De mică obișnuia să „mâzgâlească” sau cel puțin așa-i povestește mama sa. „Mereu trebuia să am creionul în mână”, spune Oana Onofrei, designerul de interior pentru care să transforme în povești orice locuință sau birou nu e deloc o întâmplare, ci mai degrabă cursul firesc al unui parcurs care a început la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași și a continuat cu secția de Design de Interior din cadrul universității „George Enescu” și Facultatea de Arhitectură. Propria cameră de adolescentă i-a fost prima schiță și primul proiect realizat. Nu i-a fost deloc greu să-și pună-n practică ideile și imaginația, mai ales că se documenta pe îndelete despre tot ceea ce era la modă în domeniu din revistele de specialitate la care era abonată mama sa. „Abia așteptam să vină ziua în care poștașul aducea revista acasă. Erau tot felul de articole despre cum să-ți amenajezi casa ușor și eficient și acestea mi-au stârnit interesul pentru interioare.”, își amintește Oana Onofrei.
Dacă s-ar întâlni azi cu Oana de acum cinci ani, i-ar spune să muncească mai mult pentru visul ei și să creadă în ea. Și nu-i de mirare, având în vedere obiectivul măreț pe care și l-a trasat- „Îmi doresc să ajung în top cinci din lume!”. Sigur va avea nevoie de ambiția, perseverența și perfecționismul, trăsături pe care mi le-a subliniat atunci când i-am cerut să se definească în trei cuvinte. Și-a ales o profesie tare faină, care cu siguranță se află în topul celor mai frumoase meserii, însă desingul de interior nu-i deloc atât de simplu pe cât pare. „Are multe hopuri, însă e al naibii de frumos, ai nevoie de preseverență și dorință mare de reușită!”, precizează Oana, conștientă fiind că tehnică fără imaginație nu prea se poate, așa că ideal e să exite o balanță între cele două noțiuni, căci fără studiu nu poți avea imaginație, fără dorința de a evolua nu poți avea rezultate. Deci, totul e construit într-un echilibru perfect. E ca un ansamblu din care nu ai voie să scoți vreo piesă fără a ști dinainte cu ce înlocuiești.
„Inspirația sunt chiar clienții mei, poveștile și dorințele lor de a avea ‹căldura de acasă›. Locuința trebuie să fie în acord cu felul lor de a fi, să-i reprezinte. Eu trebuie să-i înțeleg foarte bine înainte de a le prezenta viziunea. Mă inspiră natura, formele pe care le poți găsi în natură, combinația de materiale. Tot ce ne înconjoară poate deveni o sursă de inspirație pentru orice creativ.
Îi urmărește cu interes pe Phillipe Stark, „un rebel neobosit al lumii, care consideră că este de datoria sa să împărtășească viziunea sa etică unei planete mai echitabile, creează locuri și obiecte neconvenționale ale căror scop este să fie bun înainte de a fi frumos”, Jean-Louis Deniot, unul dintre cei mai buni designeri de interior din lume, care s-a remarcat prin „stilul său spontan și magic, ușor recunoscut prin interioarele sale eclectice, în care amestecă antichități cu un fler modern” și pe Barbara Barry, ale cărei amenajări se definesc prin „simplitate, subtilitate, calm și farmec”. Când vine vorba despre publcații, Oana îmi precizează că răsfoiește www.elledecoration.co.uk , www.architecturaldigest.com și www.igloo.ro, reviste extrem de utile pentru oricare dintre noi.
„Fetiței Oana” i-au plăcut culorile încă din copilărie. Mereu s-a diferențiat prin atitudine și stilul pe care-și punea amprenta. Ieșea din tipare și nu o făcea într-un mod ostentativ, care deraja. Era felul ei de a transmite celor din jur că e artist. Pentru ea, fascinant era să vadă că reușește să combine culorile, lucru pe care cel mai probabil l-a transmit și fiicei sale care, la un an și jumătate nu lasă creioanele colorate din mână. Deși remodela piese vestimentare când era adolescentă, faptul că e „fixistă și perfecționistă” i-a fost ghid în alegerea designului tehnic în detrimentul celui vestimentar. Nu regretă alegerea sub nicio formă, chiar dacă de-a lungul timpului, viața i-a fost cu suișuri și coborâșuri și a făcut-o să fie într-o continuă forfotă și căutare… până în anul cinci de facultate (Arhitectură), când a fost „șocul” sau semnul că asta trebuie să facă, oricât de greu i-ar fi și oricât de mult ar trebui să muncească pentru a fi din ce în ce mai bună.
Alexandra Gugiuman, InSociety: Cum arată profilul clienților pe care i-ai avut până acum, Oana?
Oana Onofrei, OnOff Design: Sunt oameni care vor să se simtă bine când ajung acasă. Căminul trebuie să le ofere acea relaxare de care au nevoie după o zi de muncă, din care n-a lipsit agitația sau stresul. Acasă trebuie să fie armonie și liniște, un loc în care să ne facă plăcere să revenim. Ultima perioadă și vremurile pandemice i-au făcut pe oameni să conștientizeze cât de important este să aibă un spațiu bine amenajat, iar ochiul unui designer de interior asta face- scoate în evidență chiar și cel mai umbrit spațiu.
„Spațiile în care locuim trebuie să ne definească pe noi în totalitate. De ce se numește ‹acasă›? Pentru că acolo e locul în care personalitatea noastră își găsește liniștea.”
Sunt pretențioși românii?
Oana Onofrei: Sunt un pic pretențioși, își doresc în general lucruri frumoase și de calitate, dar nu au bugetul necesar. Sau uneori, deși avem o gamă largă de magazine cu produse pentru amenajări interioare, parcă nu sunt îndeajuns pentru a-i mulțumi.
Ce ar trebui să știm atunci când dorim să renovăm o locuință?
Oana Onofrei: Este un proces destul de lung, cu multe operațiuni, de la planurile electrice și ale mobilierului până la ergonomia întregului spațiu și o cât mai bună eficientizare a acestuia. Pentru succesul unui proiect de renovare a locuinței întotdeauna este de preferat să apelezi la un specialist. Am avut mulți clienți care au regretat că nu au apelat din stadiu de „gândire” la renovarea locuinței lor.
De ce ar trebui să apelăm la un designer de interior și care sunt motivele pentru care încă nu avem suficient de dezvoltată această practică? Adică recurgem la specialiști în multe privințe, însă când vine vorba despre cum să armonizăm o încăpere credem că ne pricepem, că am plăti fără rost un designer de interior…
Oana Onofrei: Unii consideră că știu ei mai bine, dar își dau seam că nu prea știu în momentul în care nu prea mai au ce să remedieze… Un designer de interior nu e un bau-bau care vrea să-ți ia banii pe „nimic”, cum încă mai cred mulți. Un designer de interior este un artist prin definiție, găsește soluții pe care este posibil ca un om să nu le poată vizualiza, cunoaște foarte bine regulile de bază în amenajarea interioarelor și va transpune personalitatea ta în locuință și în idei încorporate într-un design de interior plăcut, coerent. Mai mult decât atât, designerul te ajută să economisești bani. Astfel, poate tu vrei să îți cumperi anumite produse, corpuri de mobilier, dar nu se potrivesc, mai mult încurcă sau pur și simplu nu încap în spațiul respectiv. Un designer te va ajuta să găsești cea mai bună soluție și vei economisi inclusiv timp.
E vreun tips pe care ni-l oferi și de care ar trebui să ținem cont atunci când ne dorim să reamenajăm un spațiu?
Oana Onofrei: Nu trebuie să facem rabat de la calitate. Este o vorbă din popor care spune că „ieftin nu rezistă, gratis nu există”. Trebuie ținut cont de calitatea produselor. Statistic vorbind, un individ își face renovarea casei aproximativ o dată la 10 ani, dacă nu chiar mai mult (în funcție de buget). De aceea, eu cred că sistemul electric și instalațiile sunt cele mai importante dintr-o locuință (implicând cablurile, circuitele etc.). Apoi, ușile și parchetul, baia și mobila pentru bucătărie. Acestea sunt elemente din locuință pe care procesul de reamenajare implică mult mai multe costuri și cred că trebuie să fie de cea mai bună calitate.
Avem de amenajat o locuință. Care e elementul de la care ar trebui să pornim?
Oana Onofrei: Trebuie ținut cont de ceea ce își dorește fiecare. Trebuie să iei fiecare cameră în parte și să notezi pe hârtie ceea ce vrei să fie în ea și ce nu. De acolo începe să prindă contur ușor-ușor, se continuă cu stilul ales, culorile etc. Dacă ne referim la partea reală, așa cum precizam și anterior, cred că trebuie pornit de la sistemul electric, el se leagă cu partea de amenajare, dar este un punct care nu se poate schimba la fel de ușor precum un pat. Personal, înainte de toate îmi ascult clienții, ca un psiholog. Trebuie să îi înțeleg, să observ ce își doresc, astfel încât să-mi dau seama cum îi pot ajuta mai bine.
În amenajările interioare e ca în modă? Adică ținem sau nu cont de treduri?
Oana Onofrei: Și da, și nu. Trebuie urmată inovația tehnologică pe care o aduce „trendul”. Acum sunt mult mai multe tehnici prin care se poate face o amenajare sau produs. În amenajarea unei locuințe trebuie urmat ceea ce te definește pe tine, ca individ.
Care e sfatul pe care-l dai celor care au în vedere să se apuce de renovarea locuinței?
Oana Onofrei: Să mă contacteze înainte de a începe amenajarea (râde). Serios vorbind, ar trebui să începem să renunțăm la mituri. Nu avem cum să le știm pe toate și să le facem și bine. Se spune că e scump să apelezi la un designer de interior, însă în acest domeniu, la final, nota de plată s-ar putea să fie mult mai scumpă decât ai fi crezut că poți economisi. A amenaja o casă e un întreg proces ce implică mai ales timp de execuție. De aceea, un proiect poate varia de la zece zile la săptămâni întregi, în funcție de complexitate. Asta e bine de știut pentru că e nevoie de răbdare și încredere din partea clienților.
***Pe Oana Onofrei o găsiți pe Facebook, OnOff Design sau telefonic, pe whatsapp: 0787602870. Momentan, are în lucru site-ul de prezentare și speră ca până la finalul anului să reușească să pună la punct și un site cu vânzare de produse de amenajări interioare.***
***proiecte finalizate***