„În Emiratele Arabe Unite nu există impozite, nici pe venitul firmelor, nici pe salarii, nici pe chirii, nici pe nimic altceva. Așa-i că nu știai asta??? Există doar cota de 5% TVA care începe să fie plătită după ce firma ta atinge o cifră de afaceri de 100.000 dolari anual.”
ContentsAlexandra Gugiuman, www.insociety.ro: Cum ajung la tine cei interesați să deschidă o afacere în Dubai?Să înțeleg că Dubaiul a devenit atractiv pentru antreprenorii români?Mai exact, cum îi ajuți tu pe antreprenori să „își trăiască visul din Dubai”?Ce ar trebui să știe un antreprenor român care vrea să devină și antreprenor în Dubai?Care sunt principalele diferențe între mediul de afaceri de acolo și cel de aici? Mă refer, poate, inclusiv la partea legislativă, taxe etc.Că tot am amintit de recunoaștere și de premiul primit, cât de importante sunt aceste două aspecte pentru cei care ajung la tine pentru a afla mai multe despre cum pot să își deschidă o afacere în Dubai?
Antreprenorii români par a fi tentați să experiemnteze lumea arabă și antreprenorial. Astfel, nu-i de mirare că au început să-și îndrepte atenția și intenția de a investi în Dubai. Am încercat să aflu de la Antonela Sofronia (a cărei poveste o puteți citi aici), consultant de business, cum îi cucerește Dubaiul pe antreprenorii români și ce anume trebuie să știe o persoană care intenționează să dezvolte o afacere și acolo, mai ales într-o perioadă în care peste tot vedem că se vorbește despre tot felul de oportunități în zonă.
Cât e mit și cât e realitate, afăm de la Antonela, cea care a primit și un premiu pentru activitatea pe care o desfășoară acolo de nici doi ani. E o recunoaștere cu care se mândrește pentru că, așa cum spune chiar ea, e dovada că poate reuși oriunde. În prezent, pe lângă partea de consultanță pe care o acordă firmelor care vor să-și extindă activitatea și acolo, Antonela derulează în Dubai și două proiecte în parteneriat cu Departamentul Românilor de Pretutindeni.
„Internaționalizare a afacerii noastre a început în 2016, când am lansat primele cursuri internaționale pentru profesori. Până în anul 2020 le-am continuat în mod fizic în Europa, dar odată cu venirea pandemiei, pentru noi a venit și oportunitatea de a oferi cursuri în limba engleză către publicul larg. Așa a apărut prima noastră companie din Dubai care se ocupă de formare profesională, consultanță pentru afaceri în vederea intrării pe piața locală și coaching. A fost un mare pas înainte din toate punctele de vedere și cred că orice antreprenor și-ar dori o afacere în Dubai. Eu mă consider una dintre norocoși deoarece am găsit și nișa de piață pe care mă pot plia cel mai bine.”, declară Antonela Sofronia, omul de afaceri care a văzut în contextul pandemiei o oportunitate de a ducee afacerea sa la un alt nivel, dincolo de granițele Europei, după 16 ani de antreprenoriat românesc.
Antonela a rezonat din prima cu locul și chiar și-a dat seama că i-ar plăcea să traiască în Dubai. Îi place exotismul locului și viața complet diferită din acest colț de lume în care care fiecare își poate găsi locul și rostul. Până acum, cei cu care a colaborat dețin afaceri în sectorul serviciilor. Nu trebuie să locuiești în Dubai pentru a dezvolta un business acolo, îmi explică Antonela, asta pentru că firmele se pot gestiona foarte ușor de la distanță. De altfel, întreg sistemul este construit în așa fel încât să funcționeze perfect pentru expați. O abordare total diferită față de alte state, dar un model de succes pentru Dubai.
„Nu, tot sistemul este făcut să meargă de la distanță. Știu că în România nimic nu merge de la distanță, dar tocmai asta e frumusețea în Emirate, totul este gândit să funcționeze pentru expați, pentru oameni care locuiesc în țările lor, dar au investiții sau afaceri în Dubai.”
În iunie 2022, Antonela Sofronia a fost premiată de renumita organizație BeingShe Dubai pentru activitatea din domeniul managemantului educațional. „Practic pentru partea de educație pe care o oferim noi în Emirate”, spune Antonela. E o recunoaștere care o onorează și care vine la mai puțin de un an de când efectiv a început activitatea în Dubai.
„Prin genul acesta de premii spui lumii de pe plan local că ai reușit. La noi nu prea se practică, iar dacă sunt anumite gale de premiere, se fac într-un mod relativ formal, însă acolo înseamnă cu totul altceva. E ‹‹big deal››, ca să folosesc o expresie locală.”, precizează Antonela Sofronia.
Alexandra Gugiuman, www.insociety.ro: Cum ajung la tine cei interesați să deschidă o afacere în Dubai?
ANTONELA SOFRONIA: Am realizat, începând din luna martie și până în prezent, o serie de webinarii gratuite de informare despre oportunitățile de afaceri din Emirate. Am prezentat aceste posibilități și la întâlnirile de afaceri din cadrul cluburilor de antreprenori unde sunt înscrisă și oamenii au fost foarte interesați. Unii doar din curiozitate, alții pentru că doresc cu adevărat să facă o schimbare în viața lor. Cred că cel mai mare obstacol în această trecere este mentalitatea. Acel gen de gândire în care îți spui „vai de mine, dar e departe, dar nu cunosc pe nimeni, dar oare cum va fi?”. Vă spun sigur că fiecare dintre cei cu care am discutat aveau cei 7-8000 euro pentru deschiderea firmei, însă doar unii, care erau pregătiți psihic pentru acest salt, l-au și pus în practică. Iar aici este diferența între dorință și acțiune.
Să înțeleg că Dubaiul a devenit atractiv pentru antreprenorii români?
ANTONELA SOFRONIA: Da, sunt din ce în ce mai mulți antreprenori interesați de Dubai în primul rând datorită facilităților fiscale. Apoi, e vorba de deschiderea spre lume pe care o oferă. Dubaiul este perla Orientului Mijlociu, centrul financiar, economic și turistic al unei lumi pe care noi o considerăm închisă, dar care nu este deloc așa. Totodată, cu o firmă deschisă în Emirate poți să mergi mai departe cu alte parteneriate în lume. Din păcate, mai mulți oameni au auzit de Dubai decât de România. Extinderea pe piețele internaționale și credibilitatea la nivel de imagine sunt mult mai puternice dacă acea companie este în Emirate.
Mai exact, cum îi ajuți tu pe antreprenori să „își trăiască visul din Dubai”?
ANTONELA SOFRONIA: Mai exact, acordăm consultanță de la A la Z pentru deschiderea companiilor în freezone și mainland, scrierea planului de afaceri adaptat pieței locale și introducerea în grupurile de antreprenori și cluburile de afaceri locale. Degeaba ești tu un foarte bun antreprenor în România pentru că în Dubai nu te cunoaște nimeni, cel puțin în prima perioadă, deci practic, nu știe nimeni că exiști. De aceea suntem noi, să facem aceste introduceri care scurtează perioada de la obținerea licenței și până la semnarea primului contract.
Ce ar trebui să știe un antreprenor român care vrea să devină și antreprenor în Dubai?
ANTONELA SOFRONIA: Că este un mediu concurențial foarte puternic, o adevărată economie de piață în care nepotismele și pilele, așa cum sunt înțelese la noi, nu funcționează. Fiind atât de multe naționalități și un procent de 90% din populație expați, fiecare trebuie să ofere produse și servicii care să se adreseze unei anumite nevoi. Bineînțeles că sistemul de recomandări funcționează și acolo, dar recomandările vin în urma testării unui serviciu de care ai fost mulțumit. Totodată, piața este complet diferită de tot ceea ce știm noi despre România și Europa, iar fără un plan de afaceri bine pus la punct și adaptat pieței locale, ai neșansa să pierzi foarte mulți bani. Noi oferim acest serviciu, de întocmire a planurilor de afaceri tocmai pentru că ne-am lovit de aceasta problemă la început. Marea majoritate a firmelor de consultanță se ocupă doar cu înființarea de firme și atât, iar cum toată lumea vrea în primul rând IEFTIN, mulți antreprenori nu se mai gândesc ulterior ce vor face după. Să nu uităm că în Dubai, licența firmei se reînnoiește anual, nu este pe viață ca la noi, iar asta înseamnă o taxă. Și pentru ce tot veni vorba de taxe, pentru a deschide o firmă în Dubai este necesar să ai câteva mii de euro, inclusiv pentru viză. Cred că acesta este primul șoc pe care îl au antreprenorii când aud cât costă deschiderea unei firme, care în nici un caz nu este 500 de lei, ca la noi. Da, nu este posibil să faci afaceri și să te extinzi când tu nu ai bani să-ți cumperi un covrig. Mulți visează la îmbogățire rapidă în Dubai și cred că tot ce zboară se mănâncă, dar nu este așa. Dacă le merge într-un anume fel în România, cu siguranță nu le va merge acolo. Tocmai pe acest domeniu se axează consultanța noastră, pe diferențele de mentalitate dintre cele două piețe, pe care dacă le știi, poți evita niște așteptări total greșite.
Care sunt principalele diferențe între mediul de afaceri de acolo și cel de aici? Mă refer, poate, inclusiv la partea legislativă, taxe etc.
ANTONELA SOFRONIA: Una dintre principalele diferențe ar fi taxarea sufocantă la care ajunge la un moment dat o firmă din România. Și nu mă refer la cotele de impozit în sine care oricum sunt foarte mari, ci și la celelalte obligații legale ce trebuie îndeplinite, gen: contabilitate, cursuri de anumite tipuri, SSM, PSI, GDPR, salubritate, taxa radio-tv, etc etc și toate celelalte taxe care se cumulează. La finalul lunii își dai seama că ai muncit doar ca să le plătești, nicidecum ca să beneficiezi în adevăratul sens al cuvântului de munca ta. Și afacerea noastră din România face parte din această categorie obligatorie de multe ori (pentru a ocupa majoritatea posturilor trebuie să ai un curs absolvit în respectiva ocupație – iar noi oferim astfel de cursuri), dar asta nu înseamnă că nu mă deranjează anumite anormalități care au devenit normale. În Emiratele Arabe Unite nu există impozite, nici pe venitul firmelor, nici pe salarii, nici pe chirii, nici pe nimic altceva. Așa-i că nu știai asta??? Există doar cota de 5% TVA care începe să fie plătită după ce firma ta atinge o cifră de afaceri de 100.000 dolari anual.
Că tot am amintit de recunoaștere și de premiul primit, cât de importante sunt aceste două aspecte pentru cei care ajung la tine pentru a afla mai multe despre cum pot să își deschidă o afacere în Dubai?
ANTONELA SOFRONIA: Nu știu cât de mult contează pentru antreprenorii români care încă nu cunosc piața din Emirate, dar pentru mine contează foarte mult. Faptul că am reușit într-o țară străină, într-un timp atât de scurt îmi întărește credința că aș putea reuși oriunde. Cred că mult mai important pentru români este faptul că firma noastră a câștigat și implementează în prezent în Emirate primele două proiecte cu finanțare nerambursabilă realizate cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Proiectul Centrul Educațional Român în Emiratele Arabe Unite are ca scop deschiderea și continuare unor serii de activități educaționale atât pentru adulți, cât și pentru copii, în limba română, în vederea întăririi legăturilor cu tot ce este românesc, cu educația, cultura și limba română. Copiii diasporei vor fi încurajați să studieze, să citească și să vorbească în limba română astfel încât să nu fie pierdute complet legăturile cu țara. Printre activitățile finanțate în cadrul proiectului de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sunt trei întâlniri educaționale cu o plus valoare importantă pe teme de interes în rândul comunității, cum ar fi: fondurile europene pentru diaspora, antreprenoriat și management, dezvoltare personală și păstrarea identității. Al doilea proiect – Educație Românească în Emiratele Arabe Unite – se adresează copiilor diasporei din această țară și are ca activități o serie de testări la limba română pentru cei care doresc să se întoarcă în România, un concurs de desene și de eseuri, precum și realizarea unor materiale educaționale. Aceste proiecte sunt cu atât mai importante, iar realizarea este cu atât mai mare cu cât comunitatea românească de aici nu a beneficiat de niciun sprijin până acum. Alături de firma parteneră din cadrul proiectelor – HitHigh Events – condusă de doamna Ioana Albada, am realizat activități foarte frumoase menite să coalizeze comunitatea și să ofere posibilitatea perpetuării tradițiilor, obiceiurilor și limbii române.
Un comentariu