Un festival inedit pentru Iași, o invitație a comunității LGBTQ ieșene de „a cunoaște mai bine persoanele din această comunitate, să interacționeze și să afle ce înseamnă un Pride. De asemenea, organizatorii îți doresc să construiască o punte între comunitatea LGBTQ locală și celelalte comunități active din oraș”, se arată în comunicatul de presă transmis. O invitație de a-i cunoaște prin artă, având în vedere seria de evenimente pe care comunitatea le-a pregătit pentru perioada 10 septembrie- 1 octombrie. Potrivit aceluiași comunicat, „startul se va da vineri seară, 10 septembrie, la Acaju, unde oamenii sunt invitați la deschiderea oficială a festivalului Iași Pride 2021. Weekend-ul continuă sâmbătă, cu vernisajul expoziției „Istorii queer reunite”, la galeria de artă „N. Tonitza” și duminică, cu un concert de queer covers de la Cosmin Vaman și Alexandra Andrei, la Gist. Programul festivalului va continua în următoarele aproximativ trei săptămâni, cu o diversitate de evenimente care includ: proiecții de filme, concerte, discuții pe teme de sănătate mintală și sexuală în comunitatea LGBTQ, discuții despre feminism intersecțional, performance cu drag queens și voguing, testări HIV gratuite, yoga, petrecere Pride”. Programul întreg îl găsiți aici: https://riseout.ro/ro/iasi-pride/
Festivalul Iași Pride 2021 este organizat de Asociația Rise OUT și sponsorizat de Amazon, Accenture, Asociația MozaiQ, Cercul Donatorilor Bruxelles, cu sprijinul Showberry, Bad Unicorn, Câmp de maci, Acaju, Gist, CUIB, Gramma Wines, Merlin’s Vitamin Aqua, Subsign, WINK Public Multimedia și Radio Guerrilla. Membrii asociației organizează acest festival în primul rând pentru ca oamenii din comunitate să nu ne mai simtă îndepărtați de ceea ce înseamnă viață și cultură queer, militând în același timp pentru vizibilitate și incluziune pe plan local.
„Cuvântul pride înseamnă mândrie, însă îi este dat dublul sens de demnitate, deoarece Iași Pride este un festival care exprimă demnitatea comunității LGBTQ. E momentul să facem un pas înainte”, spun organizatorii.
Asociația Rise OUT, este primul ONG dedicat comunității LGBTQ din Iași și, potrivit site-ului oficial al organizației, povestea Asociației a început la finalul anului 2016, atunci când „ne-am format ca un grup de inițiativă grassroots care își propunea să realizeze proiecte pentru persoanele din comunitatea LGBTQ din Iași, România. În 2020, Rise OUT s-a înființat ca prima asociație non-guvernamentală LGBTQ din Iași, care continuă munca pentru comunitatea locală și își propune să contribuie la un viitor mai echitabil pentru membrii săi. Numele „Rise OUT” s-a născut dintr-o dorință de a împuternici comunitatea LGBTQ locală și de a face apel la acceptare și vizibilitate.”.
Membrii asociației organizează acest festival în primul rând pentru ca oamenii din comunitate să nu ne mai simtă îndepărtați de ceea ce înseamnă viață și cultură queer, militând în același timp pentru vizibilitate și incluziune pe plan local. „Cuvântul pride înseamnă mândrie, însă îi este dat dublul sens de demnitate, deoarece Iași Pride este un festival care exprimă demnitatea comunității LGBTQ. E momentul să facem un pas înainte”, spun organizatorii.
***La final, îmi permit să las și un interviu pe care l-am făcut în urmă cu ceva timp, cu Alex Andronic, care a mărturisit întregii lumi că este gay în cartea „Confuz”: https://insociety.ro/interviu/scriitorul-alex-andronic-de-la-confesiunea-ca-e-gay-din-confuz-la-depresia-si-tentativele-de-suicid-marturisite-in-epitaf-oamenii-nu-te-pot-rani-cu-ceea/ . Alex a fost contributor al www.insociety.ro la începuturile revistei.***