Când mi-am spus că îmi doresc să văd ce înseamnă Transylvania Open WTA250, nu m-am gândit că va fi o ediție pe care mi-o voi aminti pentru totdeauna. Era prima dată când solicitam acreditare media la turneul de la Cluj. Știam că vor fi la start toate jucătoarele noastre, numai că nimeni nu s-ar fi gândit că Transylvania Open 2025 va fi și locul de unde Simona Halep își va lua la revedere de la sportul care a făcut-o numărul 1 mondial.
• HORIA TECĂU
• ION ȚIRIAC
Comparațiile nu-și au rostul, doar că la Cluj, infrastructura sportivă permite multe
Dacă în vară chiar am petrecut două săptămâni pe terenurile de tenis de la baza Ciric, pe o caniculă care aproape că a dat peste cap programul, la Cluj-Napoca a fost diferit. În primul rând, suprafața de joc e alta. Turneul de la Cluj e inside, iar atunci când ai și o sală multifuncțională cum e cea de acolo, poate chiar singura de acest fel din țară (așa a afirmat Ion Țiriac la un moment dat), te poți juca în voie cu tot ce vrei tu. Inclusiv cu un fun zone extrem de generos.
Clujul, ca oraș, după vreo 8 ani de când n-am mai fost pe acolo, nu mi s-a părut la dimensiunea la care suntem tentați să-l vedem prin prisma promovării de care are parte. Dar la infrastructura sportivă, Clujul e altceva. Și oamenii de acolo consumă sport. Sunt obișnuiți să facă asta. Nu e o simplă observație, e chiar ceea ce mi-au spus clujenii cu care am stat de vorbă. Clujul nu s-a trezit peste noapte cu ceea ce are, oamenii și-au dorit baze sportive care să le permită să aibă și sport, dar și spectacole. Vocile cetățenilor s-au unit cu cele ale ong-urilor și ale altor actori și așa s-au făcut presiuni pe autorități ca să facă. Nu acum, ci în urmă cu vreo 12-15 ani.

Transylvania Open 2025, o ediție specială: le-a avut la start pe toate cele mai importante tenismene din România ale momentului
În primul rând, afișul Transylvania Open WTA250 din 2025 arăta spectaculos. Cele mai importante jucătoare de tenis ale momentului erau acolo. Inclusiv Simona Halep. Inclusiv Sorana Cîrstea, pe care nu prea ai șansa să o vezi că joacă pe la noi. În plus, Sorana deja anunțase că sezonul 2025 va fi ultimul din carieră, deci… ce șansă mai bună să o vezi pe Sorana pe teren, dacă nu acum, la Cluj?
Afișul acesta a făcut ca în BT Arena să ajungă oameni de peste tot din țară. Am auzit că veniseră din Constanța, Craiova, Baia Mare, București, Timișoara. Erau acolo pentru tenis, fără să se gândească vreo clipă că e musai s-ajungă una de-a noastră în finală ca să umple BT Arena. Și chiar așa a fost. Pentru că, finala s-a jucat între A. Potapova și L. Bronzetti, iar sala oricum a fost plină.
În tribune, mereu a fost spectacol. Divertisment, tenis, voie bună. Cam așa aș putea descrie Transylvania Open. Show. Și pe teren, și-n afara lui. Lumea chiar s-a bucurat de tenis și de spectacol.
Fun zone-ul, luat cu asalt mereu. Întâlnirile cu tenismenele noastre au fost cele mai așteptate
Mi-a plăcut mult că puteai pleca cu mai multe amintiri de la Transylvania Open. Pe lângă standurile celor care au fost sponsori, unde aveai tot felul de jocuri care-ți aduceau diferite premii, extrem de populare au fost întâlnirile cu jucătoarele noastre de tenis.
S-a văzut la propriu că lumea le iubește. Au stat zeci de minute printre fani. N-au refuzat nicio poză, niciun autograf, niciun mesaj. Bucuria se simțea de ambele părți. Nu știu dacă România a mai avut vreodată o generație de tenis atât de iubită. Sigur că ajută și social media în ziua de azi, însă vă spun că era nebunie la standul Transylvania Open la fiecare întânire cu jucătoarele.

Anunțul care a făcut înconjurul lumii și va rămâne etern: retragerea Simonei Halep din tenis. Un moment pentru care chiar am simțit că sunt recunoscătoare
Simona Halep a debutat la ediția din 2025 a Transylvania Open WTA250 la dublu, alături de Ana Bogdan. Amândouă erau cu zâmbetul pe buze. Se vedea cu ochiul liber că sunt acolo fără presiune, doar pentru tenis și public. Iar spectatorii au simțit din plin asta și, chiar dacă au pierdut, Simona și Ana au fost aclamate și cerute pentru forografii și autografe minute bune după partidă.
A venit meciul de simplu pentru Simona Halep. Împotriva Luciei Bronzetti, care a jucat finala în acest an. Și a venit acel anunț pe care nimeni nu l-a anticipat. Cu atât mai mult, nimeni nu și l-a dorit: Simona, cu zâmbetul pe buze și fără lacrimi în ochi, a anunțat că se retrage din tenis. Că, practic, acesta a fost ultimul ei meci. Că toți cei care eram în sală o vedeam pentru ultima dată pe teren.

Cum să vă zic… când eu am decis că vreau să merg la Cluj-Napoca pentru Transylvania Open, chiar nu mi-am închipuit că va fi ceva memorabil. Nu mi-am imaginat că aici, Simona Halep, va spune stop. Și nu, nu mi-am imaginat că eu voi fi printre acei jurnaliști care s-au aflat în sala în care Simona Halep avea să țină ultima sa conferință de presă, în calitate de jucătoare de tenis.
Momentul retragerii Simonei Halep e greu de descris în cuvinte. Știu doar că toți aveam lacrimi în ochi. Pentru că Simona ne-a cucerit nu doar prin tenis și rezultate, ci și pentru felul ei de a fi. Oricât de mult aș încerca să relatez emoțiile de atunci, mai ales că eram chiar în spatele băncii ei, nu reușesc să le transmit cum trebuie. A fost genul de moment la care lași telefonul din mână și pur și simplu te bucuri. Aplauzi, plângi și ești recunoscător că ai șansa să trăiești așa ceva.
Acreditarea media mi-a permis să fiu aproape de sportive și să pun întrebări la conferințele de presă
Nu sunt jurnalist sportiv. Îți relatez mai degrabă atmosfera decât tehnica de joc și alte detalii la care eu chiar recunosc că nu mă pricep. Nu am studiat, deci n-am cum să spun că știu mai bine decât nu știu cine. Știu, dar știu la nivel de amator. Una e să fii acolo ca pasionat și observator și alta e să fii ca un cunoscător temeinic din punct de vedere tehnic. Am relatat, în stilul meu, pe pagina de Facebook Revista InSociety (pe care chiar vă invit să o urmăriți aici: https://www.facebook.com/insociety.ro/?locale=ro_RO ). Unde, spre surprinderea mea, oamenii au primit extrem de bine postările, story-urile, reels-urile.

Și dacă tot am ajuns la capitolul conferințe de presă, las aici ceea ce au spus Horia Tecău și Ion Țiriac. Am transcris conferința Simonei Halep într-un articol separat
• HORIA TECĂU
„Anticipam un moment în care se va anunța ceva. Nu știam când va fi. Mă bucur că s-a întâmplat aseară. Am văzut-o împăcată, liberă, zâmbitoare. A fost cadrul perfect pentru un așa moment, nu aș fi văzut alt loc pentru ea. E emoționant, renunți la o parte mare pe care ai hrănit-o atâția ani pentru a construi, pentru a ajunge pe cele mai înalte poziții. Această decizie nu se ia pe loc. A simțit că e momentul potrivit. Așa m-am simțit și eu când am făcut anunțul. Am simțit o eliberare și că acum e timpul pentru altceva. Așa se simte și Simona. Liberă, nu se mai trezește pentru antrenament, recuperare. Doar se întreabă ce poate face azi. Ce a realizat Simona rămâne cu noi și cu generațiile viitoare pentru totdeauna. Faptul că Ilie Năstase și Ion Țiriac au jucat finale de tenis și i-au inspirat pe părinții mei să mă ducă la tenis, așa va fi și în cazul Simonei. Va rămâne aproape tenisului și copiilor. Nu a inspirat doar jucătoare, ci și pe jucători. Dorința ei.”
Un interviu amplu cu Horia Tecău, pe care l-am făcut la Open-ul de la Iași, puteți citi aici.
Conferința de presă a Simonei Halep, cea de după anunțul retragerii, o aveți aici.
• ION ȚIRIAC
„Ca sa ai un turneu atât de mare, care se ține anual, este un mare merit al Clujului, capitala sportului în România. Și meritul băncii Transilvania, care sponsorizează aceste evenimente. Aici, la Cluj, e singura sală multifuncțională din România.”
Întrebat ce părere are de faptul că e un turneu la care ai fost foarte multe românce, Ion Țiriac a amintit de Ilie Năstase, de ceea ce a făcut el ca președinte al federației- și-a dorit multe turnee în țară, astfel încât jucătoarele noastre să nu se mai ducă departe pentru a acumulat puncte.
„Să sperăm că vom avea o masă de jucători tineri, să avem de unde să facem selecție. Noi am fost foarte buni la excepții- Nadia, Simona, Ilie, Hagi… Noi ar trebui să ne reîntoarcem la ceea ce era acum 30-40 de ani, când sportul era o prioritate pentru România! Cu o floare nu se face primăvară!”
Ion Țiriac a fost întrebat și dacă știa de intenția Simonei. El crede că Simona Halep s-a retras acum un an și ceva din activitate, când a fost nevoită să suporte tot ce a suportat fără să aibă vreo vină. El spune că nici Simona nu mai are 23 de ani ca să poată trage câte 4-5 ore de antrenament. O felicită și spune să nu uităm ce a făcut Simona pentru România.
„Domnul Năstase se aventurează în declarații. Am mai avut câștigători de Grand Slam și de când s-a retras Ilie. Să nu uităm de Tecău. Speranța moare ultima. Românii sunt în popor talentat!”, a fost răspunsul lui Ion Țiriac atunci când a fost întrebat ce părere are despre declarațiile lui Ilie Năstase, care a zis că probabil vor mai trece 50 de ani până când vom avea din nou un câștigător de Grand Slam.