Specialiștii susțin că primele semne ale onicocriptozei (în termeni medicali) pot apărea de la vârsta de 20-30 de ani, însă, de multe multe ori, dacă durerile sunt minore, persoanele nu își programează o consultație care-i poate „salva” de problemele mult mai grave de mai târziu. Cele mai des întâlnite scuze sunt vârsta (adică nu se admitefaptul că o problemă medicală poate apărea la orice vârstă) și lipsa timpului. Totuși, netrată, unghia încarnată dezvoltă nu doar dureri greu de suportat, ci și posibile alte infecții.
„Cauzele care generează încarnarea unghiei au în vedere, de cele mai multe ori, o pedichiură inadecvat realizată. De exemplu, pentru a evita tăierea colțurilor, de pereferat e ca unghia să fie tăiată pătrat. La fel se întâmplă și în cazul în care suferim un traumatism la picior, cum ar fi să ne lovim la degete. Apoi, știm cât de mult le place femeilor să poarte pantofi cu toc, dar o încălțăminte incomodă, care nu lasă piciorul să respire, este o altă cauză a apariției unghiei încarnate. Genetic, putem vorbi de o astfel de ‹‹moștenire››. E foarte important să ajungem la specialist de la primele dureri, fie ele minore. Daoar astfel putem preîntâmpina infecțiile și complicațiile.”, spune Vasilica Negrii, specialist podolog PODOLIFE.
Cum recunoaștem o eventuală afecțiune a unghiei?
Dacă simțim că ne deranjează unghia de la degetul mare al piciorului (deși afecțiunea poate să apară la oricare deget). Încă de la începutul apariției afecțiunii, durerea e primul semn că nu e în regulă ceva. Apoi, trebuie să urmărim ca unghia să nu se înroșească sau să nu se inflameze. Netratată, unghia acumulează un fel de puroi (însă nu e neapărat obligatoriu ca această „pungă” să apară imediat). Dacă observăm un lichid gălbui în jurul unghiei, e clar că trebuie să ajungem la un specialist podolog pentru a vedea cum putem trata infecția.
„Recomandăm consultul de la bun început pentru că remediile naturiste pe care le cunoaștem cu toții nu dau rezultate pe termen mediu sau lung, doar creează senzația că vindecă. Unghia încarnată implică o procedură complexă ca tratament. Deseori ajung la mine persoane care au încercat ani la rând să-și scoată singure unghiile încarnate. E o traumă chinurile la care se supun singure, când există soluția de a veni la specialist. Așa cum mergem la medic pentru o problemă, cu unghia încarnată ajungem la podolog pentru a avea o diagnosticare corectă și un tratament care să dea rezultate și să nu fie chinuitor.”, completează podologul Vasilica Negrii.
Cum tratăm unghiile încarnate?
Cu cât ajungem mai repede la specialist, șansele de a „tăia răul de la rădăcină”, spune Vasilica, sunt mai mari. În traducere liberă, dacă nu vrem să avem dureri de nesuportat mai târziu, am face bine să ajungem la Podolife de la primele semne ale problemei. Vindecarea definitivă necesită cel puțin două ședințe consecutive, stabilite la un interval de 4-6 săptămâni, fără ca altcineva să intervină pe unghie după prima ședință. Și pentru a fi și mai bine înțeleși, podologul Vasilica Negrii ne-a explicat în detaliu ce înseamnă o „vizită” la Podolife:
• după ce dezinfectăm piciorul, acesta se analizează și se subțiază stratul periunghial. Ce înseamnă acest lucru? Practic, se îndepărtează stratul cheratinos al unghiei pentru ca aceasta să devină subțire și friabilă. Acest fapt ajută la îndepărtare mult mai rapidă a colțului unghiei, astfel încât durerile să fie minore.
• se pulverizează unghia cu soluție keratolitică, o soluție care înmoaie pielea și unghia.
• se îndepărtează impuritățile din jurul și de sub unghie în șanțul perighial, adică locul în care se află colțul încarnat.
• unghia se taie cu un clește special, profesional- mai întâi se taie vârful, apoi lateralele. Colțurile se taie perpendicular cu șanțul periunghial pentru ca unghia să rămână în formă de pătrat (va fi un pătrat rotunjit din pilă), forma recomandată pentru unghie pentru a evita ca aceasta să dezvolte colțuri încarnate.
• se igienizează din nou zona în care „a stat” colțul, totul pentru a evita o nouă infecție sau o simplă inflamație, mai ales dacă se observă formare unei bătături numite „cămașă”, ca urmare a unei fricțiuni ale colțului de piele.
• se pilește unghia cu grijă, întrucât nu trebuie să aibă nicio așchie sau colț.
• Pe zona afectată se aplică tratament cu pansamente provizorii (pentru a vindeca zona) sau permanente (pentru a menține forma colțului, fără ca acesta să crească încarnat).