București, într-o zi de martie, ora prânzului. Brusc, bordul mașinii devine pom de Crăciun și în plină intersecție, pe ditamai bulevardul, buburuza cedează.

Și pun avarii. Și ies din mașină și fac semne de ajutor. În spate, un tânăr cu o dubă. Oprește tot. Face și el semne celorlalți pentru a fi înțelegători. Începe să împingă mașina. I se alătură alți doi oameni. Trag stânga, apoi vine întrebarea „ce-i de făcut?”. Norocul a fost că era un loc de parcare în spatele unui bloc, deci am mers maxim 100 de metri și am putut parca, astfel încât să nu incomodez pe nimeni.

Și acum… ce? Omul mă întreabă dacă știu ce să fac, unde să ajung. Știam că în zonă e un service, nu știam denumirea. Trecusem pe lângă cu o zi înainte și memorasem vizual. Caută omul, pune pe waze și arată 1,2 km. Dar cum s-ajung acolo? Mi se sugerează să dau cheie și șoc, mașina pornește. Tânărul amabil îmi lasă numărul de telefon. Să-l sun în caz că cedează iar. Și evident că s-a întâmplat. Într-o altă intersecție. Bine, măcar reușisem să o traversez. Eram la 800 m distanță de service.

Și sun la service. Îmi zice că trebuie să chem o platformă, că ei n-au ce face. Eram pe stradă, blocasem deja 3 mașini parcate. M-am rugat doar să nu vrea să iasă careva. Și vine platforma. Pe strada Viitorului. În maxim 20 minute, platforma a fost acolo. O să las un număr- 0743194149. Tot în cazul în care aveți nevoie vreodată, în București.

Și mă întreabă dacă știu acel service sau mă duce el la nea Nicu, care e super profi, are service mare, specializat pe probleme de electrică. Mai exact Uncas Nicu SRL (în caz că aveți nevoie vreodată în București). Îl sună. Omul spune că o poate face. În caz că nu reușește azi, mâine dimineață e sigur gata.

Într-o oră și jumătate plecam pe ușa service-ului, spre Iași.

Așadar, ce vreau să spun…

Nu m-am gândit niciodată că în București poți găsi oameni care să sară imediat să te ajute. Și nu pentru că ar fi nu știu cum, ci pentru că acolo toată lumea e pe fugă. Mai blochezi și intersecția, clar. Sigur primești claxoane și multe vorbe de bine, chiar dacă n-ai nicio vină. Că doar nu vrea nimeni să i se strice mașina-n drum.

Apoi, m-așteptam să îmi ia mai mult. Că așa se aude prin prvincie, că dacă te simt că ești de prin alte părți, să te ții bine. De unde… iarăși o prejudecată dărâmată. Nu, nu m-a dus de nas nimeni, atât aș fi plătit și în Iași.

Ce să zic… peripeții.

Și faza e că e aiurea când ți se întâmplă de astea în alt oraș. În Iași, aș fi fost imediat la Marcu de la Radman Vianor. Dar acolo, în capitală? Oricum l-am sunat imediat, dar ce să facă el de la Iași dacă eu eram la București?

Și ca să fie treaba bună și să vă amuzați și mai tare…

Miercuri, când m-am dus la meci la Voluntari, în pasaj la Victoriei, aud pleosc. Ca și cum aș fi luat o sticlă. Când colo, a picat sticla de la oglinda dreapta. S-a spart ghinionul cum ar veni. Așa am considerat eu, că doar eu sunt pe pozitivitate.

În fine, cea mai cu peripeții deplasare. N-am intrat în panică. Da, am plâns. Dar după, m-am calmat. Și s-a rezolvat totul. Se întâmplă. Mai puteam să schimb ceva? Nu. Puteam doar să accept că asta-i situația și gata. Important e că n-a fost ceva mai grav, că n-a fost vreun accident cu mașina. Așa, fiarele cedează. Și uneori cedează când ți-e lumea mai dragă.

Pe drum spre casă, o ploaie torențială. Ferească, fix ce-mi place! În plus, am venit și pe Tecuci, un drum pe care mereu îl evit. Dar nu știu ce a fost în capul meu. Mai ales că m-a adus prin Scânteia. Probabil așa, să fie meniu complet și să nu uit prea ușor deplasarea de la București. Mai ales întoarcerea de pe 22 martie. Nu știu ce astre or fi fost, dar mi-au făcut și-un bine. A fost o lecție.

Am scris toate astea pe 22 martie. Eram deja în drum spre Oradea. Am plecat cu echipa de baschet feminin CS Politehnica Iași. Aveam meci. Dar eram deja relaxată. Obosită, dar cu un zâmbet pe chip și cu o lecție învățată.

Concluzia: fiți oameni. Fiți buni. Zâmbiți și gândiți pozitiv. Fiți recunoscători chiar și pentru încercări mai puțin fericite. Și Dumnezeu va avea mereu grijă să fie bine.

 

sursa foto: freepick.com

Author