Susțin cu vehemență importanța cititului încă de la vârstă fragedă, iar cărțile educative trebuie să se afle în orice bibliotecă. Despre rezultatele acestuia, vă spun din proprie experiență că înseamnă mult să citești. Te relaxează, te liniștește, te vindecă. Cărțile sunt investiții inestimabile pentru copii, cât și pentru noi, adulții. Timpul de lectură pe care și-l rezervă părintele cu copilul, indiferent de vârstă, este de o importanță majoră, cu rol multiplu atât pe plan educativ, cât și pentru a fi punct de pornire pentru discuții în familie pe subiecte diferite, chiar și pentru îmbunătățirea relațiilor sau pentru întărirea relației părinte-copil.
Astăzi am adunat pentru cei interesați câteva titluri de cărți pe care le recomand și care au un puternic mesaj de transmis. Nu este un top, ci doar câteva sugestii fără o ordine anume, cu explicațiile de rigoare de ce e necesară cartea respectivă în biblioteca fiecăruia.
- Mami, e gata? de Ioana Chicet- Macoveiciuc
O citesc pe Ioana Chicet – Macoveiciuc și nu doar pentru că unul dintre personajele din cărțile ei îmi poartă numele, ci pentru faptul că exprimă într-un mod haios aventuri haioase din bucătărie, îmbinate cu multă iubire și joacă. De aici am extras că arată un timp de calitate în familie, cu mami și tati, în bucătărie, cu mici accidente cu făina, fructele care ajung să fie mâncate înainte de a ajunge în plăcintă, unde se fac simțite și lecțiile de viață.
- Te iubesc, orice-ai face! de Ioana Chicet- Macoveiciuc
Aceeași autoare de mai sus, dar și blogger și jurnalist, dorește să arate în cartea aceasta că micuța Ema, deși face multe boacăne, are o singură curiozitate: o mai iubește, oare, mami? Știm bine că nu toți copiii sunt la fel. Unii sunt mai timizi, alții mai efervescenți. Sunt copii foarte liniștiți, pe când unii dintre ei sunt dornici de a explora tot ce îi înconjoară și să descopere lumea cât mai repede. De aceea, sunt părinți care folosesc sintagma „Nu ai voie!” mai des decât „Te iubesc!”. Cu ajutorul dialogurilor simpatice și al ilustrațiilor vesele, cartea va plăcea copiilor cât și părinților și o vor folosi drept instrument util și nelipsit din biblioteca casei lor.
- Micul prinț de Antoine de Saint- Exupery
Povestea micului prinț este una interesantă, sensibilă și prinde publicului, chiar dacă este tristă. Menționez că personajul se află într-o călătorie inițiatică care are ca scop descoperirea de sine. În drumul său, micul prinț întâlnește diferite personaje, totodată o diversitate de caractere care nu se identifică cu ce caută el, dar îl ajută să cunoască pe îndelete universul. Ajuns pe Pământ, nu își face niciun prieten. Realizează, de fapt, că poți fi singur și într-o mulțime de oameni.
- O altă sugestie de cărți sunt cele scrise de Catherine Dolto, medic și scriitoare specializată în cărți pe teme de psihologie infantilă. Abordează, în special, subiecte ce țin de partea afectivă a copiilor. Îmblânzește cuvintele, le dă esență. Li se explică acestora pe înțelesul lor ce se întamplă în suflet, cât și în jurul lor, ajutându-se de imagini concrete.
„De ce spun copiii NU”, „De ce fac copiii crize de furie”, „Timiditatea”, „Minciunile”, „Cum să ne învingem teama” sunt câteva dintre cărțile cu real folos atât pentru părinți, cât și pentru copii. Textele din fiecare carte sunt simple, însoțite de imagini clare și raportate la nivelul de vârstă. Descoperiți-le!
Au trecut prin mâna mea multe alte cărți, în schimb, acestea și-au pus amprenta și mi-am extras elementele constructive, cât și învățămintele. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că sunt esențiale. Nu doar că le dezvoltă copiilor vocabularul, imaginația sau cultura, ci pot învăța despre empatie, curaj, iubire, responsabilitate și despre înfrângerea unor temeri.
Tu ce sugestii oferi? Te aștept și pe tine, cititorule, cu câteva titluri. Împărtășește!
Felicitari pentru articol Ema! Noi mai avem ca si favorita si cartea “Impreuna” scrisa tot de autoarea Ioana Chicet- Macoveiciuc. Dar una care ne-a intrat la suflet este “Erus si Valea Rabdarii” de Alec Blenche care o recomand cu caldura.
Succes in continuare! Iti citesc cu drag articolele!?