A privi moda ca spectator înseamnă să ai două variante: fie aplauzi, fie închizi ochii și-ți spui că nu mai vrei să vezi show-ul ieftin pe care unii, femei și bărbați deopotrivă, îl aruncă în fața noastră cu un je m’en fiche pe care ei îl văd cool, dar care, dimpotrivă, nu fac altceva decât să ne facă să privim cu nostalgie la vremurile de odinioară, din care s-a pierdut, parcă, rafinamentul. Dincolo de gleznuțe la vedere, ne-ar plăcea să vedem bărbați care știu să-și adapteze ținutele în funcție de momentul zilei sau evenimentul la care merg, bărbați care să-și dea interesul pentru ținuta pe care o poartă. Și dincolo de domeniile în care se impune o anumită ținută, ne-ar plăcea să vedem că există bărbați care răsfoiesc cu atenție articole de modă, studiază, căci de imagine, din fericire, vedem că au început să nu mai simtă rețineri și să arate că și ei au nevoie de o îngrijire adecvată. Iar barbershop-urile sunt cel mai la îndemână exemplu.

sursa foto: pinterest.com

            Dar cât de multe spune imaginea ta, mai ales când ești om politic și trebuie nici să nu epatezi, dar și să fii bine îmbrăcat? Da, veți spune că oamenii politici au alte treburi mai importante, se ocupă de o țară, dar să nu uităm că sunt imaginea nostră, ca popor, iar atunci când alegi să devii persoană publică, îți asumi rolul pe deplin, fie că îți convine sau nu. N-am vrut să ne dăm noi cu părerea și am vorbit despre imagine și stil cu Victor Ionescu, un tânăr cu suficientă experiență politică în pofida vârstei (aproape 20 de ani de politică, ocupând diferite funcții), fost subsecretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni până spre finalul anului 2019. Victor e genul de bărbat asortat până la nasture, dacă putem spune astfel, iar pasiunea pentru modă, spune el, a venit odată cu profesia, dar și cu hobby-urile. Și-a dezvoltat-o în timp, studiind, și nu a renunțat la a fi „altfel” chiar și atunci când alții aveau grijă să-i strice imaginea. Bleumarin este culoarea preferată, iar asta pentru că, având tenul deschis, tonurile vestimentare închise devin complementare. Silul smart casual i se potrivește de minune și nu se sfiește să spună că „obsesia” lui sunt ceasurile (îl înțeleg perfect!), dar și că, din al său punct de vedere (și al meu, țin iarăși să precizez, nici nu știu de ce), cămașa cu mânecă scurtă nu se poartă sau se poartă după o anumită vârstă, dar nici așa… căci, mai degrabă, porți o cămașă cu mânecă lungă și-i sufleci mânecile. Culmea sau nu, accesoriul care nu-i lipsește niciodată este zâmbetul și un sacou pe care se poate baza în orice „impas” este cel mai vechi obiect vestimentar pe care îl are în dressing. Nu are un brand anume preferat, dar recunoaște că pune accent pe calitatea pieselor și, poate surprinzător, Victor Ionescu spune că există numeroase produse de calitate românești.

„Ar trebui și noi, bărbații, să ieșim din asortările de zi cu zi și să intrăm în ceva mai rafinat, cu ‹ștaif›. Fie că vorbim de o batista pusă în buzunarul sacoului, bretelele, șosetele sau ascotul ori papionul, trebuie să ne diferențiem și să fim mai eleganți. Câteva minute pe zi ar trebui să ne gândim cel puțin la cum ne îmbrăcăm a doua zi și, în funcție de vremea de afară, de ce facem, sau unde mergem sau cu cine ne întâlnim. Contează foarte mult culorile și cum ne îmbrăcăm.”, mărturisește Victor Ionescu.

           

Dacă e să spun eu, puțini oameni politici își studiază imaginea, vorbind de România, evident. Unii nu dau mare importanță pentru că trebuie să pozeze în aleși săraci, în acord cu poporul, chiar dacă au în spate afaceri de succes și bani în conturi. Am întâlnit oameni politici care, în campanii, îmbracă haine non-brand pentru a nu epata sau folosesc mașini „normale” tocmai din același motiv. Aici e ipocrizie și nu am să fiu de acord niciodată cu un astfel de comportament. Porți un brand pentru că ți-l permiți, nu pentru că faci foamea șase luni. Sau chiar și așa, dacă vrei un moft, ține minte că un articol vestimentar de calitate, deși mai scump, îl vei avea intact ani de zile, deci e o investiție pe termen lung. Dar nu despre asta vreau să vorbim, ci despre modă, politică și imaginea masculină.

Alexandra Gugiuman, revista InSociety: Dintre oamenii politici, cine crezi că adoptă un stil vestimentar adecvat funcției pe care aceștia o dețin: femeile sau bărbații? E vreun „personaj” anume care te inspiră?

Victor Ionescu: Cu siguranță, femeile sunt pe primul loc, iar apoi, bărbații… Mă uit la vestimentația colegilor, dar nu pot spune că mă inspiră careva.

Și, totuși, stilul și ținutele, de unde își sunt inspirate?

Victor Ionescu: Revistele de specialitate, creatorii de modă, dar și mediul online, unde poți găsi informații de la cele de bază pănă la cele mai complexe, deci: dacă vrei să te informezi, ai de unde, să nu mai spun de Youtube, unde gasești filmulețe de prezentare despre cum să porți aproape orice accesoriu, cum să îți faci un nod la cravată, cum să îți cumperi măsura potrivită etc. Un aspect important este acela și al aspectului tău ca persoană pentru că dacă ai un anumit număr de kilograme, atunci trebuie să manageriezi asta cumva sau dacă ai măsurile cât- decât apropiate, atunci este mult mai simplu.

Politica și pasiunea nu neapărat pentru modă, ci pentru rafinament și bun gust. Cum se împacă?

Victor Ionescu: Din fericire noi, bărbații, putem să ne luăm câteva culori de bază cu care să ne jucăm. De exemplu, mereu am observat că dacă mergi undeva și nu este impusă o ținută anume, pe care ar trebui să o respectăm, dacă ne vom îmbraca mai fancy, dar cu gust, vom ieși în evidență. Îndatoririle persoanelor publice sunt foarte multe, de aceea, probabil. unele dintre acestea uită sau omit acest aspect… însă da, este esențial ca tot timpul, persoanele publice să fie îmbrăcate asortat și cu bun gust. Totodată, un aspect important este acela legat de mărimi- și aici ,fie că vorbim de costume sau sacouri, ori pantaloni, există și situații în care este foarte greu să îți vină ceva foarte bine, dar atunci renunțăm și ne orientăm către altceva. Sau mergem la croitor și le croim pe mărimea noastră. Dar în momentul în care ajungi la un anumit nivel, se impune consilierea în cazul în care ești pe lângă.

Oamenii politici acceptă sau nu critici, vestimentar vorbind…?

Victor Ionescu: Cred că depinde de nivelul de educație al fiecăruia. Din păcate, de cele mai multe ori, oamenii politici, în general, sunt atotștiutori în majoritatea domeniilor, de accea, este greu să consiliezi pe diferite probleme un om politic. Dar, pe zona de vestimentație, nu cunosc decât oameni politici- femei care au consilieri pe acest domeniu.

„O educație în privința modei, nici eu nu cred că avem. E drept că ne-am putea autoeduca deoarece avem la dispoziție multe mijloace simple sau consilieri care cu asta se ocupă. Există o conexiune, aș spune eu, în ziua de astăzi, în legătură cu modul în care se îmbracă politicianul în fața electoratului, depinde și de eveniment, normal. De exemplu, la o strângere de fonduri, se impune o ținută elegantă sau atunci când ai un eveniment într-o sala în care urci pe scena, trebuie să ai o tinuta mai eleganta, se poate și casual, însă nu ar fi de preferat. Atunci, când mergi, însă, în rândul oamenilor și discuți cu ei, cred că trebuie să ai o ținută mai lejera, tocmai pentru ca oamenii să se simtă, cumva, un zid, să se simtă stânjeniți. Sub nicio formă nu îți pui sau asortezi accesorii ostentative sau care ies foarte mult în evidență.”

Care e elementul de la care pleci în alcătuirea unei ținute de „serviciu”? Cât de studiată e și cam în cât timp o realizezi?

Victor Ionescu: Când ajung acasă, mă gândesc ce am de făcut a doua zi și, în funcție de cest fapt, creez ținuta. În medie, cam 10-15 minute pentru că poate, cumva fiind și pasionat de ani buni, deja îmi creionez totul foarte repede în minte.

Cât de diferit e stilul abordat în afara orelor de serviciu de cel din timpul serviciului?

Victor Ionescu: Nu foarte, dar câteodată îți dorești să fii în blugi, sneakersi și un tricou simplu, o geacă de blugi sau de piele, o șapcă, de ce nu, cu ochelari de soare, dacă vremea de afara impune.

Din punctul tău de vedere, cum arată o ținută casual?

Victor Ionescu: Blugi, pantofi (pot sa fie si sneakersi), jeans, cămașă și sacou (jaketă).

Cravată sau papion?

Victor Ionescu: Din păcate, nu pot să port la orice fel de eveniment papion, dar da, aș prefera papionul…

Ce nu ar trebui să lipsească din ținuta unui om politic. Dar ca accesorii?

Victor Ionescu: Categoric, costumul, dar și câteva sacouri în diverse culori.  Accesoriile sunt importante, dar așa cum am mai spus, nu trebuie să fie ostentativ purtate sau să nu fie, în general, „mari”, adică de dimensiuni mari. Revin la asortat: indiferent că vorbim de un ceas, o batistă sau alt accesoriu.

„ O ținută transmite un mesaj obiectiv, dacă știm să interpretăm. Dacă nu, probabil vom admira ținuta așa cum este ea sau ne vom da cu parerea fără, însă, a stapâni minime informații despre modă și stil. Un lucru e cert… nu tot ce este scump este și de bună calitate. Din păcate, noi, bărbații,  nu prea găsim la fel de multe produse ca femeile. Sunt multe magazine pentru femei, pentru bărbați fie găsim un colț, fie la un loc cu hainele pentru copii, asta așa să ne amuzăm. Însă nu, stilul nu costă mult, important este, așa cum am mai spus, să știm culorile care ni se potrivesc, să ne știm marimile și, apoi, sigur putem găsi fie în magazinele clasice, fie în online…”

Author