Vatican, 22 iunie 1983. O zi toridă de vară, cu o umiditate excesivă. Emanuela Orlandi pleacă la ora de muzică de la care nu se va mai întoarce niciodată acasă. Avea 15 ani, era elevă de liceu. La 41 de ani distanță, nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu singurul cetățean al Vaticanului care a fost răpit vreodată. Ipoteze sunt, informații au ieșit la suprafață, însă insuficiente pentru a pune capăt acestui caz celebru de răpire. Sau există, însă sunt bine păzite în Vatican, probabil singurul loc în care se știe adevărul.

„Emanuela este în ceruri!”, este mesajul Papei, care l-a pus pe gânduri pe fratele Emanuelei, la 20 de ani distanță de la dispariție. „De unde ar ști Papa că este moartă? Și dacă știe, de ce nu ne spune?”, sunt întrebări pe care deseori și le pune… nu vrea decât să știe ce s-a întâmplat cu sora sa.

„De ce li se ascunde adevărul?”, se întreabă des. Tocmai lor, familia care a slujit șapte papi. Nu vor decât să știe unde e îngropată, în caz că e moartă. Sau unde se află, dacă e încă în viață. Și toate astea dintr-un singur motiv: pentru ca mama lor, în vârstă de 92 de ani la momentul filmărilor (2022), să poată merge să lase o floare la mormântul fetei sale sau să o mai strângă o dată în brațe înainte de a muri…

sursa foto: cnn.com

Dispariția Emanuelei Orlandi

În ziua în care Emanuela Orlandi a fost răpită, a telefonat acasă. A spus că a fost abordată de un bărbat. A fost ultima conversație între Emanuela și familie. Dispariția este anunțată, în Roma sunt împânzite peste tot afișe cu chipul Emanuelei Orlandi. Toată lumea e în alertă. Inclusiv Papa Ioan Paul al II-lea rostește o rugăciune pentru Emanuela, de la balconul său, la final de slujbă. Va merge inclusiv să îi viziteze familia.

La scurt timp de la anunțul dispariției, familia primește un telefon. Mesajul transmis este că Emanuela va fi eliberată dacă cel care a încercat să-l omoare pe Papă va fi eliberat din închisoare, unde era închis pe viață. Numai că tânărul, în timp ce e transportat pentru audieri, spune că el nu vrea să iasă din închisoare, amintește ceva de KGB și alte aberații. E luat în seamă și nu prea.

Zilele trec, oamenii dau informații, familia primește un telefon de la un anume American. Ba chiar inclusiv o înregistrare în care Emanuela pare a fi supusă unor chinuri. A fost ultima dată când familia i-a auzit vocea…

Presupusa legătură cu mafia

La un moment dat, un indiciu trimite familia la mormântul unui lider al mafiei italiene. E îngropat într-o criptă dintr-o biserică din centrul Romei, care aparține de Vatican. Asta i-a făcut pe anchetatori și jurnaliști să facă noi presupuneri. „Dacă vreți să aflați adevărul despre Emanuela Orlandi, mergeți și vedeți cine e îngropat în biserica X”, se transmite prin telefon. Un detaliu interesant- un lider al mafiei este îngropat într-o biserică a Vaticanului. Cum a fost posibil? De ce? Și se pornește pe altă pistă…

Jurnaliștii fac legătura între Vatican și mafie. Mai exact, consideră că Vaticanul lui Papa Ioan Paul al II-lea a susținut cu banii mafiei mișcarea catolică și anticomunistă din Polonia. Nu putea să facă asta în mod direct, cu banii Vaticanului, așa că s-a apelat la mafie. E doar o ipoteză. Asta i-a făcut pe liderii mafiei să o răpească pe Emanuela Orlandi. Era garanția lor că își vor primi banii înapoi.

De ce tocmai Emanuela Orlandi

Dar de ce tocmai Emanuela Orlandi și nu un cardinal? Un posibil răspuns apare de-abia în ultimul episod al documentarului, atunci când vorbește prietena Emanuelei. Aceasta depune mărturie sub anonimat. Povestește cum Emanuela i-a spus că un cardinal important și cu influență din preajma Papei ar fi abuzat-o.

Sunt detalii care schimbă orice scenariu. Detalii pe care, cu siguranță, Vaticanul nu le-ar vrea niciodată publice. Scandaluri de pedofilie au mai fost în Biserica Catolică, însă nu în Vatican. Acest lucru, în opinia tuturor celor care apar în documentar, schimbă tot. Și e fix detaliul care îi face pe toți să spună „da, suntem convinși că Vaticanul știe exact ce s-a întâmplat cu Emanuela Orlandi”.

Ea este iubita liderului mafiei italiene, care a avut grijă de ea și care a predat-o preotului. Apare în documentar.

Nimeni nu știe unde e Emanuela Orlandi, deși în documentar apar inclusiv persoanele care au răpit-o și au dat-o mai departe

Misterul dispariției Emanuelei Orlandi e cu atât mai interesant cu cât în documentar apar câteva persoane care s-au ocupat în mod direct de răpire și predare. Una dintre acestea este iubita de atunci a liderului mafiei care e îngropat în cripta bisericii.

Ea povestește cum nu doar că a păzit-o zile bune pe Emanuela, ci că ea a fost cea care a transportat-o pe Emanuela Orlandi și a predat-o unui preot. N-a știut niciodată nimic mai mult. Știa că Emanuela e căutată, o văzuse pe afișe. A avut în gând chiar să o lase să plece. Dar n-a putut. Și-a dus la bun sfârșit misiunea pe care i-a încredințat-o iubitul său- aceea de a o preda unui preot. Atât își aduce aminte că i-a spus iubitul când l-a întrebat în ce a băgat-o: că e vorba despre treburi politice importante.

Un al doilea personaj e chiar Americanul. Numai că nu cel din primul apel, ci de la al doilea. Vocea acestuia e confirmată de specialiștii care au analizat apelul de atunci și vocea de acum. El povestește că e cel care a abordat-o, cel care a urcat-o în mașină, cel care a răpit-o. Nu știe motivul, însă e convins că Vaticanul știe prea bine ce s-a întâmplat cu fata.

Dezgroparea a două morminte din Vatican, după un alt indiciu primit

În momentul în care, la aproape patru decenii distanță, familia primește un nou indiciu, ancheta e din nou activată. Indiciul era „mormântul cu îngerul” din cimitirul Vaticanului. Două cimitire are Vaticanul. Într-unul, într-adevăr, un mormânt cu un înger sculptat. Familia speră că răsuflă ușurată. Există mandat prin care se poate face deshumarea. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria Vaticanului.

Italia e din nou cu sufletul la gură, e momentul în care se poate încheia povestea. Numai că… în criptă nu e niciun cadavru! Cripta e goală.

Dezamăgire și speranță pentru familie

Dezamăgire pentru că tot n-au aflat adevărul, tot nu au liniște. Și speranță pentru că încă mai cred în șansa că e în viață. Și au motive să facă asta. În momentul în care a existat o scurgere de informații de la Vatican, pe câteva documente era scris explicit că e vorba despre sume importante de bani plătite pentru întreținerea Emanuelei Orlandi, către un centru catolic din Londra.

Nu știe nimeni dacă misterul dispariției va avea vreodată vreo concluzie. Mulți presupun că se așteaptă moartea celor care ar putea ști. Unii dintre ei deja au murit. Totuși, consideră că la un momnt dat, se va afla… de altfel, n-ar mai ieși câte o informație la ceva timp. Până atunci, familiei nu îi rămâne decât speranța. Aceeași pe care o poartă în suflet din ziua de 22 iunie 1983.

afiș Netflix

 

 

Author