Înapoi la școală, dar și înapoi la birou, odată cu sfârșitul concediilor de vară. Pentru mine, perioada asta a fost un timp în care am strâns suficient material despre locurile unde își mai petrec oamenii vacanța, dar și cum folosesc informația asta în avantajul lor. Nu prin ce au mai scris pe canalele sociale, ci direct din inbox-ul meu.

Așa că știu ce-ai făcut astă-vară, dacă ai scris despre asta în mailul tău out-of-office (OOO).

 

 

Mă refer la acele momente când, pe lângă menționarea intervalului de timp în care angajatul lipsește de la muncă, primești și câteva rânduri amuzante care îți spun multe despre caracterul persoanei, stilul companiei la care acesta lucrează, sau chiar și despre proiectele personale sau profesionale derulate. Pe scurt, colecția mea de mesaje automate ieșite din tipar.

 

Poate unora nu li se pare necesar să își seteze out-of-office-ul. Să începem de aici. Cât de plăcut este să aștepți un răspuns de la cineva cu zilele, timp în care ai fi putut lua legătura cu un coleg care să te ajute mult mai rapid? Dacă lipsești de la birou, e recomandat să-ți setezi un mesaj automat prin care să-i informezi despre asta pe cei care te contactează și, eventual, să-i îndrumi în altă direcție. Nu e util doar pentru cine te caută, ci și pentru tine, pentru că delimitezi timpul personal de cel profesional și te asiguri că nu vei fi deranjat în concediu.

 

 

Cu ocazia asta, putem adăuga email-ul de tip OOO la lista canalelor principale de comunicare: este ușor de folosit, avem control asupra conținutului și nu presupune buget extra. Este un spațiu prin care poți reuși să-ți construiești relații chiar și atunci când nu ești prezent.

 

 

Prin abordarea unui stil narativ, poți scrie un text care sigur va fi citit, pentru că iese în evidență în contextul a prea multe mesaje care anunță că “în perioada x-y nu sunt la birou, dar îți voi răspunde atunci când mă întorc”. Devine o extensie a personalității tale și un mod de a rămâne în mintea celor care ți-au scris pentru un motiv sau altul.

 

 

De la mesaje despre locurile exotice pe care le vizitezi, un stil nou de viață pe care-l recomanzi, sau chiar despre ce proiecte sau pasiuni noi ai în prezent, orice poate deveni subiect de OOO atunci când se apelează la puțină imaginație.

 

Mă distrez de fiecare dată când primesc un astfel de mesaj și acum, pe lângă destinația următorului concediu, trebuie să mă gândesc și la textul pe care o să-l scriu despre asta atunci când plec.

 

Author