Există bărbați care țin cont de trenduri și le urmează, chiar dacă oglinda i-ar contrazice, și bărbați care și-au găsit acea doză de masculinitate la care nu mai e nevoie să adauge niciun strop în plus de „fashion”. Vorbesc de o doză de masculinitate care rezidă în personalitate, nu neapărat în acea înfățișare forțată, pe care o recunoști ca fiind forțată pentru că nu îmbracă sub nicio formă personalitatea unui bărbat. Fie că veți fi sau nu de acord cu mine, barba e un „accesoriu” inestetic la unii bărbați, deloc în acord la alții sau un element care i-a definit dintotdeauna pe o anumită minoritate. N-am să vorbesc despre acei bărbați care mereu au purtat barba sub diferite forme, ci fix la aceia care brusc și-au dat seama că ei au îndrăgit barba de când se știu, dar din cauza privirilor suspecte ale societății, au fost nevoiți să se bărbierească, oarecum în dezacord cu ceea ce ei își doreau, de fapt. Dacă în cazul unora, barba e chiar mișto, în cazul altora, barba nu-i prinde deloc, ci chiar îi urâțește sau îmbătrânește pe alocuri. Dar își dau ei seama de toate aceste aspecte, de fapt? Nu știu… zic că lângă oglindă ar putea pune „proba contrarie”, iar dacă diferența e net în favoarea bărbii, atunci… cu barbă să fie! În caz contrar, renunțați. Nu de alta, dar s-a dovedit că nu barba te face bărbat. Totuși, înainte de a deveni purtător de barbă, luați în calcul să cereți musai opinia specialiștilor. Noi am vrut să aflăm mai multe și i-am întrebat pe Ionuț sau Cristian, stiliștii Moshe Studio, care ne-au vorbit despre bărbi, subliniind importanța pe care o tipologie a bărbii corect aleasă o are pentru înfățișarea ulterioară a bărbatului.

„Înainte de a executa serviciul de aranjare a bărbii este foarte important să identifici forma feței, să stabilesti cu clientul ce dorește și apoi să îi propui ce forma a bărbii îl avantajează. O barbă bine îngrijită cere timp și efort, dar ceea ce unii barbați nu știu este că  unele femei găsesc mai atragători barbații cu barba mare, îngrijită, decât pe cei rași complet. Acesta este simbolul că omul respectiv este mai masculin și arată că se preocupa de felul în care arată. Altfel spus, barbații care, după pubertate, au preferat să nu se mai ‹‹înțeleagă›› cu aparatul de ras pot sta acum liniștiți deoarece își vor găsi o femeie care să aprecieze acest lucru.”, spune Cristian, stilistul Moshe Studio (locul bărbaților despre care am scris aici).

            Revenind la trenduri, un studiu efectuat în urmă cu câțiva ani a arătat bărbații cu barbă sunt văzuți mai în vârstă, adică îi îmbătrânește și, surprinzător sau nu, în cadrul aceluiași studiu, femeile s-au arătat mai interesate de bărbații fără barbă decât cei cu barbă, ceea ce contrazice, cumva, percepția conform căreia femeile par a se simți mai în siguranță în prezența unui bărbat cu barbă (sursa: https://a1.ro/news/social/un-adevar-dur-ce-spun-psihologii-despre-barbatii-cu-barba-id448441.html ). Același experiment a arătat că bărbații cu barbă par a fi percepuți ca fiind mai agresivi decât cei fără barbă. Primii ar manifesta o încredere mai mare în propriile forțe, ba chiar s-ar crede că bărbații cu barbă au o poziție socială mai înaltă, dar și studiile au marja lor de eroare, nu?

„Personal, ca purtător de barbă, cred că trendul bărbilor nu va dispărea. Sunt din ce în mai mulți simpatizanți ai acestui trend. Până la urmă, barba e unul dintre lucrurile care îl diferențează pe bărbat de femeie. La prima privire, acest trend oferă bărbatului care poartă barbă o imagine ușor enigmatică, misterioasă. Sugerez să faceți drumuri regulate la bărbier pentru a da bărbii o formă îngrijită și eleganță.”, completează și Ionuț, stilist al aceluiași salon pentu bărbați, Moshe Studio.

 

 

*sursa foto: Moshe Studio (adresă: Târgu Cucului, în lateralul Palatului de Justiție)

                       Totuși, trebuie avut în vedere că barba nu înseamnă numai acea barbă deasă și lungă (sau cum o numesc eu, de călugări, dar, de fapt, terminologia acceptată în domeniu e cea de „barbă plină”), ci există și acel tip de barbă care dă impresia unui aspect ușor neglijent pentru bărbatul grăbit, care n-a mai avut timp dimineață decât de un duș scurt, fără a se mai bărbieri. E, de fapt, un tip de barbă atent studiat, care-i dă bărbatului acel aer „je ne sais quoi”. Barba scurtă sau „umbra de la ora 5” e cea ma ușor de obținut și de întreținut, spun specialiștii, potrivită oricărei tipologii masculine. E suficient să te abții de la bărbierit vreo câteva zile. E drept, acesta-i tipul de barbă care mi se pare extrem de sexy la un bărbat, dar părerea mea nu cred că interesează în acest context, nu?

Dacă ești un soi de bad boy, altul decât acei bad boys doar declarați, bărbierii îți recomandă stilul Goatee, acel tip de barbă pe care-l preferă starurile rock îndeosebi, spun specialiștii. Hmmm, dacă nu-ți spune nimic denumirea, adu-ți aminte de „Pirații din Caraibe” și Jack Sparrow. În limbaj popular sau al meu, propriu, cred că e acel „cioc”, dar s-ar putea să mă înșel ș iarăși vorbesc mai mult decât ar trebui.

Și dacă nu vreți nici o „barbă sură”, nici un „cioc”, alternativa este barba beardstache, un „hibrid” dacă-i pot spune astfel, care se pliază perfect pe trăsăturile faciale ale bărbatului, condiția fiind un fir gros al părului.

*sursa foto: pinterest.com

                       Orice tip de barbă ați alege, se pare că barba este încă în tendințe, mai ales dacă sunteți unul dintre bărbații care cochetează cu ideea de a purta barbă și nu v-ați decis, încă, dacă să nu mai renunțați măcar o bună perioadă de timp la pilozitatea de pe față. Totuși, aveți încredere în cei care se pricep și optați pentru tipul de barbă care vi se potrivește, nu pe care l-ați vrea. Barba nepotrivită vă urâțește, așa cum la femei, o măsură mai mică la haine poate scoate în evidență defecte pe care le-ar vrea ascunse… deci, o vizită la Moshe Studio n-ar strica. E primul pas pentru a fi mai mult decât în trend. 😉

sursa foto reprezentativă: sinceindependence.com

Author