Am aflat de curând de bunicuța care, la 84 de ani, mixează la petreceri. DJ VIKA din Polonia. Era un reportaj pe TVR parcă, dacă nu mă înșel. Doar că… pe HBO Max este și un documentar despre ea. Se numește VIKA!, apărut în 2023.

Filmul care prezintă pe DJ VIKA durează puțin peste o oră. Dacă nu mai aveți bunici, s-ar putea să lăcrimați la câteva momente în care obrazul brăzdat e în prim plan. Eu am pățit-o. M-am gândit la mamaia. Sau chiar la mama și la tata, că tata face acuș 80 de ani. Dar și la trecerea timpului și la tot ceea ce înseamnă anii care vor urma. Lecția ei e că de bătrânețe nu se fuge. Se întâmpină onest, cu zâmbetul pe buze, chiar dacă te dor toate.

Sufletul trist din spatele ochilor albaștri: de mică a rămas singură pe lume

DJ Vika e plină de viață. Așa e la exterior. Exuberantă. Doar că are o urmă de tristețe, pe care și-a lăsat-o la vedere în film. N-are o legătură apropiată cu familia sa. Băiatul îi spune la un moment dat că nu a venit nici măcar o dată să-l vadă pe stadion, deși juca pentru Polonia. În schimb, n-a avut nicio problemă să cutreiere lumea cu un geamantan de 30 de kg plin cu discuri. Nici cu nepoții nu are o relație apropiată. Chiar spune, cu ușor oftat, că s-ar putea ca nepoților să le fie rușine cu ea.

A rămas singură. Și nu și-a dorit să fie o povară pentru familie. Iar această distanțare față de cei dragi, pe care n-o vede neapărat cu ochi răi ci mai degrabă spune că nu poți forța lucrurile, are cumva resorturi în copilăria ei. De mică a rămas singură pe lume. Toată familia ei, părinți, veri, mătuși, unchi, toți au murit în război. Așa că n-a crescut știind ce înseamnă o familie. Și tocmai de asta e posibil să nu fi știut cum e să oferi o familie… Nu vrea să deranjeze, deși nimeni nu i-a spus că deranjează.

N-a mixat dintotdeauna. A început să facă asta când a ieșit la pensie

DJ VIKA a fost profesor într-o închisoare. Apoi, admistrator și director. Trebuia să îi reeduce pe cei închiși. Când s-a dus să se angajeze, i-au dat două săptămâni. A ieșit la pensie de acolo. Și apoi s-a apucat să pună muzică. Și asta pentru că muzica e stare de bine, unește oamenii. Indiferent de vârstă.

Se simte bine în preajma tinerilor. Iar tinerii o adoră. O văd genul de bunicuță cool pe care și ei și-ar dori-o. E apreciată de străini, dar respinsă de nepoți. E trist să vezi cum spune că trece și jumătate de an fără să se vadă cu ei. Nu doar că nu se văd, dar nici nu prea își telefonează. Tristețea nu e exprimată direct, dar se simte în privire și în voce în momentul în care povestește toate astea.

În pandemie, că sunt câteva secvențe filmate și de atunci, a pus muzică online. Ajutată de un tânăr cu care mai mixează la petreceri, care vine la ea, i-a făcut pe oameni să se simtă bine chiar și la ei acasă. Se simte bine în compania acestui tânăr colaborator, aproape că-l vede ca pe un nepot cu care și-ar fi plăcut să dezvolte o astfel de relație bunică-nepot.

WARSAW, POLAND – MAY 13: 84 year-old DJ, Wirginia Szmyt, performs during a party in Warsaw, Poland on May 13, 2022. DJ Vika is the oldest DJ in Poland and also an activist working for seniors. A documentary film about DJ Vika was shot and had a premiere about it in recent days. (Photo by Jakub Porzycki/Anadolu Agency via Getty Images)

A organizat parada persoanelor vârstnice

DJ VIKA vrea să arate că poți îmbătrâni frumos și cu stil. Că bătrânețea nu e chiar așa povară dacă știi cum s-o îmbrățișezi. Dacă te complaci, îți faci rău. Trebuie să fii mereu în acțiune, că cauți să faci ce-ți place, să ai un hobby. De fapt, chiar ea spune că ai două opțiuni în momentul în care vezi că trece timpul: aștepți moartea sau te bucuri de viață. Ea a ales să se bucure de viață.

A organizat o paradă a seniorilor. Mii se oameni s-au alăturat. Ea mixa într-un car. Oamenii erau în urmă, cu tot felul de pancarte sau tricouri cu mesaj. A fost modul ei de a spune că basmul cu tinerețe fără bătrânețe chiar există. Că nu contează câți ani arată buletinul, important e cum te simți în suflet. Și dacă sufletul e bine, atunci totu-i bine. Iar ea e cel mai bun exemplu. Și ca ea sunt și alții…

 

sursa foto: Kino Muza

Author