„(…) creștinul este dirijorul propriei sale vieți. Acest dirijor trebuie să perfecteze în permanență; să ajungă la un asemenea nivel de rafinament, la un asemenea grad de performanță, încât viața sa, care se manifestă la fel și consumă aceleași resurse ca viețile necreștinilor, să devină ca un exemplu: o simfonie divină, sub bagheta sa umană.” (Cezar Elisei, în prefața „Calea mea. Dietă creștină și alimentație naturală”)
Cezar Elisei (despre care am scris aici) este reporter PRO TV Iași de aproape 10 ani. Personal, l-am întâlnit abia în ziua lansării, însă l-am cunoscut pe grupul de facebook „Iașul vrea produse locale”, într-o zi în care scria despre demersul său de autor, apelând la producătorii locali pentru a-l susține. Atunci i-am spus că revista Insociety îi va fi partener în toate, iar el nu a uitat… pe 2 februarie, începând cu ora 18, la Muzeul Mitropolitan din Iași, Cezar, alături de invitații săi, își aștepta oaspeții cu multe gânduri și emoții. Mai exact, aproape 220 de persoane, îmi mărturisește el, au venit să-i fie aproape la debutul publicistic. Printre invitați, și eu… Am ascultat cu înfrigurare la propriu (simțeam cum un virus gripal mă acapara încet-încet) expunerea lui Cezar și a invitaților, însă nu am mai reușit să degust bunătățile pe care producătorii locali le-au pregătit oaspeților cu acest prilej. Dar mi-a fost îndeajuns lecția de spiritualitate primită.
Lansarea a fost o dezbatere în care fiecare și-a expus propria percepție asupra unei problematici tot mai des întâlnite- nutriția. Spiritual, psihologic, nutriționist sau din punct de vedere al producătorului alimentar industrial, toate aceste idei expuse au convers către fix ceea ce ne-a propus Cezar în „Calea mea. Dietă creștină și alimentație naturală”. Totul pleacă de la voință, de la acel moment în care oricare dintre noi decide că e timpul să facă o schimbare în viața sa, schimbare care-i va aduce mai târziu împlinirea și mulțumirea la care tinde. Fie că e vorba despre alimentație, fie că este vorba despre oameni, factorul cel mai important e momentul în care tu decizi să spui „STOP!”. Atunci începe schimbarea sau acel proces de curățire de orice natură. Aș fi avut o întrebare de adresat la final… însă Cezar parcă a intuit-o și a răspuns: în tot acest proces prin care a reușit să slăbească aproximativ 25 de kg și să-și mențină greutatea, sportul n-a lipsit. „Fac exerciții în fiecare seară. Iar dacă nu suntem conștiincioși și amânăm pentru că într-o seară nu avem chef, devenim delăsători și nu ne vom mai apuca niciodată”, spus Cezar la final. Aș fi intervenit în discuția cu dl dr.ing. Lucian Popovici, director executiv AVI TOP, în chestiunea cu hormonii pe care i-am găsi în carnea de pui, ceea ce el neagă vehement. Mă rezum doar la a spune că nu mai consum carne de pui de aproape 3 ani (consumatoare înrăită de pui fiind anterior) din cauza unui piept de pui la grătar cu gust excesiv de medicamente. Că o fi mit sau realitate, nu știu… cert e că există clar o diferență de gust între carnea de pui crescut în aer liber, în ogradă, și ceea ce se găsește în comerț, la magazine. Dar nu sunt specialist, vorbesc din propria experință.
Emoționant a fost când soția lui Cezar a venit lângă el pentru a povesti pe scurt ce a însemnat acea perioadă nefastă din viața lui Cezar, ea fiindu-i alături mereu. „A avut și mai mult de 104 kg.”, a fost declarația care a stârnit râsete în sală, cumva pentru că l-a dat de gol. Însă nu, atunci când Cezar a spus „STOP!”, avea 104 kg.
A urmat Cezar să vorbească, să ni se confeseze, căci despre asta e vorba în cele 350 de pagini ale cărții. Vădit emoționat, Cezar a ținut să precizeze că el nu oferă sfaturi, ci ne povestește exact ceea ce el a făcut și a funcționat. Îmi amintesc că s-a spus la un moment dat că ne plac ofertele în genul „2+1 gratis” și că suntem săraci și nu ne permitem să consumăm calitate. Posibil, dar ne vom da seama mai tâziu de efectele negative pe care haosul din alimentația noastră le poate genera.
„Cum poţi să fii mai bun, mai curat, mai înţelept, să iei decizii mai înţelepte asupra vieţii tale. Cum poţi face lucrul acesta? Nefăcând ceea ce făceai până acum. Este clar. (…) Mâncând neregulat, mult prea mult, bând prea mult, fumând prea mult sau făcând lucrurile evident de clasic (…), evident de normale, rezultatele nu pot fi decât clasice, normale, evidente, aşteptate. Ca să fim neaşteptaţi, ca să fim înţelepţi, să fim altfel, altfel în sensul cel bun, duhovnicesc, trebuie să spunem stop şi să nu faci ceea ce făceai înainte.”, a declarat autorul. (citat Agerpres.ro).
Per ansamblu, lansarea a fost un succes fără îndoială, iar acest fapt, cumulat cu reacțiile pozitive primite, l-au făcut să se gândească la un eveniment și mai mare, în așa fel încât cartea să ajungă la cât mai mulți oameni cu probleme. Revista INSOCIETY îi va fi alături în tot ceea ce are de gând să întreprindă.
„În neputința noastră de a ne ridica cu un cot statura sau de a ne lungi zilele- putem însă să ne manifestăm puterea stricând rânduielile lui Dumnezeu. Asta fac în general oamenii, din dorința de a controla, de a te simți că dețin o putere de influență asupra lucrurilor sau a oamenilor: strică.”, spune Cezar în prefața cărții.
sursa foto: album lansare facebook Cezar Elisei