***Articol scris de Anamaria Diaconu, colaborator insociety.ro Anamaria este terapeut holistic, cu o experiență în domeniu de peste 8 ani, timp în care a ghidat zeci de persoane pentru a-și regăsi calea spre sine. Prin metoda Recall Healing cu care lucrează în prezent, Anamaria te poate ajuta și pe tine să îți construiești o radiografie personalizată completă prin care să îți înțelegi corpul atunci când acesta îți trimite diferite semnale. Trebuie doar să iei legătura cu ea: injoyhealingbyanamaria@gmail.com ***

 

Doliul, dincolo de noțiunea standard pe care o cunoaștem

Doliul este o trăire pe care, în mod inevitabil, orice om o experimentează de-a lungul vieții.

Vine în circumstanțe diverse, însă mereu cu aceeași intensitate. Marchează pierderi fizice, sufletești, despărțiri, abandonuri sau pur și simplu schimbarea.

Cei mai mulți însă aleg să fugă de integrarea lui, fără a realiza că acest lucru implică consecințe grave pe termen lung, direct la baza existenței umane, în suflet cât și în corp. Ce nu înțeleg oamenii despre doliu este că poți disocia, poți amâna retrospecția- însă nu la nesfârșit.

Posibilitatea ca acesta să fie activat de un eveniment aparent minor care ți se întâmplă este extrem de mare. Aceasta, de altfel, este și arma principală a doliului, crearea aparențelor, a unui fals sentiment că ești în regulă. Toate însă până într-o zi când realizezi că nimic nu mai are sens, impactul zdruncinând din temelie tot ceea ce îți este familiar și cunoscut. Iar când vine ziua respectivă, ești pus cu forța în fața unei oglinzi interioare unde vezi adevărata față a pierderii și rănile pe care le-a lăsat în urma ei. Totuși, fiind o perioadă atât de intensă, plină emoții importante, de răscruce, putem diseca și împărți doliul pe etape, în vederea unei asimilări mai naturale.

Etapele supărării, durerii/ jelirii

Prin urmare, etapele supărării, durerii/jelirii sunt următoarele:

  1. Furie, frustrare, pică, ură, lipsa puterii etc.
  2. Regret, jale, tristeţe, lipsa puterii etc.
  3. Amintirea momentelor bune, amintiri pozitive cu persoana/ lucrul pierdut
  4. Găsirea unui răspuns, motiv sau justificare acceptabilă pentru pierdere. De exemplu: să înveţi despre boală, să înţelegi prognoza pentru acea persoană, să înţelegi circumstanţele pierderii.
  5. Acceptarea. A face pace cu pierderea.

Indentifică tipul de suferință ca să ajungi la vindecare

Pentru vindecare la orice nivel este crucial să se încheie jelirea „pierderii” prin aducerea în conştienţă a modului în care te simţi şi a ceea ce simţi. Apoi, verbalizând, exprimând, vorbind despre asta.

sursa foto: împrumutată de la RoxanaStan_Art de către Anamaria Diaconu-  Detalii: ‘Inside Scrapes’ (‘Julituri interioare’) Acrylic on canvas 60x80cm 2023- „Scrapes, wounds, pain, we all have them. Some bleed, some not, some old, always old, but all hurt. Let’s heal them gently towards us, with love”. (RoxanaStan_Art)

Este mai bine când aceste sentimente sunt exprimate şi eliberate în totalitate cu tot ceea ce înseamnă acest lucru pentru persoana ta. Exemple de durere, suferinţă sau doliu sunt multiple și pot varia de la persoană la persoană:

  • Naştere – Separarea de pântec
  • Părăsirea mamei pentru a merge la şcoală, de altfel însemnând şi un eşec şcolar
  • Suferinţă pentru pierderea copilăriei fără griji
  • Suferinţă pentru pierderea copilăriei – trecerea de la inocenţă la responsabilitate
  • Suferinţă pentru prima dragoste
  • Suferinţă pentru prima relaţie sexuală
  • Suferinţă pentru pierderea unui animal
  • Suferinţă pentru că nu ai obţinut o diplomă universitară
  • Suferinţă pentru un mariaj eşuat
  • Suferinţă pentru pierderea unei slujbe, cariere
  • Suferinţă pentru vise nerealizate
    Suferinţă pentru pierderea locului natal, a satului, a căminului (în caz de mutare într-o altă casă)
  • Suferinţă pentru pierderea celor dragi: părinţi, prieteni, profesori şi fraţi
  • Suferinţă la menopauză
  • Suferinţă provocată de îmbătrânire
  • Suferinţă provocată de pierderea părului
  • Suferinţă pentru înfrângere la sport, jocuri
  • Suferinţă pentru locul ocupat în clasă la şcoală, pentru pierdere de teritoriu
  • Suferinţă provocată de accidente
  • Suferinţă provocată de lupte, dispute, certuri
  • Durerea de a nu avea copii
  • Durerea de a nu avea un iubit, un partener

Pe lângă rana sufletească, un doliu lasă cicatrici adânci și în corp, aceste conflicte de durere neterminată contribuind la tonul conflictelor de durere prezente şi viitoare. Prin urmare, fiecare boală prezentă în corp este o reflecţie precisă a ceea ce este păstrat în memorie despre evenimentul a cărui suferinţă nu a fost încheiată complet. De aceea, te invit ca, de fiecare dată când apare o boală în trupul tău, întreabă-te „Care este pierderea pe care nu am jelit-o în întregime?”.

Trebuie să accepţi și să jeleşti, să ții „doliu” pentru ceea ce nu ai jelit la timp şi ceea ce te ţine ca individ în condiţia de boală. Este important să găseşti acele evenimente/probleme care nu au fost procesate în totalitate pentru a completa jelirea, suferinţa şi a elibera trecutul. Urmările vor fi naturale și ușor de remarcat, cu sănătatea radiantă şi vitalitatea fiind printre fructele cele mai importante ale acestor eforturi.

Tu știi ce doliu neîncheiat ții în tine? Știi ce nu ai jelit încă? Lasă un răspuns dacă ai identificat o situație sau dacă ai nevoie de ajutor.

 

sursa foto reprezentativă: https://www.freepik.com/free-photo/unrecognizable-woman-walking-road-near-hills-cloudy-sky_27191891.htm#fromView=search&page=1&position=15&uuid=5dcec38a-55d0-4c83-a2a8-caf794edf4f0

Author