Nu știu dacă trebuie să fii neapărat pasionat de baschet pentru a urmări cu plăcere și interes seria Starting 5 de pe Netflix. Ok, da, e cu și despre baschet. Dar dincolo de acest sport spectaculos, documentarul te face cumva să vezi dincolo de aparențe. Sunt mai multe lecții de viață. Le înțelegi sau nu, cam asta e esența. Iar dacă ar fi să rezum ceva ce ar fi trebuit să fie în titlul, cam așa ar suna Starting 5: baschet, sacrificii, familie.
Protagoniștii: 5 superstaruri NBA
Starting 5 ni-i prezintă pe cei dintre cei mai cunoscuți baschetbaliști din NBA: LeBron James, Jayson Tatum, Jimmy Butler, Domantas Sabonis și Anthony Edwards. Cel din urmă pare a fi noul star NBA, întrucât la nici 23 de ani bifează o tehnică de joc și câteva performanțe remarcabile. LeBron James e în NBA de peste 20 de ani. E primul jucător din NBA care a devenit miliardar (37 de ani). Joacă și acum la cel mai înalt nivel, nici nu îți dai seama că are acuș 40 de ani. Asta spune multe. Asta arată disciplină. Nu e totul numai talent… iar în acest sezon, a mai bigat un record. Tatăl și fiul, pe același teren, în aceeași echipă, L.A. Lakers.
Cine-și imaginează că a juca la cel mai înalt nivel e doar despre bani se cam înșeală
Sunt aproape 450 de jucători în NBA, veniți de peste tot din lume. NBA e visul suprem al oricărui baschetbalist, dar ca să ajungi acolo, talentul nu e suficient. Ai nevoie de concentrare, multă muncă, determinare, disponibilitatea de a face sacrificii și multe altele. Trebuie să dovedești că meriți să fii acolo și să nu cumva să crezi că te poți culca pe-o ureche. Trebuie să ții pasul. De altfel, oricând îți poate locul altcineva. Ai de tras. Mereu pe drumuri, mereu departe de familie, mereu capabil să te refaci în timp record și s-o iei de la capăt de la o zi la alta. Sunt 82 de meciuri în NBA. Plus play-off-ul. Cum reușesc acești sportivi să rămână în top? Documentarul vă explică întocmai…
„This is my life!” (LeBron James)
O zi obișnuită de meci pentru LeBron James
De exemplu, LeBron James ne spune într-un episod din Starting 5 cum arată ziua lui într-o zi în care are meci la ora 19.
Se trezește la 6.30. La 8.30 ajunge la sală. Pe la 8.45 face băi cu gheață, cam 10 minute. La 9.40 intră deja în sală și face încălzirea. La 10 începe antrenamentul, care durează până la ora 11. Între 12 și 13 doarme. El însuși spune că somnul e cel mai bun și ieftin remediu pentru recuperare, peste care nu sare.
La 14.30 revine la sală. Pe la 3.15 are el un ritual. În timp ce majoretele se antrenează, el își face ritualul. La 16 începe strechingul și intră la masaj.
Cu 20 de minute înainte de meci, iese pe teren. Face încălzirea. La 18.59, ia pudra și o aruncă în aer. E momentul care anunță „let’s play!”. Joacă meciul, iar într-un final, ajunge acasă pe la 23.15.
Acasă unde îl așteaptă aceeași familie de aproape 20 de ani: soția sa, căreia nu ezită să-i mulțumească pentru tot sprijinul de până acum, cea fără de care nu ar fi reușit, și cei trei copii care nu-l văd un superstar sau o legendă, ci-l văd simplu, drept tatăl lor.
În premieră în istoria NBA, în noul sezon, LeBron James va juca împreună cu fiul său, Bronny. Și mai interesant e faptul că Bronny a suferit un infarct chiar pe terenul de baschet, în iulie 2023. Nimeni nu a mai crezut că va mai putea face sport de performanță. Totuși, nu erau cred două luni de la accident și Bronny debuta în competiția de la colegiu. Cu Lebron și toată familia în sală.
Jimmy Butler adoră cafeaua, e cel mai bun la domino și recunoaște că îi e foarte de greu de când și-a pierdut tatăl
Jimmy Butler e fuuny. Dar dincolo de asta, este genul de jucător care e în stare să-și dea viața pe terenul de baschet. În ultimul sezon, în play-off, s-a accidentat în timpul meciului. Nici medicii n-au înțeles cum a putut continua meciul. Căci da, asta a făcut. Nu s-a cerut pe bancă. Deși durerile erau mari, nici nu și-a dat seama că accidentarea e așa gravă. Adrenalina era prea mare și acționa ca un pansament. Din păcate, n-a mai putut continua și-n celelalte meciuri.
Cumva, datorează totul tatălui său. L-a pierdut în iarnă. Încă se filma Starting 5. Mărturisește că preferă să stea la sală doar ca să n-ajungă acasă pentru că acolo nu mai este el. Tatăl său l-a învățat să joace domino. Iar asta l-a ajutat să vadă jocul mult mai clar, să privească așezarea de pe teren într-un mod care să-i aducă punctele din fiecare aruncare.
„Aș muri pe terenul de baschet! (…) Sunt cel mai bun din lume la domino! Dominoul te învață că lucrurile nu vor merge mereu așa cum îți dorești tu. Ce faci? Renunți? Nu! Cauți o soluție!” (Jimmy Butler)
Anthony Edwards: crescut de sora sa, debut la 18 ani în NBA. A plecat în timpul meciului când i s-a născut fata
Anthony Edwards pare încă un copil. La 22 de ani deja e văzut drept următorul superstar al NBA. Nu îi e ușor, dar pentru că adoră baschetul, nu i se pare prea complicat și greu ceea ce face. N-a avut o viață ușoară. La 14 ani, și-a pierdut mama și bunica. Ambele au murit de cancer, la scurt timp una de alta. Așa că Anthony a rămas în grija surorii sale.
A devenit tată de curând și toată familia speră că așa va deveni mai responsabil. Când a venit pe lume fiica sa, Edwards avea meci. Era pe teren. A ieșit, nici nu s-a mai schimbat la vestiar și s-a dus țintă la spital. Acolo unde, ghici ce, deși copilul nou-născut era lângă el, Anthony Edwards se uita pe telefon, la meciul echipei sale, sperând că băieții vor câștiga și fără el. N-au făcut-o. Totuși, n-a fost supărat… a zis că a câștigat altceva în acea zi, pe fiica sa.
E pasionat de jocurile video. Se vede și din Starting 5 treaba asta. Însă probabil e modul lui de a se relaxa și destresa. Idolul său în baschet a fost și rămâne să fie K. Durant. S-au întâlnit în play-off. Chiar Edwards s-a apărat la marele Durant. A făcut spectacol. Voia să facă spectacol. Iar când a fost convins că l-a depășit în meci, n-a ezitat să-i strige chiar în față lui Durant.
Jayson Tatum și presiunea infinită a publicului- „Ce-o să mai spună acum?”
Campion cu Boston sezonul trecut, Jayson Tatum și-a dorit titlul mai mult ca oricând. A avut pe umeri presiunea tuturor celor care îl criticau, care voiau și mai mult de la el. Iar în Starting 5, toate astea sunt excelent surprinse…
Povestea cu baschetul a lui Tatum a început când era un puști. Tatăl său l-a învățat baschet. Apoi, nu poate să uite o zi… învățătoarea i-a pus pe copii să scrie ce vor să fie în viață. Tatum a făcut un eseu în care a povestit că vrea să fie Kobe Bryant. A fost momentul în care învățătoarea i-a zis că ar putea să aibă visuri mai realiste. A ajuns acasă și i-a povestit mamei, care l-a crescut singură. Aceasta i-a spus doar atât: să țină minte acea zi și să nu lase pe nimeni să-i spună ce nu poate face! Ani la rând, la 6 dimineața, Tatum era în sala de baschet cu antrenorul și făcea câte 500 de aruncări, până să se trezească alții… cam despre asta e vorba când îți dorești cu adevărat ceva. În 2017, Jayson Tatum era desemnat cel mai bun jucător din NBA.
„Nu lăsa pe nimeni să-ți spună ce nu poți să faci!”
Jayson Tatum îl are mereu în preajmă pe fiul său, devenit un fel de star și mascotă pentru Boston Celtics, dar și pe mama sa. Și îi e greu să joace la capacitate maximă când nu-i știe în sală. De exemplu, la un meci din preajma Crăciunului, mama și fiul său erau cât pe ce să piardă avionul. N-au fost în sală în prima repriză. Locurile lor erau goale. Tatum a văzut asta și a simțit că nu e ok. N-avea un meci reușit. Totul s-a schimbat după pauză, când cei doi au ajuns și i-au dat forța necesară pentru a întoarce meciul și a puncta decisiv atunci când echipa avea mai mare nevoie de el.
![](https://insociety.ro/wp-content/uploads/2024/10/jayson-tatum-deuce-tatum.jpg)
Domantas Sabonis, pe urmele tatălui. Dezamăgirea că n-a fost selectat pentru All Star Game, cu toate că e printre cei mai buni
Sabonis a știut de mic ce înseamnă să aibă un tată mereu plecat. Vine dintr-o familie în care baschetul se trăia la intensitate maximă. Tatăl său era jucător de baschet în NBA, pentru Portland. Așa a prins drag de baschet. Acum, când e și el tată la rândul său, îi revin toate amintirile în care tatăl său nu era prezent. Poate de aceea vrea să facă tot posibilul să stea cât mai mult cu familia.
E căsătorit cu o fostă majoretă de la Lakers. Ea povestește cu umor că atunci când i s-a propus să-i facă cunoștință cu el și i s-a zis „el e cel cu care te vei mărita”, a bufnit-o râsul. Știa ce înseamnă a fi jucător NBA.
Sabonis a avut un sezon excelent, dar chiar și așa, n-a prins All Star Game. Nu a fost convocat. A fost foarte dezamăgit și nu înțelegea de ce. Dar i-a trecut. A profitat de câteva zile de vacanță pentru a sta mai mult cu familia și și-a făcut o promisiune, aceea că va prinde ediția de anul viitor. La urma urmei, l-au ambiționat și mai tare.
sursa foto reprezentativă: netflix.com