așa că nu poate alege banul și să piardă oamenii. Și alege oamenii.
Documentarul de pe Netflix e structurat în patru episoade: Lupta secolului (1), Descurcă-te singur (2), Fata Walker (3), Cinste rasei (4). Fiecare episod te ține în suspans și e plăcut de urmărit. E un documentar care vine la pachet cu multe lecții pe care oricare dintre noi le poate aplica în viață. E un documentar la care merită să te uiți mai ales în momentele în care ești descurajat, moralul e la pământ și simți că nimic nu funcționează cum ți-ai dori.
Madam C.J. Walker poate părea un nume necunoscut pentru noi, însă numele său a fost înscris și recunoscut inclusiv în National Women’s Hall of Fame. A murit la numai 51 de ani, însă a lăsat în urmă o moștenire de care urmașii au avut mare grijă. A rămas în memoria multora ca un om atașat de filantropie, un om care a făct mult bine. „Two dollars and a dream” este titlul biografiei sale, carte care a și inspirat documentarul și filmulețul inserat în articol.