Există un cort la Concord Iași Open unde este multă forfotă de dimineață până seara. Nu se stă, se muncește. E cortul racordorilor de rachete de tenis, adică al celor care se ocupă de racordarea rachetelor de tenis. Ajung la ei toate rachetele de tenis ale jucătorilor din turneu. Aici sunt „pansate”, adică rachetele sunt refăcute pentru a putea fi folosite din nou. Totul în cel mai scurt timp. Totul pentru ca jucătorul de tenis să aibă cea mai bună rachetă de tenis.

Am stat de vorbă cu George Miclaru, unul dintre racordorii rachetelor de tenis de la Concord Iași Open. Lucrează de vreo 14 ani pentru Federația Română de tenis atât în turneele naționale, cât și cele de Cupa Davis și Fed Cup. Spune că cea mai importantă rachetă racordată a fost cea a Simonei Halep, într-un turnei de Fed Cup. N-a fost jucător de tenis, în schimb îi plăcea sportul alb. Când i s-a făcut propunerea de a face această activitate, n-a prea stat pe gânduri. A acceptat.

E multă muncă în spate, atenție, dexteritate și răbdare. La ei ajung rachetele tuturor jucătorilor de tenis dintr-un turneu, iar un jucător folosește cam 5-6 rachete pe meci.

Puțini sunt jucătorii care au în staff proprii racordori de rachete. Motivul este simplu- costul. Federer și Djokovici sunt jucătorii despre care domnul Miclaru îmi spune că merg la turnee cu racordorii lor. E vorba despre prefecționism. E alt nivel…

Racordarea rachetelor de tenis de face manual, nu mecanic

Racordarea unei rachete de tenis se face manual. Și, surprinzător sau nu, inclusiv cei care fabrică rachetele de joc, când vine vorba despre racordaj, tot la lucrul manual apelează pentru a definitiva racheta. Nu e un proces mecanic. (Atașez aici link-ul de la un reel publicat pe pagina de Facebook).

Da, există o mașină pe care este montată racheta, dar firul trece prin respectivele găuri și este întins cât trebuie de către un racordor. Racordarea rachetelor de tenis e o procedură care durează cam 20-25 minute pentru fiecare rachetă și sunt mai mulți factori de care se ține cont: tensiunea la are trebuie făcut racordajul, suprafața de joc, felul racordajului- care poate fi natural, multifilament etc.

Primele fire de racordaj erau din maț de nou

Primele fire de racordaj erau naturale, confecționate din maț de bou. Cel mai probabil, sunt colecționari care au astfel de piese de colecție. Sau sunt locuri speciale, la turneele de Gramd Slam, unde sunt expuse astfel de rachete. Oricum, era firsc să existe o evoluție înacest sens. Nu știm dacă erau mai bune decât cele folosite în prezent, însă își făceau treaba.

Italienii au inventat prima rachetă de tenis, iar britanicilor le este recunoscut meritul pentru forma modernă a rachetei de tenis.

„În secolul al XV-lea, atunci când mingile erau confecționate din piele umplută cu păr uman sau de cal, au apărut și primele rachete, iar acestea arătau într-un mod la fel de surprinzător. Șiruri de intestine ale animalelor erau legate în interiorul unui cadru de lemn. Cei creditați cu această invenție au fost italienii, explozia comerțului de rachete luând amploare mai târziu în Cizmă. Primele exemplare au avut un mâner lung, un cap mic și oval, în formă de lacrimă, asemânându-se mai degrabă cu o rachetă de squash din prezent. Jocul de la acea vreme se apropia cu unul de squash, disputându-se tot indoor, diferența fiind făcută de faptul că se juca peste un fileu, și nu împotriva unui perete.”, se arată într-un articol Prosport despre rachetele de tenis, pe care îl las aici.

Author