În luna decembrie, parcă totul capătă alt sens. E o dimensiune a bunătății, luna care parcă ne pune pe pauză și ne îndeamnă să ne uităm și mai atent la propriul sine și la cei din jur. E vremea bilanțurilor și a noilor începuturi. Nu doar la nivel declarativ, ci și faptic, mai ales pentru cei care sunt pregătiți pentru etapa următoare. Luna decembrie va fi întotdeauna luna cu cea mai mare încărcătură emoțională. Luna în care suntem oameni mai mult ca oricând. Luna în care ne pasă cel mai mult. Și luna în care speranțele încep să prindă contur și miracolele se petrec la tot pasul… totuși, e și luna în care depresia înregistrează cele mai ridicate date.

Luna decembrie are o semnificație aparte pentru România datorită zilei de 1 Decembrie

Luna decembrie debutează cu ziua națională a României. E un moment în care românii îi cinstesc pe cei care, cu hotărâre și curaj, și-au pus în aplicare ambițiile și au reușit să ducă la îndeplinire un obiectiv măreț, la care puțini aveau curaj să viseze- unirea. Iar pe 8 decembrie, românii sărbătoresc Ziua Constituției, legea fundamentală a statului român, care stabilește drepturile și libertățile cetățenești, organizarea puterilor în stat și toate prevederile pentru buna funcționare a statului.

Tradiții din luna decembrie

28 decembrie este considerată cea mai ghinionistă zi din an. Legenda e pusă pe seama deciziei regelui Irod de a omorî toți copiii sub 2 ani, un eveniment sângeros, care e imposibil de imaginat, darămite de înțeles… Tot atunci, pe 28 decembrie, se consideră îngroparea Crăciunului.

Apoi, luna decembrie, în tradiția populară, se pare că este cunoscută și sub denumirea de Undrea, Indrea sau Andrea, legătura fiind dată de sărbătoarea Sf. Andrei, de pe 30 noiembrie.

Luna decembrie e luna cu cele mai multe tradiții. Ok, am crescut toți cu nevoia de a fi cuminți tot anul pentru ca Moș Nicolae să fie generos cu noi, să ne umple ghetuțele cu dulciuri și bunătăți, nicidecum cu vreo nuielușă.Copiii de-abia dacă pun geană peste geană în noaptea dintre 5 spre 6 decembrie. Urmează ziua de 12 decembrie, atunci când se spune că e bine să îl cinstești pe Sf. Spiridon dacă vrei să fii ferit de boală, primejdii și îți dorești o casă în siguranță.

Mai țineți minte ziua de Ignat, când se tăia porcul în gospodărie și era un adevărat ritual întreaga operațiune, care se încheia cu o generoasă pomană a porcului? Se ține pe 20 decembrie și chiar dacă azi parcă și-a mai pierdut din intensitate ca simbolistică, încă se mai sacrifică destul de mulți porci de Ignat și oamenii se adună în jurul porcului și sărbătoresc.

De tradiții populare e marcat și solstițiul de iarnă. În preajma acestuia, oamenii păstrează amintirea jertfei zeului. În acest sens, se taie un stejar sau un brad și se incinerează în noaptea de Crăciun. Se spune că în această noapte de solstițiu, binele se bate cu răul, se deschid porțile și chipurile este bine ca prima persoană care îți calcă pragul după solstițiu să fie bărbat. Alte scrieri spun că e bine să aprinzi candele și să eviți să rămâi singur în casă în acea zi. Solstițiul nu e decât o promisiune a unui nou început, o ocazie numai bună de introspecție și de odihnă.

Colindul, culorile lui Moș Crăciun și legătura cu Coca Cola, obiceiul darurilor și simbolistica biblică a acestora

Crăciunul rămâne cea mai frumoasă sărbătoare din an. E armonie. E bunătate. E perioada din luna decembrie în care totul se pune pe hold și nimic nu pare mai important decât să fim noi cu noi și cu cei dragi nouă, să facem bine, să fim veseli, să uităm de griji și să mulțumim Domnului. Când eram mică, abia așteptam să merg cu colinda. Nu știu dacă știți, dar tradiția colindului datează din secolul al XII-lea, atunci când era reprezentat de cântări cu tematică religioasă. Colindele românești au nota liturgică în continuare.

Voi cum îl așteptați pe Moș Crăciun? Doar așa, cu gândul și speranța? Eh, olandezii îi pregătesc un pahar cu lapte cald și prăjiturele. Inițial, acest mod de a-i spune „bine ai venit!” era pentru Moș Nicolae, dar cu timpul, oamenii au considerat că și Moș Crăciun trebuie primit cum se cuvine.

V-ați gândit că există o legătură între Moș Crăciun și Coca Cola? Se pare că roșu și alb au devenit culorile lui Moș Crăciun după câteva reclame pe care Coca Cola le-a făcut. Până în acel moment, vestimentația Moșului avea mult alb, verde și albastru.

De ce oferim cadouri de Crăciun? Păi… cei trei magi au adus daruri pruncului Iisus de la bun început. Astfel, semnificația este una biblică, extinsă mai apoi și în rândul oamenilor. Mai ales odată cu Saturnalia, sărbătoare romană, în timpul căreia romanii aduceau ofrande zeilor.

Instalația de Crăciun, beteala, X-ul din X-Mas și obiceiul de a dărui cărți de Crăciun

Instalația de Crăciun n-a fost dintotdeauna un bun pe care să și-l permită oricine. Aproape de secolul al XIX-lea, Edward H. Jhonson, bun prieten cu Thomas Edison, a creat o instalație luminoasă din becuri. Consuma foarte mult, așa că nu și-o permitea oricine. Fapt care i-a făcut pe oameni să-și împodobească brazii în continuare cu lumânări. De-abia în secolul al XX-lea, instalația pentru brad a devenit mai accesibilă și omului de rând.

Cât despre primii brazi artificiali, aceștia erau confecționați prima dată din pene de gâscă. Iar primele modele de beteală erau din argint. Atunci, argintul era semn de bogăție. Așadar, beteala din argint nu era pentru oricine. Iar primele decorațiuni pentru brad erau făcute din ceea ce oamenii aveau prin casă, inclusiv fructe uscate.

X-ul pe care îl folosim ca prescurtare pentru Christmas, atunci când ni se pare mai comod să scriem și să spunem X-Mas, nu-i chiar moft și nici fără vreo legătură cu Crăciunul. De fapt, X, în limba greacă, înseamnă Christ.

Și iată ceva și mai drăguț în Islanda. De Crăciun, oamenii își dăruiesc cărți. Apoi, nu-și vede fiecare de treabă, ci se pun să citească împreună din cărțile primite.

Acum cam toate statele organizează târguri de Crăciun. Totuși, această idee a fost aplicată prima dată în Germania, în Nurnberg. Se întâmpla prin secolul al XVII-lea.

Cât despre primul timbru cu motive de Crăciun, acesta a apărut în 1962, în SUA. Avea o imagine cu o coroniță verde, cu fundă roșie și câteva lumânări.

Author