Dacă în luna septembrie era anunțat startul concursului „Ia Românească la Iași”, acum, elevii își așteaptă premiile pentru creativitatea și inspirația cu care au surprins Iașul și ia românească prin eseuri sau fotografie. Festivitatea de premiere va avea loc pe 12 noiembrie. Tot atunci va fi lansată și cartea în care au fost adunate și tipărite toate aceste creații realizate prin ochi de copil.

„A fost o perioadă în care am primit numeroase înscrieri. Din eseurile și fotografiile înscrise, a fost ușor de remarcat modul diferit prin care copiii văd Iașul, ia, tradițiile care ne definesc și ne fac cinste. Fiecare lucrare înscrisă în concurs e unică. E greu să departajezi viziunea unui artist, căci așa i-am considerat pe toți, mici artiști!”, a declarat Antonela Sofronia, președinte al Asociației Furnizorilor de Formare Profesională „Dimitrie Cantemir”.

Ce au avut de făcut elevii care s-au înscris. Bilanțul organizatorilor

Orice elev din municipiul și județul Iași a putut participa la concursul „Ia românească la Iași”. Tot ce trebuia să facă era să realizeze un eseu sau o fotografie prin care să surprindă ia, un obiect vestimentar de tradiție pentru noi, și orașul Iași, unul dintre cele mai frumoase orașe din țară, locul în care s-a născut România.

Concursul a fost organizat de Asociația Furnizorilor de Formare Profesională „Dimitrie Cantemir” și a fost finanțat de Primăria Municipiului Iași.

Organizatorii au primit 50 de eseuri și 37 de fotografii. Nouă elevi vor fi premiați. Vor fi acordate 3 premii pentru ciclul primar, 3 premii pentru ciclul gimnazial și 3 premii pentru ciclul liceal.

„Din feedback-ul de până acum, putem spune că inițiativa a fost primită foarte bine în rândul elevilor. Ne-am dorit să transmitem ideea de apartenență la comunitate și identitate. Ia românească rămâne un simbol al tradiției, al ancestralului. Realizarea acesteia printr-un meșteșug transmis din generație în generație înseamnă continuitate. Vrem ca orice generație să cunoască farmecul de odinioară, iar întoarcerea la rădăcini, chiar și prin astfel de metode mai pe placul elevilor de acum, e o bună oportunitate care ne ajută să facem asta!”, a completat Antonela Sofronia.

Când va avea loc evenimentul de premiere și de lansare a cărții

Asociația Furnizorilor de Formare Profesională „Dimitrie Cantemir” pregătește premierea celor mai atractive și reprezentative eseuri și fotografii pentru data de 12 noiembrie. Evenimentul va avea lor în Sala de Cărămidă de la Palatul Braunstein din Iași.

Invitația organizatorilor este pentru toți profesorii și elevii care au contribuit la realizarea acestei cărți despre ia românească și Iași. Fiecare elev va primi câte un exemplar, astfel încât să-i rămână o amintire pentru totdeauna.

„Vrem să le mulțumim tuturor celor implicați. Fără susținerea Primăriei Iași, care a înțeles oportunitatea activității, și fără suportul și implicarea profesorilor, ne-ar fi fost imposibil să dăm viață acestei idei. De asemenea, le mulțumim elevilor. Ne bucurăm că au avut curaj, că au reușit astfel să-și exprime gândurile, imaginația și emoțiile. Fiecare eseu sau fotografie înscrisă în concurs a fost vocea unui copil. Iar vocile acestora trebuie ascultate, respectate, susținute și încurajate și de acum înainte. Cartea va rămâne pentru totdeauna, iar acest lucru e minunat. Peste ani, își vor aminti cu drag despre „Ia Românească la Iași” și poate vor zâmbi când vor răsfoi paginile și vor da peste creația lor!”, a mai spus Antonela Sofronia, președintele Asociației Furnizorilor de Formare Profesională „Dimitrie Cantemir”, și omul care îi invită mai ales pe profesori și elevi să urmărească activitatea Asociației, întrucât vor mai urma și alte proiecte frumoase, pentru care speră că interesul va fi și mai mare.

 

Puteți urmări proiectele Asociației pe site-ul www.asociatiacantemir.ro și ori de câte ori aveți o idee de proiect, puteți lua legătura cu Antonela Sofronia, astfel încât să dați viață inițiativelor care pun în lumină educația, elevii și profesorii. Detalii găsiți și la numărul de telefon: 0748 687 407.

Author