Dacă ți-ai imaginat vreodată că poți sta minute în șir cu un fluture pe deget, fără ca acesta să se sperie, află că se poate. BeFly Garden din Iași, mai exact din comuna Bârnova, este o afacere lansată de curând de doi tineri din Republica Moldova. Aceștia au adus câteva sute de specii de fluturi din Filipine, Costa Rica sau Africa, le-au amenajat un spațiu adecvat și au făcut o invitație ieșenilor- „haideți să vedeți cât de frumos e în universul flurilor!”.
Cum a venit ideea de a amenaja o grădină cu fluturi și cum ajungi la BeFly Garden
Ideea lui Eugen și a Anastasiei Sapavalov, fondatorii BeFly Garden, nu nouă. O afacere similară au fost lansată în Republica Moldova, în urmă cu doi ani. S-a dovedit a fi un succes. Potrivit declarațiilor făcute într-un interviu pentru ziaruldeiasi.ro, aceștia au observat că grădina din Chișinău era un punct de atracție pentru mulți ieșeni care veneau în vizită. Așa că s-au gândit că Iașul ar fi chiar un loc perfect pentru a avea o grădină cu fluturi.
N-a fost chiar simplu să găsească un loc ferit de zgomotul orașului, situat cumva în inima naturii și care să fie destul de accesibil pentru oricine. Opțiunea finală a fost Nativa Park, un parc de aventură și distracții situat în comuna Bârnova din județul Iași, la maxim 1,5 km distanță de Hanul Trei Sarmale.
Cum e în universul fluturilor
Ușor neașteptat. Pentru că nu te gândești să dai peste fluturi atât de calmi în preajma oamenilor. E ca și cum ar fi dresați să se comporte astfel… indiferent de dimensiune sau tipologie, fluturii de la BeFly Garden te cuceresc. Se așează pe tine, te lasă să-i ții pe deget, să le oferi o felie de portocală (se hrănesc cu nectarul de la portocale) și să-i fotografiezi de-aproape. Nu se sperie, cumva se-apropie să te facă atent. Roiesc în jurul tău ca într-o defilare. Își arată aripile, coloristica, frumusețea.
În universul fluturilor din speciile Morpho helenor, Idea leuconoe, Parthenos sylvia, Papilio rumanzovia, Papilio polytes și Papilio lowi te cuprinde un moment de liniște și încântare. E și un exercițiu de răscolire prin amintiri, prin vremurilor copilăriei în care alergam să prindem fluturi ori de câte ori vedeam unul odihnindu-se pe-o floare. Nu aveam prea mult noroc, mulți se speriau și zburau. Nu și cei de aici. În plus, privind toți fluturii aceștia, mi-am adus aminte și de acele insectare pe care le făceam la școală. Și din care nu lipseau fluturii.
Las link către un reel publicat pe pagina de Facebook a Revistei Insociety:
Care este simbolistica fluturelui
Cel mai adesea, fluturii sunt asimilați speranței, renașterii spirituale, transformării, vieții.
Faptul că au o durată a vieții extrem de redusă trimite la ideea de a ne gândi mai conștient la cât de trecătoare e viața, dar și o invitație la a explora tot ceea ce viața ne oferă. E vorba despre efemeritate, renaștere, dar și șansa de a te reinventa, de a te schimba, de a o lua de la capăt atunci când știi că ai greșit sau pur și simplu îți dorești un nou început.
Există și varianta de a asimila fluturelui simbolul independenței, întrucât acesta e singur pe lume de la bun început… e curaj, deschiderea pentru noi experiențe și aventurarea într-un necunoscut care s-ar putea să-ți aducă doar lucruri bune.