În premieră, prima pictură murală care purifică aerul, inaugurată oficial, la Bacău

În premieră, prima pictură murală care purifică aerul, inaugurată oficial, la Bacău

 

Pictura, denumită „Intuiția”, face parte din proiectul ZidART și a fost realizată de Obie Platon, artistul român care a surprins și prin tematica aleasă- un mod inedit de a atrage atenția asupra persoanelor nevăzătoare, fiind prima lucrare din lume tradusă în limbajul Braille. Pictată cu vopsea Airlite, „o vopsea specială care transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer”, după cum prezintă startong.ro, creația artistică îl are drept protagonist pe un nevăzător care își imaginează Universul, în pofida dizabilității pe care o are. Inițiatorii proiectului spun că suprafața de 250 mp a picturii are capacitatea de a filtra aerul la „puterea” unei păduri de 250 de copaci, ceea ce este absolut remarcabil într-un oraș în care poluarea este un fenomen cu care ne confruntăm tot mai mult. „Vopseaua picturii creează o peliculă de protecție invizibilă care împiedică murdăria și praful din aer să se așeze pe suprafețe. Suprafețele rămân la fel de verzi ca în ziua în care au fost pictate”, se mai arată în aceeași sursă menționată mai sus. Ba mai mult, vopseaua are și efecte ce țin de eficiența energetică pentru că reduce consumul de energie pentru aparatele de aer condiționat, iar prin pictura realizată se susține că vor fi îndepărtate 38,5 grame de poluanți la fiecare 12 ore (cantitate corespunzătoare a aproximativ 50 de automobile pe benzina euro 6).

„Încă de la înființarea organizației ne-am propus să contribuim prin proiectele pe care le desfășurăm sau pe care le susținem la neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon. Lucrarea inaugurată astăzi, la Bacău, prin proiectul ZidART reprezintă o premieră în România, deoarece în mijlocului unui oraș avem o operă de artă care purifică aerul, având efectul unei păduri. Sperăm ca astfel de inițiative să fie replicate la nivelul cât mai multor orașe, astfel încât oamenii să se poată bucura de aer mai curat și să arătăm că arta poate deveni o soluție pentru problemele de mediul cu care orașele noastre se confruntă.” – a declarat Andrei Coșuleanu – președintele asociației Act for Tomorrow.

Șase astfel de picturi vor fi realizate în municipiul Bacău, proiectul Asociației „Ingenious Drama” fiind implementat prin programul StartONG, finanțat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow cu sprijinul Primăriei Municipului Bacău.

*sursa foto: https://startong.ro/blog/romania-are-la-bacau-prima-pictura-murala-care-purifica-aerul/