Lansată de-abia acum, ideea de a avea propriul vin i-a venit Anei Crudu în urmă cu ceva ani. De la Ana’s Secret- denumirea pe care a avut-o prima dată în mine- până la Ana’s Mystery a fost doar întâmplarea. Mai exact, întâmplarea de a se afla la un concurs în București, la finalul căruia a primit în dar o sticlă de vin Ana’s Secret. Era în urmă cu doi-trei ani. Atunci și-a dat seama că trebuie să caute un alt nume, întrucât nu vrea să copieze pe nimeni. Așa că a căutat și tot căutat. Nu doar numele, ci și combinația perfectă de arome, astfel încât produsul final să fie un vin pe sufletul ei, care să-i placă. „Am ales cu inima, aș putea spune, deși prietenii de la Wine Lover mi-au făcut câteva recomandări în altă direcție. Mi-au spus că dacă vreau un vin comercial, ar fi bine să fac altfel. Eu am vrut altceva. Nu mă interesează profitul, am vrut un vin care să reflecte întocmai ceea ce sunt eu, sufletul meu, vitalitatea care mă definește. Poate de asta am și ales rose-ul!”, îmi explică Ana Crudu, creatorul vinului Ana’s Mystery. Colaborarea cu crama Gramma a venit nu neapărat datorită prieteniei care o leagă cu Marian Olteanu, proprietarul cramei, și Mihai Focea, enologul cramei, ci mai mult pentru că ei au fost mai „nebuni” decât ea și au acceptat imediat provocarea.

„Dar nu mă opresc aici… Ana’s Mystery, rose-ul, e doar începutul. Nu exclud să colaborez și cu alte crame pentru alte vinuri. Nu știu ce va fi, dar știu sigur că nu mă opresc aici! Am deja în plan să fac un spumant.”

Vinul Ana s Mystery
                   N-am aflat care e misterul Anei, încă-l scaldă într-o oarecare oază de curiozitate, însă am aflat în ce anume constă unicitatea vinului Ana’s Mystery: îmbină trei soiuri de vin- fetească neagră, cabernet sauvignon și merlot. Toate sunt soiuri care nu sunt aromate, de aceea e imposibil ca savorile să se amestece între ele. Inițial, vinul a fost gândit să îmbine două soiuri, însă touch-ul final a fost merlot-ul, pentru o senzație de prospețime. Apoi, vinul Ana’s Mystery e unic și prin faptul că profitul de pe urma vânzărilor va fi în totalitate direcționat pentru terapiile copiilor cu nevoi speciale, prin Ana Blessing Hearts.

„Cei care vor achiziționa vinul meu trebuie să știe că nu există un alt vin ca acesta. E un vin muncit, unic și ca etichetă poate. Și unic și pentru că poate că sunt singura femeie din zona Moldovei care are un vin propriu, care-i poartă numele. Primul vin cu denumire de femeie, din zona Moldovei. Și mai trebuie să știe că toți banii din profit merg către o cauză nobilă.”, declară Ana Crudu.

                       Am întrebat-o pe Ana când anume și-a dat seama că vrea să aprofundeze vinul la un alt nivel, adică să nu mai fie un simplu degustător. Mi-a spus că n-a fost un moment în care s-a produs click-ul, în care și-a zis că asta vrea să facă. Totul s-a petrecut treptat, dar a început să prindă și mai mult contur când a intrat în comunitatea Wine Lover International. A găsit oameni foarte amabili și deschiși să-i împărtășească din informații. Ana le organizase un eveniment caritabil. Practic, a dat la schimb afecțiunea și cunoștințele din domeniul carității pentru a afla mai multe despre vin. Nu mai e un novice în domeniu. Ana Crudu are o diplomă WSET (Wine and Spirit Education Trust), o acreditare internațională, poate chiar una dintre cele mai importante din lue, spune Ana, și de-a lungul timpului a avut și o emisiune de specialitate unde, vreme de peste 50 de săptămâni a degustat peste 600 de vinuri de la peste 100 de crame. În plus, Ana e deseori invitată la concursuri de specialitate, în calitate de jurat.

                   În prezent, vinul Ana’s Mystery poate fi achiziționat de pe pagina de Facebook a vinului și din magazinul Winederful, magazinul de vinuri al cramei Gramma.

Author