Contents
„A fost o șansă să navighez cu un astfel de om, se întâmplă o dată în viață să ai lângă tine un model de viață și un mare profesionist. Comandantul, când i-am spus că îmi doresc propria agenție de crewing, mi-a dat un singur sfat: să am mare grijă ce navigatori voi trimite pe mare, căci ei sunt ambasadorii României și orice s-ar întâmpla, în joc e numele țării!”
„Din tribune nu se poate face nimic. Dacă nu îți pui echipamentul de joc și te antrenezi doar din gura, fără să faci ceva, nu schmbi nimic. Eu vreau ca băiatul meu să rămână în Constanța, nu să-și dorească să plece. Constanța trebuie să fie ca un magnet pentru oameni!”
 „Lui Dumnezeu îi mulțumesc pentru tot. El a știut cum să facă în așa fel încât să-mi deschidă niște oportunități. Meritul meu a fost că am fost isteț. Nu cred în lucruri întâmplătoare, cred în șanse pe care le valorifici sau nu. Dumnezeu mi-a dat familia și jobul. Nu cred că trebuie să stai să îți pice ceva din cer, dar când universul îți deschide uși, intri! Și tot lui Dumnezeu îi mulțumesc pentru că m-a ținut în viață atunci când am avut un accident cumplit pe mare. Pe mare, chiar se moare! Marea nu iartă. Nu îți permite greșeli. De aceea, navigatorii fac în permanență exerciții de incendiu, de salvare, de abandon. Sunt mereu trainuiți. Marinăria e mai grea decât milităria. Marinarii funcționează ca niște ceasuri elvețiene.”„Am pornit acest business și din dorința ca aceștia să nu mai dea șpagă pentru a pleca pe mare. Da, e un cuvânt care deranjează, dar e o realitate care persistă de decenii. Noi nu acceptăm nici măcar un leu. Pe noi ne plătesc partenerii. Stargate Crewing Agency e dorința mea ca alții să nu treacă prin experiența personală prin care eu am trecut. Suntem foarte vigilenți la ceea ce se întâmplă și vă spun sincer că, în cazul în care navigatorii observă astfel de situații, îi încurajăm să îi ‹‹dea în gât›› pe cei care se murdăresc cu astfel de chestii. Armatorii ne plătesc și pe noi, și pe navigatori. Navigatorii trebuie să fie ca o familie. Cum să iei șpagă de la un membru al familiei, de la un coleg?”
„Excelența nu ne-o poate lua nimeni, niciodată. După atâția ani de experiență, le spun tinerilor să exceleze în orice ar alege să facă și să aibă grijă să aleagă un mediu care să le permită să exceleze. Cred în aptitudinile native ale românilor. Un om stăpân pe ceea ce știe nu va accepta mediocritatea. De aceea, trebuie să căutăm întotdeauna să ne perfecționăm și să promovăm excelența. În caz contrar, mediocritatea ne va mânca!”, încheie Ionuț RUSU, managerul Stargate Crewing Agency.

               „Marea nu iartă!”, e începutul unui dialog de vreo două ore cu Ionuț Rusu, managerul Stargate Crewing Agency, una dintre cele mai cunoscute agenții din domeniu, de la noi din țară. Cu un marinar în familie (cumnat-miu, absolvent al Liceului de Marină), îmi dau seama că n-am discutat niciodată despre provocările unei meserii care nu relevă prea multe lucruri, mai ales dacă nu suntem născuți la malul mării. Totul e diferit față de ceea ce vedem în filme, deși Ionuț Rusu îmi confirmă că pirații sunt cât se poate de reali și că, în unele porturi din estul îndepărtat, mai trist e să vezi cum ziua, poliția de coastă e justițiară, iar noaptea acționează ca veritabili mercenari. A trăit și el experiențe „de povestit”. Era cât pe ce să-și piardă o mână într-o „ambuscadă” cu cei care n-au un ochi acoperit, așa cum știm noi din filme și esene animate, dar care sunt extrem de periculoși.

                    „Am avut ambiția de a dovedi că poți pleca pe mare și fără să dai șpagă!”, spune Ionuț Rusu, surprinzător pentru unii, dar nu și pentru el. Provenind dintr-o familie de oameni simpli, i-ar fi plăcut să urmeze facultatea la Galați, la Construcții navale, însă și-a dat seama că le-ar fi fost un efort financiar mult prea mare pentru ei. Așa că a rămas în Constanța, unde a terminat Universitatea Maritimă, secția Navigație. Voia să plece pe mare, mereu a simțit o legătură cu marea, însă fără șpagă, cu greu reușeai să pleci. De două ori a fost păcălit, în sensul că a dat șpagă, dar tot nu a plecat. De-abia a treia oară a reușit, când n-a mai dat niciun ban, dar și-a jurat că va face tot posibilul pentru ca alți marinari să nu mai treacă prin astfel de „umilințe”, cum le-a memorat el… așa s-a născut visul de a avea propria agenție de crewing. Cinci ani a stat pe mare. Cinci ani în care a strâns din dinți și a visat. Cinci ani în care a trebuit să strângă și banii împrumutați pentru șpăgile de la început. Cinci ani în care a avut un mentor pe care nu îl va uita niciodată și căruia i-a cerut sfatul atunci când a luat decizia de a înființa propria agenție de crewing: un comandant la vreo 70 de ani, genul de om de la care ai de învățat sfaturi pentru o viață. El i-a insuflat crezul pentru corectitudine și i-a arătat ce înseamnă să vorbești cu respect cu oricine.

„A fost o șansă să navighez cu un astfel de om, se întâmplă o dată în viață să ai lângă tine un model de viață și un mare profesionist. Comandantul, când i-am spus că îmi doresc propria agenție de crewing, mi-a dat un singur sfat: să am mare grijă ce navigatori voi trimite pe mare, căci ei sunt ambasadorii României și orice s-ar întâmpla, în joc e numele țării!”

                      La doar 28 de ani, Ionuț Rusu a riscat totul. A avut curaj, calitate pe care ar vrea ca și fiul său să o moștenească. În Constanța, omul de afaceri e incomod tocmai prin felul direct de a spune lucrurilor pe nume. Știm că adevărul nu e pe placul tuturor, dar Ionuț Rusu recunoaște că și-a câștigat dreptul de a spune „nu!”, așa că n-are de gând să schimbe franchețea care îl caracterizează. În pandemie, a venit în sprijinul medicilor de familie și a lansat o campanie prin care a ajuns în timp real la aceștia. A fost voluntariat pur, o lecție de empatie, dar și maniera prin care i s-a confirmat încă o dată cât de sensibil și plin de lipsuri este sistemul românesc. Implicarea politică a venit firesc, după ani în care a stat pe margine și și-a dat seama că nu poți să schimbi ceva dacă nu ești pe teren. L-am întrebat ce l-ar face pe un milionar să intre în politică și mi-a răspuns că nu mai vrea să vadă oameni nefericiți, că vrea să lase lucruri după el. Ba mai mult, s-a săturat să vadă multă mediocritate, adică nu mai vrea să fie condus de proști. Nu caută contracte cu statul, n-are cum să aibă contracte cu statul fiindcă armatorii sunt din străinătate.

„Din tribune nu se poate face nimic. Dacă nu îți pui echipamentul de joc și te antrenezi doar din gura, fără să faci ceva, nu schmbi nimic. Eu vreau ca băiatul meu să rămână în Constanța, nu să-și dorească să plece. Constanța trebuie să fie ca un magnet pentru oameni!”

 

                  Primii bani i-a făcut în anii 90’, după ce terminase clasa a opta. Îmbutelia Brifcor. Cu banii câștigați și-a cumpărat primii pantaloni din Piața Griviței. De atunci, mereu a lucrat când a avut ocazia. L-a împins nevoia, mai mult. Dar s-a descurcat, așa cum s-au descurcat mulți dintre cei din generația din care face parte. E un om de echipă, nu crede în liderul suprem și niciodată n-a fost de acord cu ideea că „nu se poate”. Are și o explicație… „toți spun că nu se poate până vine un nebun și arată că se poate. Dacă ne-am fi ghidat după astfel de principii de-a lungul timpului, am fi rămas la același nivel al evoluției. Am fi stagnat și atât!”, spune managerul Ionuț Rusu. Muncește mult, e pasionat de gadget-uri, e mereu la curent cu ultimele apariții din domeniu și iubește la nebunie animalele (toate animalele pe care le are le-a adoptat de pe stradă: două pisici care adună și alte pisici și un câine, Gral, despre care inițial a crezut că e băiat și pe care l-a salvat de furia altor câini).

 

„Lui Dumnezeu îi mulțumesc pentru tot. El a știut cum să facă în așa fel încât să-mi deschidă niște oportunități. Meritul meu a fost că am fost isteț. Nu cred în lucruri întâmplătoare, cred în șanse pe care le valorifici sau nu. Dumnezeu mi-a dat familia și jobul. Nu cred că trebuie să stai să îți pice ceva din cer, dar când universul îți deschide uși, intri! Și tot lui Dumnezeu îi mulțumesc pentru că m-a ținut în viață atunci când am avut un accident cumplit pe mare. Pe mare, chiar se moare! Marea nu iartă. Nu îți permite greșeli. De aceea, navigatorii fac în permanență exerciții de incendiu, de salvare, de abandon. Sunt mereu trainuiți. Marinăria e mai grea decât milităria. Marinarii funcționează ca niște ceasuri elvețiene.”

 

             Începuturile Stargate Crewing Agency și le amintește cu emoție. Se întâmpla în 2004. Avea doar 28 de ani, iar soția i-a fost cel mai de preț suport. L-a încurajat și a crezut că poate ajunge departe. A pornit afacerea în doi oameni, iar acum, echipa înseamnă 16 oameni. Fiecare coleg care a venit a rămas, iar Ionuț Rusu știe că fără suportul colegilor (familia sa, cum le spune), nimic din ce este azi nu ar fi fost. A riscat totul pe o carte, pe un vis la care s-a gândit de prima dată în care a pus picorul pe punte. A „mirosit” oportunitatea și s-a aventurat. N-avea ce să piardă, știa că poate face mult mai multe decât piața oferea la acel moment. Primul contract a fost încheiat cu una dintre cele mai mari companii din Germania. I s-a dat o speță aproape imposibilă pe care a rezolvat-o. Așa i-a câștigat. Practic, reușea să aibă o primă victorie în pariul pe care l-a făcut cu el însuși: să reușească să introducă români pe piața de crewing. De atunci au trecut 16 ani, iar prezentul arată mult mai bine decât și l-a închipuit. Stargate Crewing Agency a ajuns de la un credit bancar din urmă cu 16 ani și un birou închiriat la o cifră de afaceri de milioane de euro, un sediu propriu și peste 5000 de navigatori trimiși pe mare până în prezent. În momentele de cumpănă, în timp ce alții închid, Ionuț Rusu a riscat. La economiile strânse a mai făcut două împrumuturi și și-a extins sediul companiei, fiind singura firmă de crewing care a construit un sediu de la zero. Acest lucru i-a adus patru noi parteneri. Era în perioada 2016-2017. A fost o consecință firească și a investițiilor continue pe care le face în PR, marketing și tehnologie, domenii pe care le vede indispensabile activității Stargate.

„Am pornit acest business și din dorința ca aceștia să nu mai dea șpagă pentru a pleca pe mare. Da, e un cuvânt care deranjează, dar e o realitate care persistă de decenii. Noi nu acceptăm nici măcar un leu. Pe noi ne plătesc partenerii. Stargate Crewing Agency e dorința mea ca alții să nu treacă prin experiența personală prin care eu am trecut. Suntem foarte vigilenți la ceea ce se întâmplă și vă spun sincer că, în cazul în care navigatorii observă astfel de situații, îi încurajăm să îi ‹‹dea în gât›› pe cei care se murdăresc cu astfel de chestii. Armatorii ne plătesc și pe noi, și pe navigatori. Navigatorii trebuie să fie ca o familie. Cum să iei șpagă de la un membru al familiei, de la un coleg?”

 

                     Ionuț Rusu pune mare preț pe excelență. E convins că excelența nu ne-o poate lua nimeni, așa că l-am întrebat, spre finalul discuției noastre, ce sfat le-ar da tinerilor ușor descumpăniți azi, mai ales că a recunoscut că nu știe dacă, la timpurile de acum, ar fi avut același traseu de succes. Da, n-ar fi renunțat, căci lui nu-i place să lase lucrurile neduse la final, dar nu știe ce ar fi fost. Are noroc că e un tip entuziast, spune el, și că are acest har aparte de a transmite entuziasmul lui și altora. Ar vrea ca marinăria să fie mult mai promovată și la nivel național, iar statul să aloce o atenție sporită acestui domeniu, inclusiv printr-o direcție specială în cadrul Ministerului, așa cum se întâmplă la alții. Pe viitor, Stargate Crewing Agency își propune să aibă propriul centru de pregătire. Și-a câștigat de mult timp locul în piață și va continua să execeleze… adică să performeze de la an la an, să aplice fix sfatul pe care managerul Ionuț Rusu îl are pentru tinerii generației de azi, semn că niciodată nu e suficient ceea ce știi pentru a te considera cel mai bun.

„Excelența nu ne-o poate lua nimeni, niciodată. După atâția ani de experiență, le spun tinerilor să exceleze în orice ar alege să facă și să aibă grijă să aleagă un mediu care să le permită să exceleze. Cred în aptitudinile native ale românilor. Un om stăpân pe ceea ce știe nu va accepta mediocritatea. De aceea, trebuie să căutăm întotdeauna să ne perfecționăm și să promovăm excelența. În caz contrar, mediocritatea ne va mânca!”, încheie Ionuț RUSU, managerul Stargate Crewing Agency.

***fotografie de la lansarea noului sediu Stargate Crewing Agency, din 2018, eveniment la care echipa Stargate a avut alături majoritatea partenerilor, o surpriză, de altfel, și un semn de recunoaștere a excelentei colaborări***

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul companiei: www.stargatecrewing.ro

sursa foto: arhivă personală

Author