Nu știam nimic despre sindromul șocului toxic (TSS) până nu am văzut podcastul cu Lauren Wasser, „Golden Legs” cum mai e cunoscută, supraviețuitoarea TSS care luptă astăzi ca orice femeie din lume să știe câtă otravă există în tampoanele interne. Lauren Wasser avea 24 de ani când i s-au dat 1% șanse de a supraviețui TSS. Practic, ai ei au fost puși să se gândească la funeralii. Era sportivă de performanță, se visa jucătoare de baschet în WBA. Brusc, visul i-a fost spulberat de un tampon intern. Da, ați auzit bine, un tampon intern, fix de-ăla de care zeci sau sute de milioane de femei din întreaga lume folosesc în perioada de menstruație.

                                   Trebuia să ajungă la o petrecere, a făcut un duș, și-a făcut toată igiena, avea grijă să-și schimbe tamponul în timp util. Numai că de data asta, acel tampon era cât pe ce să-i fie fatal. Avea febră, numai că a pus simptomele pe seama unei răceli. Norocul său a fost mama care a ținut-o în telefon cât se poate de mult, a trimis imediat poliția la ușa ei când și-a dat seama că ceva nu e în regulă. Așa a început drama, zilele de comă, lunile de spitalizare și amputarea piciorului drept. Toate acestea s-au întâmplat de la un tampon care i-a declanșat TSS, sindromul șocului toxic. Dar voi scrie într-un alt articol despre Lauren Wasser și acțiunile prin care vrea să le facă pe femei să fie conștiente de cât de rău le poate face o industrie care nu poate fi îngenunchiată din cauza sumelor imense de bani învârtite…

sursa foto: https://www.harpersbazaar.com/uk/fashion/fashion-news/a41401007/lauren-wasser-model-activist/

 

CE ESTE TSS?

                            TSS (Sindromul Șocului Toxic sau Toxic Shock Syndrome) este o afecțiune rară, dar extrem de gravă, care duce la deces de cele mai multe ori. În anii ’80, mai multe femei care nu se știau bolnave de vreo afecțiune anume au murit din cauza a ceea ce avea să fie denumit TSS, adică sindromul șocului toxic. Femeile care folosesc tampoane interne sunt mai expuse riscului TSS, asta pentru că aceste produse conțin foarte multe toxine care ajung să fie introduse în corp. Interacțiunea acestora cu organismul înseamnă o serie de reacții care afectează aproape imediat mai multe organe. Febra mare e prima reacție imediată. Apoi, în câteva ore pot să apară stări de confuzie, vertij, stare de vomă, dureri de cap, convulsii, dureri musculare, arsuri mai ales la nivelul picioarelor. Sunt câteva dintre simptomele TSS. Din acest moment, începe lupta pentru supraviețuire. Dacă nu se intervine la timp, decesul poate surveni în cel mult 48 de ore.

                            TSS este generat de bacterii. Statisticile arată că 55% dintre cazuri sunt asociate cu folosirea tampoanelor interne. Statisticile oficiale, căci în realitate, datele par a fi altele… în plus, inclusiv nașterea sau alte leziuni pot duce la TSS. Numai că incidența este mult mai mică în acest caz, respectiv 15% (sursa: sfatulmedicului.ro). Asocierea TSS cu tampoanele interne are o logică cât se poate de simplă. Folosirea tampoanele interne necesită o igienă atentă și corectă. Cu cât tamponul rămâne în vagin mai mult timp, cu atât cresc șansele de a dezvolta bacterii. Gravitatea TSS constă în faptul că simptomele apar brusc și evoluează foarte repede. După cum se poate observa, semnele TSS ne-ar face mai degrabă să ne gândim la alte afecțiuni, nicidecum la sindromul șocului toxic.

DECI, CARE SUNT CAUZELE SINDROMULUI ȘOCULUI TOXIC?

                         Așa cum am precizat mai sus, principalul factor declanșator e asociat cu folosirea tampoanelor interne, fără a respecta întocmai modul de utilizare și mai ales igiena. Numai că nu doar utilizarea tampoanelor duce la TSS. Alte cauze sunt:

  • utilizarea altor produse alternative tampoanelor interne, cum ar fi cupa menstruală;
  • metodele de contracepție intravaginale;
  • diferite leziuni la nivelul pielii care lasă bacteriile să pătrundă în organism;
  • diferite tipuri de infecții cu streptococ sau stafilococ;
  • nașterea.

 

                          În cazul TSS, prevenția înseamnă grijă și igienă corespunzător realizată. Sigur, putem evita tampoanele interne, mai ales că e suficient să citim cu atenție din ce sunt făcute pentru a ne da seama cât rău fac chiar și prin simplul fapt că sunt introduse în vagin. În același podcast amintit, Lauren Wasser spune că ea nu are cum să le facă pe femei să nu mai folosească tampoane interne, însă le poate face să conștientizeze cât de nocive sunt aceste produse. Apoi, alegerea le aparține. Ca la țigări. De fapt, există și o paralelă cu pachetele de țigări pe care sunt imagini care arată răul pe care țigările îl fac organismului tău. „De ce n-ar fi la fel și pe ambajalul tampoanelor interne?”, se întreabă Lauren. Și nu, nici tampoanele interne organice nu sunt sigure, conțin pesticide. O spune chiar ea, în același podcast pe care chiar vă invit să îl urmăriți:

 

sursa foto: reverehealth.com

Author