O dată la patru ani primim o zi în dar. Numai că… facem fix aceleași treburi obișnuite și nu știm să ne bucurăm de acest prilej de a avea o zi în plus pentru… noi. Pentru mulți, 29 februarie a fost banal. Sau ca oricare altă zi. N-am făcut nimic special.

29 februarie ar putea fi motiv de sărbătoare. Mai ceva ca o zi dintr-aia comercială în care toți aleargă după cadouri și lucruri pe care oricum le-ar putea face oricând. Numai că 29 februarie chiar e special.

Se-ntâmplă o dată la patru ani. Și treaba asta face ca o zi banală să fie specială. Să fie o zi cu care nu te vei mai întâlni decât peste alți patru ani. E ca un fenomen meteo rar.

O oarecare zi, o zi la finele căreia trag aer în piept și-mi spun că am ratat-o cu activități de la care m-aș fi putut eschiva. Sau am ratat-o parțial, aș spune, că am inserat și momente de „timp liber”.

Poate că ziua de 29 februarie chiar ar merita o zi liberă. Una la patru ani. Una care să ne facă să o privim cu alți ochi. Să o cinstim. Să o facem memorabilă. Să ne facă să zâmbim.

29 februarie a trecut. La fel de repede ca oricare altă zi. Trec zilele cu o repeziciune care aproape că sperie… e martie din nou. Parcă ieri ne scriam obiectivele pe noul an. Vine primăvăra. Totul renaște. Poate renaște și gândul c-ar trebui să ne prețuim mai mult zilele speciale. Cum e și 29 februarie.

Istoric

Împăratul Iulius Caesar a fost primul care a oferit o zi în plus. Era anul 46 î.Hr. Numai că se cam dădeau peste cap socotelile, așa că a fost nevoie de ceva clarificări. Le aduce Papa Grigore al XIII-lea. Calendarul gregorian este folosit și astăzi.

Legenda legată de „privilegiul doamnelor”

„Privilegiul doamnelor” e legenda legată de regina Margareta a Scoției. Se pare că spre finalul secolului al XIII-lea, aceasta a stabilit că pe 29 februarie, femeile pot cere în căsătorie orice bărbat. Dacă acesta refuza, era obligat să plătească o amendă care consta într-o rochie, mănuși sau un sărut. Nu există vreo atestare a acestei „legi” inedite, dar cu toate astea, legenda a ajuns până în vremurile noastre, când oricând poți cere în căsătorie un bărbat. Dacă într-adevăr îți dorești să faci asta.

 

sursa foto: https://www.freepik.com/free-ai-image/heart-balloon-floating-alone_59770188.htm#fromView=search&page=1&position=45&uuid=80af4f82-ddfe-4948-be78-eee3fa7991a6

Author