Ce zic în titlu a fost o promisiune pe care mi-am făcut-o la început de an 2025. Și fac asta pentru că în ultimul an și jumătate am avut șansa să revin din nou în sport. Nu pe teren, ci în spate, ca un spirit creativ care face ce face și îi ajută pe alții să fie mai vizibili. Așa cum tot fac de vreo 15 ani pe zona de comunicare și marketing pentru companii. Și repet: „Eu, Alexandra Gugiuman, vreau să povestesc și să mă ocup mai mult despre sport și marketing sportiv!”.
Am vorbit în emisiunea Analiză Finală de la TVR Iași fix despre sport și marketing sportiv
Nu știu prea bine cum funcționează treaba cu manifestarea, dar știu cum funcționează cea cu recunoștința. Nu ratez niciun prilej prin care îmi spun cât sunt de recunoscătoare pentru tot ce mi se întâmplă. Bun, rău, nici nu contează, că viața-i cu de toate doar… dar când mi-am zis eu că vreau să mă axez pe marketing sportiv în 2025, sincer, nu era prea multă claritate în mintea mea. Nici acum nu e, dar nu pun presiune, toate la timpul lor. Am norocul unor clienți care au acceptat încă de anul trecut să se promoveze și prin sport, cum e prăjitoria de cafea Maison du Cafe, așa că tot mă urnesc ușor-ușor.
Dacă pe la final de noiembrie eram invitată la Radio Hit să vorbesc în emisiunea lui Narcis Pohoață despre sport și marketing sportiv, luna ianuarie mi-a făcut o surpriză și mai mare: invitația la TVR Iași. Doar câtorva membri din familie le-am zis că în decembrie, în timp ce mă uitam eu câteva știri de pe TVR Iași, mi-am zis „dar oare eu când voi ajunge la TVR Iași?”. A fost gândul. Dorința. Proiecția. Și apoi invitașia Mariei Florea, în emisiunea Analiza Finală.
„Cine e Alexandra Gugiuman de o califică să vorbească despre sport și marketing sportiv?”, a fost prima întrebare pe care jurnalista Maria Florea mi-a adresat-o. „Sunt un om simplu”, așa am început. Urmând apoi să spun că am făcut baschet de performanță în perioada junioratului, că am acceptat șansa pe care mi-au oferit-o fosta mea antrenoare, Emilia Marian, și domnul director al clubului CS Politehnica Iași, Vasile Manole, de a mă ocupa voluntar de proaspăt reînființata echipă de baschet feminin din Iași, de imaginea acesteia.
Da, căci asta mi-a stârnit din nou emoțiile sportului și m-a făcut cu adevărat să spun că marketing sportiv vreau să fac de acum înainte și chiar am avut câteva acțiuni tare simpatice (evenimentul de prezentare, jucăriile pentru copii, promovarea baschetului la diferite festivaluri din Iași, lansarea cardului de suporter-partener etc). Pasionată de sport am fost mereu, doar că să spunem că m-am rătăcit un pic pe traseu. Sau nu, totul s-a întâmplat la momentul potrivit.
Și am căutat să studiez mai mult acest domeniu. Așa am urmat cursul lui Radu Restivan, despre marketing în industria sportului. Radu are una dintre cele mai mișto agenții de marketing sportiv din țară, e un tip super fain și omul care îți poate povesti la orice oră cât de mișto e să alergi. Are și o aplicație în acest sens, Alergado. Cursurile erau făcute sub umbrela Skillab, deci dacă vă bate gândul, vi-l recomand.

Și cam așa am pornit eu, Alexandra Gugiuman, din nou pe acest drum… dacă e greu? Da. În Iași, cel puțin. Și e greu pentru că în Iași, s-o spunem drept, c-am spus-o și în emisiune, nu prea știm să promovăm rezultatele din sport și la sporturile de echipă stăm prost tare. Încurajator? Sincer, pentru mine, Alexandra Gugiuman, nu prea… pentru că atâta vreme cât nu există mentalitatea, crezul că e necesar să promovezi sportul în mod real și nu aloci bani pentru treaba asta, deja e o problemă. Mă refer la cluburile sportive aici. Dar poate-i timpul să existe și altă abordare. Una care să-i facă pe ieșeni să fie din nou interesați de sport. Cum? Mergi tu înspre ei, n-aștepți ca ei să-ți bată la ușă.
Long story, dar de asta zic că într-adevăr îmi doresc să vorbesc mai mult despre sport și marketing sportiv. Și până va fi gata portalul media pe care l-am gândit în acest sens, dedicat exclusiv sportului din Iași, mai zăbovesc pe-aici, prin editoriale, ca să vă zăpăcesc despre sport.
Bun, dar marketingul sportiv e numai pentru cluburi?
Nici pe departe. Ce-am învățat de la Radu Restivan a fost adevărata „lumină”: sunt infinite oportunitățile prin care companiile se pot promova prin sport, altele decât sponsorhip-ul pe care îl știe toată lumea. Și aici s-a făcut acel „click” pentru mine. Compania doar trebuie să vrea treaba asta și să mă caute. Pe mine sau pe oricare altcineva care face marketing sportiv, care vine cu idei, care face propuneri, care e creativ din cale-afară în direcția asta și care știe că iubește sportul. Pentru că, să fim serioși, dacă marketing poți face pentru clienți din orice domeniu fără să iubești neapărat domeniul în care ei activează, la marketing sportiv e un pic diferit. E cu emoții. Trebuie să simți tot ce transmite. Și mai trebuie să știi cum poți transmite asta prin sport.
Gata, că am pălăvrăgit cam mult… mai las cuvinte și pentru următorul editorial, care va fi mai aplicat, vă asigur. Până atunci, sper că ați aflat de pe pagina de Facebook Revista InSociety că am pornit un #JurnalDeAlergătorAmator, pe care îl voi pune și pe www.insociety.ro . „Să mă apuc de alergat!” a fost un alt obiectiv trecut pentru 2025. Și uite că a trecut deja prima săptămână și primii 20 de km alergați nu cu forța, ci cu convingere, dorință și prezență permanentă în cele câteva zeci de minute de alergare.