Asociația Dimitrie Cantemir a lansat o provocare pentru elevi și îi invită să se înscrie la concursul de eseuri și fotografie despre ia românească și municipiul Iași. Prin proiectul „Ia românească la Iași”, finanțat de Primăria Iași, reprezentanții Asociației Dimitrie Cantemir spun că își doresc să îi facă pe elevi să descopere și mai mult tradiția și istoria ieșeană, precum și simbolurile care ne definesc ca popor.
„Copiii și adolescenții mi-au dovedit de multe ori că au o imaginație aparte, că văd lucrurile printr-un filtru pe care noi, adulții, deseori îl omitem: filtrul inocenței, frumosului și bucuriei. este un proiect prin care ne propunem să avem un număr de 50 de eseuri despre Iași, eseuri care vor fi integrate într-un album prin care vom prezenta ia românească prin intermediul copiilor, fiindcă aceștia se vor transforma în modele. Copiii vor prezenta ia prin fotografie, o vor expune într-un mod propriu.”, explică Antonela Sofronia, președinte al Asociației Furnizorilor de Formare Profesională „Dimitrie Cantemir”.
Organizatorii anunță că perioada de înscreiere este august-octombrie, iar informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0748 687 407 sau de pe site-ul Asociației Dimitrie Cantemir- https://asociatiacantemir.ro/concurs-de-eseuri-si-fotografie-pentru-elevii-din-iasi-editia-a-2a-proiect-finantat-de-primaria-iasi/ .
„Obiectivul proiectului este de a pune în valoare tradițiile și obiectivele istorice și culturale ale Iașului într-un mod inedit și realizarea unei cărți care să conțină elemente reprezentative din ceea ce are mai frumos municipiul nostru”, se arată pe site-ul Asociației.
Ia românească nu este un simplu articol vestimentar, ci un simbol autentic pentru cultura noastră. În fiecare an, pe 24 iunie, România celebrează ia românească prin activități care au rolul de a evidenția istoria, prezentul, trăinicia și continuitatea.
Ia nu e un element vestimentar specific doar portului popular de la sate, ci a fost integrată cu succes în ținute purtate de prsonalități iconice, precum Regina Maria. De altfel, ia românească a inspirat pictori și creatori de modă celebri, precum Yves Saint Laurent, care a fost primul designer international care a transpus ia românească pe cele mai cunoscute podiumuri ale lumii. Apoi, i-au urmat și alții. Și să nu uităm și de impresionantul și eternul tablou „La Blouse Roumaine”, pictat în 1940 de pictorul Henri Matisse.
„Croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în partea de sus, ia este de fapt o cămaşă de sărbătoare, din pânză albă, bumbac, in sau borangic, împodobită cu diverse broderii, într-o armonie cromatică și ornamentală care alcătuieşte unicitatea costumului popular românesc. Tehnica decorării iei s-a transmis din generaţie în generaţie. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate din natură. Găsim, frumos și unic conturate, simboluri profunde, elemente ce vorbesc despre divinitate, dar și despre legătura minunată dintre om și natură, despre soare și stele, despre pământ și flori, despre etape din existența umană sau etape din existența unui popor întreg. Ia este un simbol al românilor, o modalitate de evidențiere a existenței și continuității poporului român.”, se arată pe mae.ro.
Cât despre Iași, ce mai e de spus? Povestea acestui oraș se scrie de atâta amar de vreme. Uneori, în culori frumoase. Alteori, în tonuri închise. Numai că Iașul nu ține cont de culori și vremuri, ci rămâne un spirit veșnic. A inspirat autori canonici și artiști desăvârșiți. Iașul e o capodoperă în sine, un loc pe care n-ai cum să-l ratezi în viața asta mai ales dacă ești român. România s-a născut la Iași. Nu e o simplă afirmație, e istorie pură. Și dacă e să venim în sprijinul elevilor pentru eseurile lor, recomandarea e să viziteze Muzeul Municipal Regina Maria înainte de a se apuca de scris (aveți aici un articol despre acest muzeu). Acolo, Iașul de odinioară se dezvăluie în toată splendoarea… Spor la scris, micuților, să povestiți cu sufletul!
sursa foto: asociatiacantemir.ro