Pianul celebrului anticar Grumăzescu „se aude”, din luna iulie, pe str. Elena Doamna, nr.39A, la adresa pe care se află situată una dintre cele mai cunoscute case restaurate în regim privat, Casa Iosef Zoller (povestea casei o puteți citi aici: https://insociety.ro/discover/casa-iosef-zoller-bijuteria-arhitecturala-renascuta-din-ruinele-iasului-contemporan/). Vechi de peste 100 de ani, pianul a stat pe scena Casei de Cultură „Ion Creangă” din Tg. Neamț, de unde a fost transportat la Iași, după ce avocata Gianina Vera Poroșnicu, noul proprietar, a stat și a povestit cu soția dlui Grumăzescu și a reușit să o convingă că trebuie să readucă pianul la Iași. Aceasta nu este singura piesă de colecție achiziționată de către avocata Poroșnicu, pasiunea pentru „lucrurile vechi” fiind o moștenită de la tatăl său.

„Este un pian cu o valoarea sentimentală și va fi expus în curtea Casei Iosef Zoller 1912 pentru a putea fi admirat de trecători. Deși de doi ani aparținea Casei de Cultură din Tg. Neamț, fiind <martorul> mai multor evenimente, din această vară, pianul se află acasă, la Iași. Pianul este funcțional, însă specialiștii se vor ocupa de întreg procesul de acordare și restaurare de care are nevoie. Pe strada Lăpușneanu, la Anticariatul dlui Grumăzescu, pianul era piesa centrală, soția sa avea momente în care cânta la pian și, dacă îmi aduc bine aminte, era utilizat chiar și la diferite serate sau evenimente pe care dl. Grumăzescu le organiza.”, a menționat avocatul Gianina Vera Poroșnicu, noul proprietar al pianului.

Interesant ar fi ca Gianina Vera Poroșnicu, după ce va restaura pianul, să reușească să-l aducă pe copilul-minune al pianului, Fabiani Priscina, să susțină un recital pe acordurile acestui pian peste care timpul a scris atât de multe povești. Fabiani Priscina este unul dintre cazurile celebre de care s-a ocupat avocata Poroșnicu, în trecut, într-un dosar în care copilul a rămas orfan de ambii părinți. Vă lăsăm aici un articol prin intermediul căruia puteți afla mai multe despre Fabiani Priscina, copilul din Petroșani, invitat să cânte pe aceeași scenă cu Andrea Bocelli- https://www.mediafax.ro/social/fabiani-pricsina-cel-bun-tanar-pianist-lume-zi-e-dat-dumnezeu-ziua-rad-e-una-pierduta-povestea-copilului-14-ani-orfan-vrea-vindece-lumea-talentul-interviu-video-16969209

sursa foto: avocat Gianina Vera Poroșnicu

 

Author