Aproape c-am reinterpretat și mărțișorul. Nu, dacă pui un șnur alb și roșu la orice obiect, nu, nu se transformă în mărțișor. E doar un simplu cadou pe care îl oferi chipurile de Mărțișor…

Când eram mici, se-ntâmpla de multe ori să creăm noi mărțișoare. Era un gest plin de afecțiune pentru cei cărora le ofeream. Era semn că ne-am gândit la ei, că ne-am dat din timpul nostru pentru a crea ceva. Nici nu conta cât talent avea fiecare. Nu erai pus sub ochii critici ai nimănui. Conta gestul. Gestul că îți pasă.

Am văzut tot felul de produse prin magazine asimilate cu mărțișorul. Total anapoda pentru unii ca noi… Nu, un parfum în jurul căruia ai pus un șnur de mărțișor nu e decât un parfum! „Da, dar e un cadou!”, explică unii. O fi, dar nu-l atribuiți Mărțișorului. Nu tradiției de Mărțișor. Nici măcar în condițiile în care cu mult timp în urmă, se pare că oamenii mai obișnuiau să ofere copiilor și câte un bănuț din argint, aramă sau aur pe lângă acel șnur alb-roșu, împletit din lână, mătase sau bumbac.

Un cadou îl poți face oricând, fără motiv. N-are nevoie de o sărbătoare. E un gest de apreciere pe care îl putem face oricând, fără un motiv anume. Îmi amintesc că de curând, o prietenă a pus o poză cu băiatul ei care îi oferea un buchet de flori. Au început să curgă mesajele de „La mulți ani!”. Au curs până când ea a explicat că nu e ziua ei, ci a fost un gest de-al copilului, așa fără niciun motiv…

Cam aici s-a ajuns și cu mărțișorul închipuit sub formă de cu totul și cu totul altceva decât mărțișorul în sine. Nu, mărțișorul e doar despre acel șnur alb-roșu împletit și tot ce simbolizează.

Simbolistica mărțișorului și a tradiției de a oferi un mărțișor

Mărțișorul e simbol al renașterii, al energiei pure, al bucuriei. Șnurul din fir alb și roșu trimite la lumină și puritate (firul alb) și viață și iubire (firul roșu).

Dăruiești un mărțișor cu gândul ca acela care îl poartă să aibă noroc, să fie vesel și ferit de boală. Practic, mărțișorul se transformă într-un fel de talisman pentru cel care îl poartă.

Se considera că un mărțișor aduce numai bine. De aceea, la sate, oamenii obișnuiau chiar să lege un mărțișor și la animale. Considerau că astfel, acestea vor fi ferite de boală.

Toate aceste simboluri conferă mărțișorului rol de protector împotriva răului, bolilor ori ghinionului.

Scrieri vechi pun crearea unui mărțișor pe seama unei simbolistici mult mai puternice- „firul acesta, împletit de femei, poartă numele de mărţișor, mărţiguș, marţ, mărţug și este, pe de o parte, purtătorul identităţii celei care l-a confecţionat și îl dăruiește, pe de alta, a celui sau celei care îl poartă. Este persoana umană și viaţa ei în cursul zilelor ce se vor scurge până la următoarea acţiune similară. Sacrificiul celei care împletește firele, personalitatea ei sunt încorporate în acel fragment textil prelucrat, firul împletit care devine purtătorul acelei identităţi, ca urmare a acţiunilor ce s-au efectuat asupra substanţei sale. Este un produs asemănător cămășii de izbândă, cămășii ciumei sau colacului de nuntă cu funcţie expiatoare”, explică acad. Sabina Ispas, potrivit http://www.cultura.ro/martisorul-importanta-simboluri-si-semnificatii.

Mărțișorul e parte din patrimoniul UNESCO

Din 2017, mărțișorul e parte din patrimoniul imaterial al umanității. Acest fapt înseamnă recunoașterea culturală a acestui simbol care se pare că nu e tradițional numai nouă, românilor. Multe dintre popoarele răsăritene împărtășeșc crezul mărțișorului, cu tot cu simbolistica pe care o are.

 

sursa foto: freepick.com

Author