Beautiful in Your Skin Month e despre cum să te simți bine propria piele și mi-a amintit dialogul pe care l-am avut cu un medic estetician în urmă cu ceva timp: „El: Și, Alexandra, ce intervenții estetice ai? Eu: Niciuna. El: De ce? (uimit, aproape șocat) Eu: Pentru că îmi place de mine!?! El: Asta-i foarte bine.” Am râs în momentul în care m-a întrebat. Dar m-am gândit, pe de altă parte, că ajungi să ridici semne de întrebare dacă nu ți-ai pus vreun acid sau nu ți-ai făcut nicio intervenție chirurgicală estetică. N-am nimic împotriva celor care apelează la astfel de proceduri dacă asta le face să atingă acea frumusețe pe care și-o doresc, le dă o stare de bine și îți crează în mod real ideea că te simți bine în propria piele. În schimb, nu poate să nu mă surprindă mirarea unui medic estetician în momentul în care o femeie de 35 de ani îi spune că n-are nicio intervenție estetică.

Beautiful in Your Skin, pledoarie pentru stima de sine

Istoria Beautiful in Your Skin are legătură cu dorința de a redefini strandardele frumuseții.
Scopul este acela de a le face pe femei (și pe bărbați, numai că ei par a fi mai puțin preocupați de câteva kilograme ori riduri în plus) să se simtă bine în pielea lor, să își accepte frumusețea naturală, să fie mai pozitive și să aibă mai multă încredere în ele.

Beautiful in Your Skin ne încurajează să acceptăm că suntem diferiți și frumoși în mod individual. Să-ți placă de tine și să fii bine în pielea ta e semn de putere, semn că ești puternic. Iar cei care, deși ajunși la o vârstă încă mai au ceva de argumentat pe tema aspectului fizic, ar trebui să se gândească că anii au trecut aproape degeaba peste ei…

Cam toți am fost prostuți o bună perioadă de timp

Să fim serioși, toți am fost proști la un moment dat. C-așa-i viața. Toți am comentat de x sau y și ne-am întrebat chestiuni care n-aveau nicio legătură cu noi. Și mi-am zis că poate până pe la vreo 25-30 de ani e ok cât de cât să fii ușor prost. Dar dacă nu-ți dai seama că e ceva în neregulă cu tine pe la 25-30 de ani, atunci chiar ai o problemă.
Nu poți avea un comportament pueril la nesfârșit, e bine să mergi să discuți cu un psiholog și să investești ca tu să devii o persoană mai bună. Să vezi atunci cum ți se schimbă optica…

Unii cred că pot împiedica procesul de îmbătrânire

Cineva din familie mi-a zis că îi e teamă pentru că îmbătrânește. I-am spus ceea ce mi-a zis psihologul atunci când am avut un atac de panică din cauza unei furtuni: poți să faci ceva pentru a opri ceea ce se întâmplă? Nu. Atunci, acceptă că nu poți să faci nimic, că nu ține de tine. Cam așa e și cu anii care trec…

Nicio față întinsă nu va ascunde ceea ce scrie în cartea de identitate. Sunt anii tăi, fiecare rid mai mult sau mai puțin pronunțat e parte din noi, are o poveste. E semn că viața își urmează cursul firesc…

Priveam zilele trecute o fotografie cu ai mei, din urmă cu 15 ani. Tata era mai bolfos, nu era așa „trecut” cum pare azi. N-aș fi conștientizat asta dacă nu m-aș fi uitat la acea fotografie. Doar că asta-i viața. Să-i fim recunoscători că ne dă șansa să mai adăugăm riduri.

Cât despre kilogramele în plus sau corpul care nu-i după tipare, cine stabilește care sunt acele tipare? Da, și eu am zis mereu că nu e ok să fii gras. Și nu doar eu, ci orice medic care știe că obezitatea este viitoarea pandemie a lumii moderne. E ok să ai câte kilograme îți fac bine din punct de vedere medical. Cât despre corp, dacă știi să alegi acele haine care sunt perfecte pentru fiecare tip de corp, ai să vezi că te vei privi altfel în oglindă.

Ce poți să faci ca să te simți bine în propria piele

Un psiholog ți-ar spune că e foarte posibil ca această lipsă a stimei de sine să aibă rădăcini în copilărie și adolescență. Foarte probabil, întrucât sunt anii în care ieși în comunitate, începi să dai nas în nas cu viața.

Ponește pe drumul schimbărilor în ceea ce privește stilul de viață și ai să vezi că ai să te simți tot mai bine în propria piele. Așadar:

 

  • Începe acest proces de a fi bine tu cu tine prin a merge la psiholog. Acesta va ști cum să-ți ofere acel ghidaj de care ai nevoie pentru a-ți atinge scopul. Fii sinceră, spune-i tot ce ai pe suflet. Nu te aștepta să ai rezultate peste noapte, că nu le vei avea. Ai nevoie de răbdare, voință și convingerea că într-adevăr vrei să te schimbi tu.

 

  • Dacă ești bine tu cu tine, adică dacă e liniște în sufletul tău, n-ai cum să nu te simți bine în pielea ta. Liniștea interioară luminează tot ce transmiți la exterior.

 

  • Nu te mai compara cu alții! Hai să ne aducem aminte de copilărie, de cum ne comparam notele. De cum X era mai bun ca Y la matematică, dar nu mai ținea nimeni cont că Y este cu mult peste X la istorie, de exemplu. Cam de-acolo începe totul… din păcate, vremurile de azi ne scot în evidență și mai mult antitezele. Numai că, hai să ne uităm în curtea noastră. Suntem diferiți, destinul nostru este diferit, mediile în care trăim sunt diferite. Să ne concentrăm pe noi și atât. Și să schimbăm la noi ceea ce putem schimba. Doar la noi, că nu e treaba noastră să-i schimbăm pe alții.

 

  • Acordă mai multă atenție stilului de viață pe care îl ai și schimbă acele obiceiuri nocive. Noțiunea de „stil de viață sănătos” e amplă. Include mulți pași. Numai că acești pași, pe termen lung, sunt premisa unei stări de bine, nu doar a sănătății. Caută să faci mișcare, să citești mai mult, să mergi la spa sau să te răsfeți cum vrei. Pielea e afectată de mâncarea nesănătoasă. Toate au legătură, deși nu te-ai gândit la asta pe termen mediu sau lung. Și cu cât acționezi mai din timp, cu-atât mai bine pentru tine.

 

  • Practică recunoștința și începe să scrii în jurnal. Am scris articole despre ambele. Recunoștința îți deschide mintea. Te face să vezi că nu-i totul așa negru, cum ai tendința să crezi. Iar jurnalul, jurnalul e acel prieten care mereu are timp să te asculte. Pune pe hârtie toate gândurile și ai să vezi că vei avea răspunsurile la tot ce te frământă mai devreme decât te aștepți.

 

  • Începe să te apreciezi mai mult și vorbește-ți prin afirmații de încurajare și apreciere. Caută acele părți din tine pe care le iubești și spune-ți în fiecare zi „mă iubesc”, „mă apreciez”, „sunt capabil/ă”, „pot” etc. Nu te mai critica, nu îți mai vorbi urât. Vorbește-ți cu blândețe și afecțiune.

 

  • Gândește-te la mâncare ca la un dar, o bucurie și nu te mai acuza dacă ai mâncat o prăjitură în plus. Toate dietele pe care le ții nu fac altceva decât să pună presiune pe tine. Nu e ok, corpul simte asta și nu-ți va răspunde cum dorești. Masa nu se ia pe fugă. Mâncarea se adulmecă.

 

  • Nu mai băga în seamă ce spun ceilalți! Cine sunt ceilalți? Din păcate, mulți dintre noi am crescut cu „ce-o să zică lumea?”, „să nu mă faci de râs”. Lumea va vorbi indiferent că faci bine sau nu. Lumea comentează pentru că se raportează la principiile sale, nu la ceea ce tu ești. Vorbele altora sunt apă de ploaie. Cine-s ceilalți? Contează? Dacă ești în necaz, vin lângă tine? Dacă tu știi adevărul despre tine, de ce să te intereseze ce zic alții? Ar fi o nebunie curată să încerci să fii pe placul tuturor. Fii doar pe placul tău și e suficient.

 

  • Conectează-te cu lumea reală, ieși din bula social media. Dacă petreci timp în natură, ai să vezi cât de bine îți faci. Nu doar că îți vei face ordine în gânduri, dar vei privi lucrurile altfel. Stai în preajma oamenilor care îți oferă o energie bună și renunță să mergi în locuri și la evenimente care nu-ți fac bine.

 

sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/stylish-woman-spending-time-summer-field_8897953.htm#fromView=search&page=1&position=29&uuid=4ffe8ce1-ab6a-4e15-b5e9-051b4b98f252

Author