În urmă cu câțiva ani, dacă mi-ar fi spus careva că voi ajunge să îndrăgesc toamna și ploaia, probabil i-aș fi spus că e o glumă. Doar că timpul a trecut, iar eu am început să ador peisajele de toamnă. E incredibil modul în care natura pictează cu atâta ușurință și ne transpune în niște peisaje care odihnesc și bucură ochii și sufletul. Am ajuns în luna noiembrie și mi se pare oportun să vorbim despre aceasta. De exemplu, știați că topazul este piatra care definește luna noiembrie, aceasta fiind un simbol al prieteniei? În plus, crizantema, care e semn al onestității, bucuriei și optimismului, este floarea specifică lunii noiembrie. Aceasta mai este definită drept floare de aur, datorită originilor grecești.
Luna noiembrie e considerate luna ideală pentru introspecție
Și nu-i de mirare acest lucru, doar suntem aproape de finalul anului. Astfel, luna noiembrie e luna în care oamenii sunt încurajați să-și pună viețile pe pauză pentru a-și limpezi gândurile, să-și manifeste recunoștința, să se reconecteze spiritual și să se pregătească pentru anul care vine. E un moment numai bun pentru a te gândi la viitor, la obiectivele pe care ți le propui pentru anul care vine. Poți să îți faci bilanțul, să tragi concluzii și să vezi ce-i de făcut mai departe.
Știați că…
Curios sau nu, în Spania, de exemplu, luna noiembrie este considerată luna iubirii.
Un alt lucru interesant este că Shakespeare n-a menționat luna noiembrie în nicio operă de-a sa. Nu se cunoaște motivul exact, însă multe voci consideră luna noiembrie drept o lună în care inspirația lipsește cu desăvârșire. Așa o fi?
Ați auzit de Movember? E un mod inedit prin care bărbații s-au gândit să tragă un semnal de alarmă și să strângă bani pentru a combate cancerul de prostată. Mai exact, autralienii, americanii și englezii, își lasă mustața să crească în luna noiembrie. Nu știu cum funcționează strângerea de fonduri, dar e o acțiune simpatică, cu un scop nobil.
Tragediile lunii noiembrie
Luna noiembrie marchează și câteva evenimente tragice în istorie: e luna în care a fost asasinat Kennedy și luna în care a avut loc cel mai mare suicid în masă- 900 de membri ai cultului „Templul Poporului” au băut cianură.
Un alt moment trist a fost atunci când sovieticii au trimis un câine pe lună. Laika a fost condamnată la moarte cu bună știință, ceea ce arată cât de jos poate fi sufletul unora… Laika era un câine maidanez și oamenii au considerat că e obișnuită cu durerea și nevoia de a se adapta la condiții vitrege. Totul se întâmpla pe 3 noiembrie. Și, așa cum era de așteptat, Laika nu s-a mai întors.
Ce tradiții sunt cunoscute în luna noiembrie
Noiembrie debutează cu luna Miriștei, care face trimitere la obiceiul oamenilor de a începe să pregătească pământul pentru noul an agricol.
Creștin ortodocșii îi cinstesc în noiembrie pe Sfinții Mihail și Gavriil. E o sărbătoare cu cruce roșie, iar tradiția spune că în această zi sfântă de 8 noiembrie nu este bine să speli, să coși, să te cerți sau să faci tot felul de treburi grele.
Interesant este că 11 noiembrie este cunoscută popular drept „Ziua tâlharilor”. Nu contează de care parte ești, oamenii aprind lumânări și fac ritualuri magice prin care se cere pedepsirea celor fac fapte rele și bunăvoință pentru cei păgubiți.
Filipii de toamnă, considerați ocrotitorii gospodăriilor, se sărbătoresc în perioada 12-14 noiembrie. În aceste zile, mai ales la țară se obișnuiește să fie astupată gura sobei. Simbolistica e că așa, gospodăria va fi ferită de foc și alte necazuri.
Ultima zi din lună este dedicată Sfântului Andrei, ocrotitorul României. Legenda spune să în noaptea sfântului Andrei, vârcolacii dau târcoale caselor. Tocmai de aceea, oamenii folosesc usturoiul pentru ungerea ferestrelor și ușilor, astfel încât să fie alungate spiritele rele.
Luna noiembrie este și luna diabetului
Poate nu știați, însă statisticile nu arată deloc în regulă când vine vorba despre diabet: 1 din 2 români are diabet, dar nu știe. Și nu știe pentru că nu își face analizele anuale de prevenție, care l-ar putea pune în gardă de la primele semne ale acestei boli. Pe 14 noiembrie, întreaga lume își îndreaptă atenția înspre diabet și trage un semnal de alarmă.
Diabetul poate fi prevenit printr-o alimentație corectă și echilibrată, mișcare fizică zilnică, odihnă, activități bune pentru creier și suflet și un stil de viață cât mai sănătos. În plus, evită perioadele lungi de singurătate și caută să faci lucruri care își fac bine. Evident, nu uita de vizita la medic.
Luna noiembrie este cunoscută pentru Ziua Recunoștinței
Mi se pare cea mai faină sărbătoare pe care ar trebui s-o îmbrățișăm cu toții. A fi recunoscător este cel mai ieftin medicament, e semn că începi să conștientizezi și să mulțumești pentru ceea ce ai și să lași lipsurile deoparte. Am scris aici un articol dedicat recunoștinței.