Aș fi putut să-ți vorbesc despre motivele pentru care ar trebui să-ți iei un câine, numai că e mai bine să știi că n-ar trebui să-ți iei un câine dacă nu ești pregătit. Mulți vor da ochii peste cap și vor spune că-i doar un câine, nu-i mai filosofie… numai că nu-i chiar așa.

Cred că aveam vreo 12 ani când în casă și-a făcut loc primul câine. Îl chema Bello. Era un metis, negru, mic și tare drăgălaș. Apoi, ceva mai târziu a fost Puk. Și de câțiva ani îl avem pe Argo, ajuns la noi dintr-o întâmplare: s-a ținut după tata din grădina Botanică până acasă.

Față de anii copilăriei, în care vedeam naiv și diferit totul, acum îmi dau seama că nu e chiar așa ușor să ai un câine ca animal de companie. Explic de ce mai jos, acestea fiind concluziile mele.

Un câine are nevoie să fii în prezența lui, să-i acorzi atenție și timp

Dacă ești genul de persoană care nu stă prea mult pe-acasă, uită ideea de a-ți lua un câine. Câinele nu-și face nevoile în casă. Trebuie scos la plimbare. Nu contează că sunt 40 de grade afară sau -20 de grade ori plouă, trebuie să-și facă nevoile. Trebuie să-ți asumi responsabilitatea că poți să faci asta. Dacă vrei neapărat un animal de companie și n-ai timp, mai gândește-te.

Câinele vrea să se joace, așa că să fii pregătit să ai la fel de multă energie ca el. Va căuta să se bage în sufletul său, să vină pe lângă tine când lucrezi, citești, faci mâncare și tot așa. El caută atenție și joacă. Trebuie să fii conștient că trebuie să i le oferi.

Îți trebuie bani să îngrijești un câine

Da, să vorbim deschis despre bani. Și aici nu mă refer neapărat la hrană, ci ia în considerare că un câine are nevoie de vaccinuri anuale, de pastile și alte medicamente împotriva puricilor și căpușelor, de suplimente alimentare și vitamine și chiar de intervenții chirurgicale în anumite situații.

Trebuie să mergi cu el la medic chiar și pentru un simplu control de rutină. Nu știu, dar înainte de a-ți lua un câine, ar fi bine să te interesezi de toate aceste costuri. S-ar putea să-ți dai seama că unele sunt mai costisitoare decât cele umane.

În plus, nu uita și de sterilizare. Există inclusiv o lege care te obligă să îți sterilizezi câinele și să-l microcipezi. Dar cum noi suntem o nație pentru care legea e facultativă de multe ori, cui îi pasă? Și ne mai întrebăm de ce sunt atât de mulți câini comunitari…

Un câine face parte din familia ta, nu-l poți da dacă te-ai săturat de el și nici nu-l poți privi ca pe o jucărie

Ai câinele cât timp i-a fost dat să trăiască. Adică ți-l iei pentru câtă viață are câinele. Trebuie să te gândești serios la acest aspect. Recunosc, am mai văzut pe internet oameni care căutau noi stăpâni pentru câinele lor ba pentru că a apărut un copil în familia lor, ba din motive de sănătate. Ei știu mai bine, dar un câine e un membru al familiei, nu poți să-l abandonezi.

Dacă ai copii, trebuie să știi că nu iei câinele pentru a le oferi o jucărie. Câinele le va fi un partener de joacă, dar nu va accepta să fie chinuit. Apoi, responsabilitatea de a avea grijă de el rămâne tot în sarcina ta, nu va fi a copilului.

Un câine lasă păr, deci dacă ești maniac după curățenie, ia-ți gândul de a avea un câine!

Poți să-i dai tu granule nu știu de care și tot felul de fiole care să întărească firul de păr, degeaba. E un animal și da, lasă păr. Are perioade în care năpârlește și chiar și în afara acestora, tot vei găsi fire de păr. Până și nouă, oamenilor, ne cade părul… deci, dacă ești disperat cu curățenia, să ai în vedere faptul că s-ar putea să îți dai și mai mult de lucru, să stai mereu cu peria de scame și cu aspiratorul după tine.

Cât e mic, în primele luni, câinele își mai face nevoile în casă

Și asta înseamnă că va trebui să stai și să speli după el. Te vei enerva, te vei întreba de ce ți-a trebuit câine și tot așa. E o perioadă care va trece, dar la început nu va fi deloc plăcută. În plus, mușcă și zgârie. Se va educa cu timpul, dar ai nevoie de puțină răbdare.

Câinele latră chiar și când aude cel mai mic zgomot

Voi spune că sunt norocoasă pentru că Argo latră foarte rar și asta înseamnă că nu deranjează vecinii. Când locuiești la bloc, trebuie să te gândești și la ceilalți. Unii s-ar putea să nu fie la fel de mari iubitori de animale ca tine și-atunci ce faci?

E posibil să fii chiar tu deranjat de lătrat, mai ales în acele perioade în care ești cu nervii la pământ. Cred, totuși, că există ceva soluții și pentru asta, întrucât chiar de curând îmi spuneau niște prieteni de-ai mei că au scandal cu vecinii din cauza câinelui și au găsit o soluție la farmacia veterinară. Sper că am reținut corect…

Trebuie să te gândești ce faci cu câinele dacă pleci pentru mai mult timp de acasă

Acum există pensiuni canine, dar asta înseamnă mai mulți bani alocați pentru câine, adică ceea ce spuneam mai sus. Oricum, trebuie să te gândești serios cu cine lași câinele când pleci mai mult timp de-acasă. Și nu mă refer aici la orele în care mergi la serviciu, ci la perioadele în care trebuie să faci deplasări sau să mergi în concediu. S-ar putea să nu-l poți lua cu tine, deci… cu cine îl lași?

Trebuie să fii pregătit să-ți iei rămas bun de la câinele tău pentru totdeauna

Din păcate, câinii au o durată de viață mult mai mică decât a noastră. Asta înseamnă că va trebui să fim pregătiți pentru momentul în care va trebui să ne luăm adio de la acești prieteni minunați. Conștientizarea morții este ceva normal și în privința oamenilor, deci n-ar trebui să te surprindă faptul că da, va trebui ca la un moment dat să te desparți de prietenul tău necuvântător pentru totdeauna, chiar dacă nu îți dorești asta…

 

sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/close-up-pet-lifestyle_20519402.htm#from_view=detail_alsolike

Author