Închide ochii pentru câteva momente şi închipuiește-ţi ceremonia nunţii tale, aşa cum mereu ţi-ai dorit-o! Ai mai făcut asta, ştim! Și de fiecare dată ai planificat şi cizelat câte un detaliu fin sau ai mai adăugat o idee. Iar dacă pantofii şi rochia îţi apar în faţă cât mai desluşit, s-ar putea să te cuprindă ezitarea în dreptul buchetului de mireasă, deoarece aici sunt câteva aspecte pe care, ori le-ai afla prea târziu, ori nu ţi le spune nimeni. Până acum.

Plantele aromatice şi florile au fost asociate cu căsătoria din vremuri mai vechi decât istoria cunoscută, dar, mai degrabă, într-o manieră simbolistică şi superstiţioasă. Ca accesoriu strict estetic, buchetul miresei s-a remarcat de aproape două secole, după tradiţia pornită de Regina Victoria la nunta sa din 1840. Delicatul buchet de ghiocei pe care l-a purtat a devenit un clasic al epocii, evoluând în diferite varietăţi şi forme, în tendinţe succesive.

Din fericire pentru noi, era kitschului s-a încheiat demult, astfel că miresele din România au acum ceva mai multe opţiuni decât banalitatea unui buchet globular şi uniform, eventual cât mai strident colorat. Întocmai vestimentaţiei, stiluri florale aproape uitate au revenit în vogă, apărând şi unele noi. Importanţa acestui accesoriu a crescut simţitor, până la punctul în care întreg decorul sau chiar tematica nunţii pornesc de la buchetul de mireasă. Dar designul buchetului, totuşi, de unde porneşte?

Un prim factor ar fi rochia. Buchetul ar trebui să o completeze, la fel cum ar trebui să completeze şi statura sau silueta miresei, să nu rupă liniile principale sau să atragă atenţia mai mult decât e necesar. O mireasă mignonă cu o rochie extravagantă şi un buchet la fel de complex nu vor crea cel mai inspirat tablou. De aceea, forma şi textura sunt cele mai însemnate şi de aceea asociem un buchet simplu rochiei sofisticate sau invers. Recomandăm, aşadar, un buchet curgător (unul dintre stilurile revenite, direct din anii ’20), cât mai bogat şi divers, rochiilor lungi şi largi, eventual cu trena formală, un buchet care să „imprime” umbra colorată a florilor pe albul rochiei. Rochiilor tip A-line le asociem buchete cât mai lucrate (inclusiv complexele glamelia din petale), dar cu forme invers proporţionale – compoziţii orizontale mai delicate, globulare sau tip sheath, „odihnite” pe braţul miresei. Dacă apar motive vintage, sunt potrivite buchetele din ce în ce mai négligé, până la extremele sauvage în cazul rochiilor rustice sau cu impresii tradiţionale.

Cromatic, însă, este ideală asortarea cu pantofii, accesoriile şi bijuteriile miresei sau ale mirelui. Vestimentaţia lui sau un detaliu din aceasta ar fi primele indicii de la care plecăm în alegerea culorilor. Sigur, în acest sens, contează mult varietăţile de flori folosite, cu mult mai diverse, mai spectaculoase şi mai disponibile decât odinioară. Dacă specificul sezonului dicta cândva în mare parte alegerile florale, secolul 21 a „remediat” problema, punându-ne la dispoziţie aproape orice, aproape oricând; iar dacă buchetul de lalele ar face deliciul unei nunţi de noiembrie, preconcepţiile sau reticența nu-şi au locul. De asemenea, compoziţiile neperisabile au avansat rapid între preferinţele din ultimii ani, de la materiale naturale, precum craspedia sau cupele de bumbac, la flori lucrate manual în hârtie şi piele. Nici trandafirii conservaţi – o capodoperă a tehnologiei florale – nu sunt de evitat.  Şi nu ne miră! Asemenea amintiri nemuritoare ar putea fi înmânate chiar următoarei generaţii. Dar de-aici încolo te lăsăm în continuare să visezi…

(articol semnat Marius Vrânceanu)

sursa foto: © Foto Oana Toma / Alexandru Drăgan și pagina de facebook Darlington – Croitoria de Flori

facebook.com/DarlingtonIasi

Author