România debutează la Billie Jean King Cup cu meciul împotriva Canadei. Cu un lot complet nou, care a uimit pe multă lume în momentul în care a fost anunțat, echipa noastră participă fără așteptări și fără presiune, ci numai cu entuziasm și bucurie. Înainte de plecarea în Japonia, după conferința de presă de la Complexul Sportiv „Ion Țiriac”, am stat de vorbă cu Anca Todoni, prima rachetă a României de această dată, Horia Tecău, căpitanul nejucător al echipei, și Ilinca Amariei, tenismena originară din Iași, aflată la prima sa convocare. Ce a ieșit, în rândurile care urmează…

ANCA TODONI, prima rachetă: „BJK Cup e o experiență nouă, e o onoare să jucăm pentru România!”

La numai 20 de ani, Anca Todoni spune că mereu a visat să fie prima rachetă a României, dar nu s-a gândit niciodată că momentul va veni atât de devreme. E conștientă de responsabilitatea pe care o are, însă nu o sperie, ci mai degrabă îi dă o energie și mai bună. Toată încrederea care i-a fost acordată, în special de Horia, care a făcut convocările, o onorează. Nu e lipsită de emoții sau presiune, dar știe că în echipă, lucrurile arată altfel.

„Într-adevăr, e o senzație diferită față de ceea ce noi suntem obișnuite pe tur. Aceste săptămâni de BJK Cup aduc alte experiențe, cum ar fi colaborarea în echipă. Cumva, reprezint România, nu mai joc pentru mine. Jucăm pentru echipă și pentru țară. Vor fi meciuri intense, echilibrate. Așa cred. Dar m-am pregătit bine, am meciuri în spate, chiar dacă acestea sunt pe zgură. Am ajuns la un nivel la care nu-mi trebuie multe săptămâni de acomodare ca să fac față. Privesc meciurile cu liniște, bucurie și abia aștept să văd ce se va întâmpla.”, a declarat ANCA TODONI pentru www.insociety.ro .

ILINCA AMARIEI: „Nu m-am așteptat la convocare, dar voi da totul pentru România!”

Ilinca Amariei se află la prima sa convocare la echipă națională. A primit vestea cu surprindere pentru că e conștientă că nu trece prin cea mai bună perioadă a sa din punct de vedere sportiv. Dar asta nu o împiedică să creadă în șansa ce i-a fost oferită și să dea totul pentru România. Am întrebat-o dacă o vom vedea acasă, la Iași, în vară, la turneul de pe zgura de la Ciric și a zis că speră că da, întrucât e o senzație frumoasă de fiecare dată când joacă acasă.

Ilinca are un mesaj pentru orice copil care face tenis și visează ca într-o bună zi să ajungă la echipă. „Să viseze cât mai liber și mai sus și să creadă în el!”, spune ea. Cel mai probabil, a făcut la fel și iată cum, poate mai devreme decât s-ar fi așteptat, a ajuns să joace sub tricolor.

„E o onoare să reprezinți România într-o competiție internațională. Nu pot să spun că m-am așteptat pentru că nu sunt în cea mai bună formă în clasament. Dar m-am bucurat și vom da tot ce putem în confruntarea cu Canada și Japonia. E o experiență bună, încercăm să o fructificăm totul la maxim, fiecare dintre noi, cele care suntem la prima convocare. E o experiență care ne va ridica pe fiecare pentru că anul e lung și avem nevoie. Am avut parte de mai multe schimbări anul acesta și spun că anul e lung pentru că da, la tenis sunt turnee în fiecare săptămână. Aștept să joc cât mai bine și să-mi ating obiectivele setate la început!”, a declarat ILINCA AMARIEI pentru www.insociety.ro .

afișul oficial pentru participarea la BJK Cup, cu autografele fetelor

HORIA TECĂU: „Privim acest meci cu șansa noastră și atunci nu avem o presiune sau așteptări. Asta poate fi un avantaj- să intri fără presiune și așteptări!”

Horia Tecău a fost destul de tranșant în conferința de presă. Subiectul? Refuzul jucătoarelor de a veni la națională. Cu toate astea, nu este descurajat de întâlnirile cu Canada și Japonia. Ba chiar vede un avantaj în faptul că de această dată, fetele vor juca fără presiune și așteptări.

Horia a remarcat atmosfera bună de la echipă și mai ales entuziasmul fetelor. E un context diferit, iar asta înseamnă și o abordare diferită. E conștient de faptul că întreaga experiență va fi de bun augur pentru fete, că-și vor lua multe lecții din tot ceea ce trăiesc în această perioadă.

Alexandra Gugiuman: Horia, spune-mi, te rog, ce ai simțit în momentul în care ai primit refuzul la convocare din partea altor jucătoare?

HORIA TECĂU: Nu e un sentiment plăcut, înțeleg argumentul. Înțeleg dorința lor de a se pregăti pentru sezonul de zgură. Dar e adevărat că nu-mi place ca în al treilea an consecutiv, în această perioadă să fim în aceeași situație în care comunicarea și dialogul arată că ne dorim să facem o echipă bună, apoi apare un context din acesta și alegerile sunt altele, prioritatea este alta. Și atunci, bineînțeles, nu îmi place. Dacă aș ști de la început că prezența este posibilă doar când se potrivește cu dorințele personale și calendarul propriu, știm o treabă, nu mai este o surpriză, dar este al treilea an la rând în care suntem în aceeași situație- am avut Polonia, Slovenia, Ucraina. Chiar e a patra oară când se întâmplă. Nu îmi place, mă gândesc la ce aș putea să fac mai bine, ce pot să fac diferit, asta e tot ce pot să spun acum pe subiect și ne luăm atenția de pe treaba asta și ne concentrăm pe entuziasmul fetelor care vin pentru prima dată, pentru visul lor împlinit de a fi în echipă. E fabulos să vezi așa entuziasm și bucurie de a fi acolo și de a reprezenta România. Și pentru atitudinea lor, muncitoare, mă bucur să le văd în echipă și cu bucuria asta.

E entuziasmul lor suficient pentru România?

HORIA TECĂU: Niciodată nu ni s-a dus atenția pe așteptări, ne-am concentrat pe ce pot eu să fac, ce putem noi să facem, să fim pregătiți fizic, mental, emoțional pentru fiecare meci. Avem o echipă tânără, Anca Todoni este în cel mai bun moment al carierei, este lider la 20 de ani la echipa națională și asta e și datorită maturității ei, a jocului. Merită oricând acest rol și poate oricând să învingă jucătoarele Japoniei sau Canadei. Și atunci, șansele sunt acolo. Privim aceste meciuri cu șansa noastră și atunci nu avem o presiune sau așteptări. Asta poate fi un avantaj- să intri fără presiune și așteptări. Poate la meciul cu Japonia, de la Malaga, au fost așteptări și evoluția pe teren a fost încordată și fetele nu au putut face cel mai bun meci al lor, au pierdut acel meci. Este un context diferit, o abordare diferită pentru această întâlnire.

Ce înseamnă pentru ele această participare? Spuneai că va conta și ca imagine, joc, percepție publică…

HORIA TECĂU: Contează mult pentru visul lor, pentru efortul pe care l-au depus în toți acești ani. Primesc o confirmare. E ca un premiu venit după atâția ani în care ești obișnuit să joci turnee de 25, 50 și deodată ești la echipa națională, lucrezi cu specialiștii de aici. E experiența de a juca și de a fi prezent la aceste meciuri foarte valoroase. Îți poți lua foarte multe din această experiență și o motivație în plus ca să te întprci apoi la activitatea ta și să fii motivat să tragi în continuare pentru că mai vrei să fii acolo.

 

***

SURSA FOTO reprezentativă: fotograf Florin Baltatoiu, prezent în Japonia, la meciurile de BJK Cup

Author